KOMERCIJALNA BESPILOTNA LETJELICA

Srpska vojska oborila dron iznad vojarne. Ministarstvo objavilo kako su srušili letjelicu

Foto: Milos Tesic/ATAImages
Beograd: Sastanak Aleksandra Vučića s prvom potpredsjednicom Narodne skupštine Republike Koreje Kim Young-Joo
Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL
Beograd: Predsjednik Vučić prisustvovao vojnoj vježbi
02.11.2022.
u 17:55
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je u utorak službenu naredbu da se odmah unište sve neprijateljske bespilotne letjelice na području središnje Srbije.
Pogledaj originalni članak

Sprska vojska oborila je dron iznad vojarne u Raški, javljaju srpski mediji. Incident se dogodio u ponedjeljak nakon 17 sati. Navode kako su uočili dron kako promatra vojarnu, te je "vojska prema zapovjedi vrhovnog zapovjednika oborila bespilotnu letjelicu".

Srpsko Ministarstvo obrane oglasilo se o događaju.

"Sukladno zapovijedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije poduzima pojačane mjere otkrivanja, praćenja i neutraliziranja bespilotnih letjelica u blizini vojnih objekata.

Postrojbe Oružanih snaga Srbije su u poslijepodnevnim satima pravovremenom detekcijom i praćenjem neutralizirale komercijalnu bespilotnu letjelicu koja se kretala iz pravca Kopaonika prema Raškoj. Dron je oboren primjenom mjera elektroničkog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u vojarni Raška.

Vojska Srbije nastavit će, u skladu s naredbom predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, obarati sve bespilotne letjelice koje se zateknu u zoni zabrane letenja iu blizini vojnih objekata", navodi se u priopćenju srpskog Ministarstva obrane.

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Incident na području središnje Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je, podsjećamo, službenu naredbu u utorak da se odmah unište sve neprijateljske bespilotne letjelice na području središnje Srbije. Na taj se korak odlučio nakon incidenta koji se dogodio na području iznad Merdara i u blizini Raške, kada su nepoznate bespilotne letjelice promatrale vojarne i položaje vojske. Kako bi spriječili daljnje neprijateljske aktivnosti, srpski "migovi 29" podignuti su u akciju praćenja i eventualnog napada.

Vojska Srbije od utorka je, podsjetimo, "u stanju pripravnosti" i "podignuta je razina borbene spremnosti" zbog stanja na Kosovu, izjavio je srbijanski ministar obrane Miloš Vučević, navodeći da je to zapovijed predsjednika Aleksandra Vučića.

Nove napetosti između Beograda i Prištine ponovno su dospjele u prvi plan nakon što je u ponoć u noći na utorak istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Srpska premijerka Ana Brnabić potvrdila je u utorak da su strane bespilotne letjelice letjele iznad srpskih vojarni.

"Tako je, dronovi su snimili jednu poziciju u Kopnenoj zoni sigurnosti i dvije vojarne. O tome me izvijestio predsjednik Republike i dao nalog da se pojača zračna zaštita, što je sada trajno stanje. Ako se ponovi, oborit ćemo sve letjelice", rekla je za lokalne medije.

VIDEO: Ekskluzivno iz sjedišta Uefe: Dogovor je pao, rušit će se Maksimir i graditi novi stadion s 32.000 mjesta!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

PR
prajdali100
18:22 02.11.2022.

Čime bi ga mi oborili ? Nije problem nešto ismijavati,zezati se....godinama pišem da se Srbija dobro naoružala i to je istina.Značajnije je da su velike pare uložili u modernizaciju namjenske industrije gdje prave sofisticirane borbene sustave i izvoze ih ! Mi pravimo kacige,odore i duge gaće ! Nemamo ni tvornicu streljiva .

Avatar grozniivan
grozniivan
18:16 02.11.2022.

neki klinac ostal bez igračke....

DU
Deleted user
18:46 02.11.2022.

Ljudi, ne budite smiješni. To je dron srpske vojske. Predstava za javnost je odigrana.