GRAD U SMEĆU

Smeće zatvara škole i vrtiće

17.12.2003.
u 00:00
Potpuna blokada prometa Jadranskom magistralom spriječena je policijskom intervencijom, a u akciji je priveden i komunalni redar
Pogledaj originalni članak

Makarski komunalni i vatrogasni kamioni jučer od 9 sati u oba smjera Jadranske magistale kretali su se brzinom 20 kilometara na sat te stvarali kilometarske kolone, a policijskom intervencijom onemogućeno je da u 13.30 sati posve zaustave promet tom prometnicom. Akciju nazvanu "Banac" organiziralo je makarsko Gradsko poglavarstvo ogorčeno što već dva mjeseca, koliko je zatvoren deponij u Podgori, nemaju kamo odvoziti smeće, a državne im institucije ne pomažu riješiti problem.

Strah od zaraze

- Policija na nama trenira strogoću. Mi mjesecima grcamo u smeću, ali to nikoga ne zabrinjava. Trebamo li početi umirati od zaraze i smrada da bi državne institucije nešto poduzele - ogorčeni su bili okupljeni Makarani, koje je pojavljivanje policije dodatno rasrdilo. U policijsku je postaju privedena osoba kojoj je pozlilo, a nakon toga je odvezena u Dom zdravlja.

- Priveden je naš komunalni redar kojemu su zaprijetili kaznenom prijavom. Kako čujem, prijavu ću zaraditi i ja zato što sam organizator akcije, a vjerojatno će cijelo Poglavarstvo dospjeti u zatvor - izjavio je Siniša Srzić, zamjenik makarskoga gradonačelnika.

- Razočaran sam u pravnu državu! U Makarskoj je ugrožen turizam, zdravlje ljudi, ugrožen nam je život! Nigdje nikoga nema kada vapimo u pomoć, a kada smo htjeli skrenuti pozornost na svoj problem, na nas su poslali kolone specijalaca čije ponašanje ne želim ni komentirati - ljutit je bio S. Srzić koji krivca za ovo stanje pronalazi u Ministarstvu zaštite okoliša i prostornog uređenja te u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Tina Disopra ne zna da je priveden komunalni redar.

- Priveden je muškarac, i to bez primjene sile, zato što je vozeći se kao suvozač u "renaultu cliju" nakon što ih je zaustavila policija sjeo na vozačevo mjesto i vozilom nagurivao pomoćnika Prometne policije - kazala je Disopra objasnivši da je policija intervenirala kako bi omogućila normalno prometovanje državnom prometnicom D 8. Što se tiče špekulacija o tome da će se kazneno goniti Srzić i članovi makarskoga Poglavarstva, rekla je kako se informacije još prikupljaju pa o tome ne može ništa reći.

Makarsko se Gradsko poglavarstvo na ovu akciju odlučilo u ponedjeljak navečer, nakon što je općina Biskupija raskinula ugovor kojim se obvezala primiti makarsko smeće. Već dva mjeseca, nakon zatvaranja odlagališta u Podgori, makarski komunalci smeće odvoze samo kada im netko od susjednih gradova jednokratno dopusti odložiti otpad na njihovim deponijima.

Opsadno stanje

- Smeće bismo trebali ostaviti pred zgradom Vlade. Neka ministri love pantagane i osjete kako smrdi otpad kada se danima na prazne kontejneri - poručili su Makarani.

U Makarskoj i dalje vlada opsadno stanje, a Srzić najavljuje kako razmišljaju i o zatvaranju škola i vrtića!

Slavica Vuković

Pogledajte na vecernji.hr