Promatrajte svoje ljubimce

Spušten rep i odsutan izraz lica mogu biti pokazatelji boli

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
28.09.2024.
u 11:00
Apatičnost i smanjen apetit česti su simptomi boli kod kućnih ljubimaca. Mačke i psi koji pate obično jedu manje ili u potpunosti odbijaju hranu, a pravodobni posjet veterinaru ključan je za postavljanje dijagnoze i odgovarajuće liječenje
Pogledaj originalni članak

Briga o kućnim ljubimcima nadilazi svakodnevne aktivnosti poput hranjenja i igre. Ona podrazumijeva i pomno praćenje njihova zdravlja, posebno zbog toga što naši ljubimci ne mogu riječima izraziti što ih boli ili muči. Stoga je važno prepoznati suptilne znakove boli, što je kod mačaka posebno izazovno zbog njihove sposobnosti da vješto prikrivaju patnju.

Instinkt skrivanja boli kod životinja razvijen je u prirodi kako bi se zaštitile od grabežljivaca. Iako su naši kućni ljubimci sada zaštićeni u sigurnom okruženju, taj instinkt i dalje postoji. Upravo zbog toga vlasnici često kasno primijete zdravstvene probleme svojih ljubimaca. Promjene u ponašanju najčešći su prvi znak da nešto nije u redu. Životinje u boli često postaju povučenije, manje društvene, pa čak i agresivne. Bol ih može navesti da prestanu s aktivnostima u kojima su ranije uživale, poput igre s lopticom ili skakanja. Kod pasa bol se često očituje šepanjem, izbjegavanjem korištenja ozlijeđenog dijela tijela ili stalnim lizanjem bolnog mjesta, što može dovesti do samoozljeđivanja ako se ne reagira na vrijeme. Mačka koja je prije voljela maženje može iznenada početi izbjegavati dodire i pokazivati agresiju.

Također, promjene u svakodnevnim navikama mogu biti zbog boli. Mačke koje odjednom počnu obavljati nuždu u kući, bilo da je riječ o mokrenju ili stolici, nakon godina korištenja posude s pijeskom, možda osjećaju preveliku bol da bi ulazile i izlazile iz posude s visokim stranicama, ili ih previše boli da bi došle do mjesta gdje se posuda nalazi. Prestanak uređivanja i brige o vlastitom krznu često je znak da mačka pati.

Foto: Pixabay

Fizičke promjene, poput držanja tijela, također mogu upućivati na bol. Životinje koje osjećaju bol u trbuhu često imaju pogrbljena leđa i zategnuti trbuh. Kod mačaka, koje su inače graciozne, ovo ‘’zgrčeno’’ držanje posebno je uočljivo. Mačke s bolovima u zglobovima ili mišićima često prestaju skakati na visoke površine ili postaju izrazito oprezne pri kretanju. Kod pasa spušten rep može biti jasan pokazatelj boli.

Iako mačje lice nije tako ekspresivno kao pseće, određeni izrazi mogu otkriti njihovu nelagodu. Mačka koja trpi bol može imati staklast pogled, odsutan izraz lica ili izgledati kao da ‘’bulji’’ u prazno. Takav “zamućen” pogled često je znak boli ili velikog stresa. Položaj ušiju, zgrčenost usnica i općenita napetost na licu također su pokazatelji nelagode.

Apatičnost i smanjen apetit česti su simptomi boli kod kućnih ljubimaca. Mačke i psi koji pate obično jedu manje ili u potpunosti odbijaju hranu. Ovaj manjak interesa za hranu može upućivati na različite zdravstvene probleme, od zubobolje do ozbiljnijih unutarnjih bolesti. Drhtanje ili trzanje mišića, osobito u mirovanju ili nakon fizičkog napora, također su znakovi koji ne smiju biti zanemareni. Tumori kod ljubimaca mogu uzrokovati različite vrste boli na bilo kojem djelu tijela. Prepoznavanje simptoma često je izazovno jer tumori obično uzrokuju postupno pogoršanje stanja. Iz tog razloga, važno je obratiti pozornost na svaku promjenu u ponašanju koja nije tipična za vašeg ljubimca.

Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, ključno je odmah se obratiti veterinaru. Samostalno davanje lijekova životinjama bez savjetovanja sa stručnjakom može biti opasno jer mnogi lijekovi sigurni za ljude mogu biti toksični za ljubimce. Pravodobni posjet veterinaru ključan je za postavljanje dijagnoze i odgovarajuće liječenje. Ljubav i pažnja, uz redovitu veterinarsku skrb, omogućit će vašem ljubimcu sretan, zdrav i bezbolan život.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.