savjet stručnjaka

Minuta na užarenom asfaltu dovoljna je za opekline mekuši

Foto: Pixsell
1/3
30.07.2023.
u 11:00

Šape su vrlo osjetljiva površina tijela. Zimi su izložene hladnoći, a ljeti vrućinama. Važno je obratiti pozornost na njih i pravilno ih njegovati. Mekuši povremeno namažite kremom ili melemom

Gotovo svaki vlasnik krznenog ljubimca susreo se s pododermatititsom, upalnom reakcijom kože na šapama koja je relativno čest problem. Pojavljuje se između prstiju (interdigitalno područje), na jastučićima (mekuši) ili na cijeloj šapi. Zahvaćena može biti samo jedna, a češće su zahvaćene sve šape. Ako vaš ljubimac ima osjetljive šape, sigurno znate koliko ovaj problem može biti dugotrajan, frustrirajući i ponekad neizlječiv.

Vlasnici najčešće primijete promjene u ponašanju svog ljubimca. Iako nam psi ne mogu reći što ih smeta, vrlo često svojim ponašanjem to pokazuju. Intenzivno lizanje i grickanje šapica među prvim su simptomima koje ćete primijetiti. Nadalje, javljaju se crvenilo i oteklina šapa. Šape postaju vlažne, neugodna mirisa, a dlaka često mijenja boju. Ako se simptomi razviju, može doći do pojave gnojnih lezija, gubitka dlake, ulceracija te šepanja.

Uzroci pododermatitisa su brojni, od infekcija (bakterijska, gljivična, parazitarna, virusna), alergije, kontaktnog dermatitisa (strana tijela, mehaničke ozlijede), tumora do genetskih, autoimunih i hormonalnih poremećaja.

S obzirom na pasminsku predispoziciju (francuski buldog, engleski buldog, mastif, zlatni retriver, labrador retriver), alergije su jedan od najčešćih uzroka ove bolesti. Ovisno o težini bolesti, na ovako promijenjenim šapicama mogu se pojaviti sekundarne infekcije. Stoga je vrlo važno alergiju održavati pod kontrolom. Javljaju se u ranoj dobi, od šestog mjeseca do treće godine života. Okidači su pelud različitog bilja, tada se javljaju sezonski, ili reakcije na hranu ili parazite, a u tom slučaju promjene ćete primijetiti tijekom cijele godine. Alergijski pododermatitisi manifestiraju se upalom, oteklinom te svrbežom i mogu zahvatiti sve šape. Ako se razvio infektivni proces, pojavit će se i gnojne lezije. Ima li vaš ljubimac neku od hormonalnih bolesti (problema sa štitnjačom, nadbubrežnom žlijezdom), obratite pozornost i na šapice jer uzroci mogu biti povezani. Tumorske promjene u većini slučajeva zahvaćaju samo jednu šapu te pas ne pokazuje interes za promjenu.

Foto: Pixsell

U ljetnim mjesecima često se javljaju mehaničke ozljede šapica zbog opeklina na vrućoj površini ili stranih tijela, kao što se klasovi, trnovi, ubodi ježinaca. Šape su vrlo osjetljiva površina tijela kojima se psi ljeti hlade, odnosno znoje. Zimi su izložene hladnoći, a ljeti velikim vrućinama. Važno je obratiti pozornost na njih i pravilno ih njegovati. Mekuši povremeno namažite kremom ili melemom. Suhe mekuši lako pucaju te postaju vrlo bolne za vašeg ljubimca. Obratite pozornost i na duljinu noktiju. Neki psi sami bruse nokte hodajući na tvrdim podlogama, a drugima ih treba redovito podrezivati. Dugi nokti otežavaju hodanje te povećavaju rizik od ozljede. Održavajte dlaku između mekuši. Iako predstavlja djelomičnu zaštitu od opeklina, u predugu dlaku lakše se upletu strana tijela. Ljetne livade prepune su klasova, divljeg ječma koji lako uzrokuje ozljede šapica, uši, njuške pa i očiju.

Pažljivo birajte mjesto i vrijeme šetnje. Izbjegavajte najtoplije dijelove dana. Ako je asfalt prevruć za vaš dlan, prevruć je i za šapice vašeg ljubimca. Nemojte se zavarati temperaturom zraka jer je temperatura asfalta puno veća – ako je vani 25 ᵒC, temperatura asfalta je 52 ᵒC, a ako je temperatura zraka 35 ᵒC, temperatura asfalta može doseći i do 65 ᵒC. Užareni asfalt i pijesak uzrokuju opekline mekuši u manje od jedne minute izloženosti. Pokušajte ljubimca šetati rano ujutro ili kasno navečer, a ako je nužno tijekom dana, birajte travnate površine ili šume. "Modno osviještenim" ljubimcima možete obuti zaštitne šlapice. Ovaj trik uspješan je i zimi i ljeti. Nakon šetnje pregledajte šapice ljubimaca kako biste uklonili klasove, kamenčiće i ostala strana tijela. Primijetite li opekline na šapama, stavite hladan oblog i potražite savjet veterinara. Naši ljubimci nisu zahtjevni, a uz minimalan oprez mogu provesti sretno i zdravo ljeto.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije