NISU ZA RATOVANJE

Srbija planira vratiti vojni rok, njihov ministar otkrio detalje: 'Imamo vojno nesposobne generacije'

Beograd: Sastanak predsjednik Vučića i predsjedavajućeg Vojnog odbora NATO-a admirala Bauera
Foto: Amir Hamzagic
1/2
02.11.2022.
u 17:29

Novi srspki ministar obrane smatra kako bi vojnu obuku trebali proći i oni iznad 30 godina koji nisu služili u vojsci.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je već ovog ljeta mogućnost povratka vojnog roka, a s njim se u potpunosti slaže novi potpredsjednik srpske Vlade i ministar obrane Miloš Vučević koji je iznio detalje oko vraćanja vojnog roka i na koga bi se odnosile.

"Čeka nas stručna rasprava oko vraćanja vojnog roka. Ja sam kao otac dvoje sinova za vraćanje vojnog roka. Hoće se vojni rok služiti tri tjedna ili tri mjeseca, vidjet ćemo", rekao je Vučević u emisiji "Jasno ko dan" na Blic TV-u.

Kao jedan od razloga naveo je da se "generacije nauče postupati u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili sigurni".

"Nemir je kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako reagirati. Kada govorimo o vraćanju vojnog roka, ne pričamo o ratovanju, već o tome da vojska bude na usluzi građanima kad je to u najtežim trenucima najpotrebnije", objasnio je Vučević i naveo kako smatra da Srbija ima vojno "nesposobne generacije" koje ne znaju da postupe kako treba u kriznim momentima.

"Imamo 10-12 generacija koje ne znaju ništa. Ne znaju obući uniformu! I još se ponosimo time! Valjda trebamo biti beskičmenjaci i kilavi, i onda ćemo biti idealna nacija?! Ne mislim da je duh demokracije da imamo nesposobne generacije, nesposobne da odgovore na te izazove - zaključio je Vučević.

Novi srpski ministar obrane smatra kako bi vojnu obuku trebali proći i oni iznad 30 godina koji nisu služili u vojsci.

- Za njih je onaj kraći period obuke od tri tjedna - rekao je Vučević.

Ključne riječi

Komentara 6

VI
vidum
18:30 02.11.2022.

"Imamo vojno nesposobne generacije". Sve anemično?

DU
Deleted user
17:46 02.11.2022.

Tri tjedna taman će se dobro napiti, to nije dovoljno za ništa. Mi smo imali 12 mjeseci u JNA to je jedino razumno vrijeme jer se stigne čovjeka izdrilati. Za mjesec dva ne možeš ništa

GO
goran2hr
21:51 02.11.2022.

Vojni rok trebalo bi vratiti i u Hrvatsku. Ne kao obavezan, a nipošto kao besmisleno civilno služenje. Dragovoljni ročnici bi se trebali pametno motivirati i nagraditi (priznati radni staž, eventualnu kvalifikaciju, bodovi kod upisa na daljnje školovanje, bodovi kod primanja u državnu službu i sl.). A oni sposobni, koji ne žele služiti, ne bi trebali biti nikako kažnjeni, osim doživotne zabrane držanja vatrenog oružja, te bavljenja zanimanjima i hobijima vezanim uz to (zaštitar, lovac, sportski strijelac, puškar, policajac, lugar..).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije