MINE

Susjedi ih izvlačili iz minskog polja

17.05.2004.
u 00:00
Poginuli Husnija Hodžić bio je vozač u sisačkom Autoprometu
Pogledaj originalni članak

MOŠĆENICA - U Mošćenici, naselju na cesti Petrinja-Sisak, mina je odnijela još jedan život. U eksploziji zloglasne PROM-ovke, poginuo je Husnija Hodžić (33) iz Mošćenice, a teške i po život opasne ozljede, zadobio je njegov susjed Nurija Spahić (46). Prema riječima mještana, oni su se iz zasad neutvrđenih razloga uputili prema minskom polju iza nogometnog igrališta. Potom se začula eksplozija.

- Čuo sam detonaciju i istrčao iz kuće - rekao je Mićo Dragaš, prvi susjed Hodžićevih te nastavio:

- Iz smjera igrališta čuo sam jauke, nisu mi bili razgovjetni jer je Husnijin pas stravično zavijao. Sjatili su se i drugi mještani pa smo prišli bliže igralištu i čuli Nuriju kako zapomaže . Nije nam bilo druge nego se organizirati i, unatoč pogibelj, krenuti ih izvući i pokušati spasiti - rekao je Dragaš.

U opasni pothvat krenuli su Mićo Dragaš, Elvis Pehlić, Marinko Šolaja, Dragomir Josić, Marijan Piškornjak, te Željko i Nenad Hodžić.

- Naravno da smo se bojali, ali naši susjedi su bili tamo. Srećom, Nurija nas je dozivao pa smo se orijentirali prema glasu i kada smo došli do mjesta eksplozije, vidjeli smo da našem Baji, kako smo zvali Husniju, više nema pomoći. Nurija je teško ranjen, i bojim se hoće li uspjeti preživjeti - priča Dragaš, ogorčen na svoje sumještane koji masovno odlaze u šume unatoč opasnosti.

U dvorištu male kuće u Tomislavovoj ulici, udaljenoj manje od dvjestotinjak metara od mjesta tragedije, zatekli smo shrvanu suprugu Milju i njihova triipolgodišnjeg sina Alena, te Miljinog oca. Pokojni Baja ima još jednu kćer iz prvog braka, doznajemo od susjeda. Petrinjski dogradonačelnik Darinko Dumbović, koji i sam živi u Mošćenici, posjetio je rodbinu poginulog i ozlijeđenog i obećao pomoć. Pritom ističe kako je dosad u tom dijelu Mošćenice, koji je uza samo minsko polje, i Kotar-šumu zasijanu minama dosad poginulo nekoliko mještana. Poginuli Baja bio je vozač u sisačkom Autoprometu, vozio je autobus u međugradskom prometu. U tom poduzeću radi njegova supruga Milja.

Željko Grgurinović

Pogledajte na vecernji.hr