Jakovina poručio EK:

'Dopustit ćemo uvoz iz BiH, no riješite i CEFTA-u'

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
'Dopustit ćemo uvoz iz BiH, no riješite i CEFTA-u'
09.09.2015.
u 21:25
Zbog visokih carina lani je hrvatski izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH u odnosu na 2013. pao gotovo 60 posto
Pogledaj originalni članak

Dopustit ćemo uvoz mlijeka iz BiH, no tražimo od Europske komisije da jednako brzo, kako je njezinim mljekarama dala odobrenje da izvoze u EU, riješi i problem tradicionalne trgovine između Hrvatske i BiH, kazao je na izvanrednoj konferenciji za novinare ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Europska komisija danas je, naime, odbila hrvatski prigovor na dopušteni uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz četiriju bh. mljekara – Megglea, Milkosa, Mlijekoprodukta i Mljekare Livno – u EU od 26. kolovoza. Dapače, nezadovoljna blažim standardima kvalitete nego ih je EU svojedobno postavio Hrvatskoj, naša je strana i stopirala izvoz iz BiH. No od sutra, prema odluci EK, bh. mlijeko može na hrvatsko i ostala EU tržišta, na što je Jakovina izjavio kako će RH dobro paziti što se i kako uvozi iz BiH i to pojačano kontrolirati.

– Čak 97% hrvatskog mlijeka ekstra je EU kvalitete, dok BiH i dalje ima problema sa sljedivosti, markiranjem životinja i HACCP-om – ustvrdio je apelirajući na hrvatske građane da kupnjom domaćeg mlijeka štite domaću proizvodnju. Od kolege Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i europskih odnosa BiH, traži pak da bude iskren i prestane obmanjivati svoje građane kako je hrvatska strana nekorektna.

Zbog visokih carina i prelevmana lani je hrvatski izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH u odnosu na 2013. pao gotovo 60%, dok oni po povlaštenim uvjetima izvoze u EU. Na upit štiti li EK bh. izvoz i zato što tvrtke iz EU tamo ulažu i imaju svoje tvornice, Jakovina odgovara kako je doista čudno da EK donosi rješenja o uvozu mlijeka s trećih tržišta u vrijeme kad se EU susreće i s prosvjedima zbog enormnih domaćih viškova i nemogućnosti izvoza u Rusiju.

>> Hrvatska stopirala izvoz mlijeka, jogurta, sira... iz Bosne i Hercegovine u EU

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
22:17 09.09.2015.

Sve se EU potresla kako im je Jakovina odbrusio. I još mu RTL radi predizbornu kampanju.

FO
ForeignLegion1987
09:34 10.09.2015.

pa jer ovaj ,,,jos ,,,nije,,, iza resetaka,,,,ili se cekaju izbori pa ce onda ,,,jer odavno je trebao biti iza resetaka kao i njegovi cijenjeni drugovi,,,,

Avatar de_niro
de_niro
10:14 10.09.2015.

Jakovina bi mi jedino u cirkusu radio...