ODRŽAO KONFERENCIJU

Tomašević dobio policijsku zaštitu: To je procjena institucija, postoje rizici, pitajte njih za detalje

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević predstavio program Digitalni grad
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević predstavio program Digitalni grad
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević predstavio program Digitalni grad
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević predstavio program Digitalni grad
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević predstavio program Digitalni grad
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević predstavio program Digitalni grad
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević predstavio program Digitalni grad
26.05.2021.
u 11:10
Postoji neka komunikacija između nas i policije o tome kakvi su sigurnosni rizici, no ne želim govoriti umjesto njih, kazao je
Pogledaj originalni članak

Ispred Gradske uprave kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević u srijedu je predstavio program Digitalnog grada platformi Možemo!/Zagreb je naš!. 

Osim Tomaševića, na konferenciji su govorili su i članovi radne grupe za digitalni grad – Nikola Plejić, Sarah Baron-Brljević te Tomislav Medak. Okupljene je novinare iznenadio dolazak policijaca na konferenciju pa su upitali Tomaševića zašto je dobio policijsku pratnju:

Tomašević je kazao kako to pitanje nije u njegovoj nadležnosti. 

– To morate pitati policiju, postoje institucije koje se bave sigurnosti, tako da se obratite njima za to. Postoji neka komunikacija između nas i policije o tome kakvi su sigurnosni rizici, no ne želim govoriti umjesto njih – kazao je. 

O policijskoj pratnji Tomislava Tomaševića spominjalo se i na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite. Novinari su pitali potpredsjednika vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića može li potvrditi da je Tomašević dobio policijsku zaštitu, ali je Božinović samo kratko komentirao:

- Policija poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pogotovo unutar svojih redova", kazao je Božinović.

Tomašević je inače konferenciju otvorio podsjećanjem na njihov projekt aplikacije "Otvoreni zrak".

– Prije nekoliko tjedana predstavili smo aplikaciju Otvoreni zrak, a mjerne postaje postavili smo po cijelom gradu. Do sada u korištenju digitalnih tehnologija Zagreb nije bio ukorak s ostalim europskim gradovima jer digitalne tehnologije omogućuju puno veću transparentnost. Želimo ih koristiti i za optimizaciju mreža u Zagrebu – vodovodne mreže, prometne mreže, električne – započeo je konferenciju Tomašević, a nakon toga nastavio je Nikola Plejić

– Imamo primjer iz 2014. godine kada su studenti napravili aplikaciju ''ZET check'' i tada su građani mogli vidjeti koliko je točno udaljen autobus i tramvaj. Aplikacija je bila jako popularna, a ZET je nedugo nakon toga ukinuo pristup podacima. Zagreb je još 2014. godine mogao biti avangarda po pitanju pristupa podacima, a sada je vjerojatno na začelju. Akti gradonačelnika također su arhivirani na stranicama, a vidljivo je kako je sve nekonzistentno po pitanju podataka, tražilica nije potpuna. Mi smo predstavili projekt otvorenih akata te alternativno začelje arhiva kojim smo pokazali kako se to može napraviti bolje i kvalitetnije – kazao je Plejić na predstavljanju te pokazao važnost korištenja moderne tehnologije.

Smatra da je važno i uvesti elektronske pečate i potpise

– To bi trebalo dovesti do tzv. only once principa, pri čemu, kada jednom potpišete, više vas nitko ne bi trebao pitati za potpise – nadodaje. 

Sarah Baron-Brljević navela je i primjer Berlina, gdje građani sami odlučuju kako će iskoristiti svoj prostor. 

– U Zagrebu postoji stranica putem koje mogu prijaviti rupu na cesti. Ja je prijavim, no nemam nikakvu povratnu informaciju i na taj način me ismijavaju jer ne mogu sudjelovati u promjenama. Drugi primjer jest stranica putem koje se može pratiti rad gradske uprave. Građani ne znaju za to, vijećnici to ne prate, a stranica nije bila ažurna. Vidimo da je ona stavljena samo kampanjski – kazala je i navela još jednom primjer stranice s aktima gradonačelnika. 

– Tu nije riječ o početničkim pogreškama, to su strateški koraci u dizajnu koji prikrivaju loše stanje u Zagrebu – nadodala je. Iskoristit ćemo digitalne alate kako bi participacija mogla biti dostupna tijekom cijelog dana.

– Mi smo se kao EU obvezali da ćemo smanjiti emisiju stakleničnih plinova i da ćemo biti uključno neutralni do 2050. godine. Digitalne tehnologije moraju se bitno poboljšati kako bismo to postigli i unaprijedili mrežne sustave u Zagrebu. Moramo i uvesti sustave energetske potrošnje u kućama kako bismo omogućili decentraliziranu proizvodnju električne energije. Za razliku od prethodne vlasti, mi planiramo surađivati s udrugama i znanstvenicima kako bismo ovo ostvarili – kazao je Tomislav Medak.

– Grad kroz digitalizaciju možemo učiniti učinkovitijim u upravljanju, zelenim i pravednim. Pozivamo građane da glasuju u nedjelju na izborima za ovu analognu tehnologiju i ugase mrak u gradu – kazao je.

Nakon govora članova, Tomašević se još jednom osvrnuo na digitalizaciju, ali i na svog protukandidata. 

– Taj proces nije zahtjevan i ne košta puno. Kada vidim koliko Zagreb zaostaje za ostalim gradovima, to ne može biti slučajno. Ovdje ne treba puno sredstva, već političke volje – govori. 

– Što se tiče optužbi da će uredi za branitelje stati, to nije istina, samo će biti spojeni. Pojavila se jedna montirana snimka gdje ispada da sam ja otišao sa sjednice Gradske skupštine kada se odlučivalo hoće li Blago Zadro biti počasni građanin. To je lažna snimka, odluka je izglasana jednoglasno. Osobe koje nisu bile tada na sjednici upravo su Ana Lederer i Zlatko Hasanbegović – kazao je Tomašević. 

Nije potrebno imati 27 gradskih ministarstva, još jednom je napomenuo. 

– Škoro se poziva na branitelje, a nije znao nabrojiti ni tri brigade koje su nastale u gradu Zagrebu – kazao je. 

– Što se tiče donacija, meni bi bilo neugodno govoriti da nisam dobio ni jednu kunu, a s druge strane vidimo da je internet prepun plaćenih oglasa u kojima izlaze lažne informacije o meni i mojoj obitelji. Nitko od kandidata nije izravno podržao Škoru u drugom krugu. Što mislite zašto je tako? Pa zato što je platio tvrtki Akter Public, koja je tijekom cijele kampanje blatila po svim kandidatima –  kazao je. 

Tomašević: 'Neki će pročelnici sami dati otkaz, ovo neće biti prva tranzicija vlasti'


 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 136

UD
udbas1
11:23 26.05.2021.

Još jedan "ugroženi " besposličar to jest ljevičar,malo mu je što cijeli život dere porezne obaveznika sad mu još treba i zaštita,ha,ha ,luda kuća!

AN
angeomihael
11:28 26.05.2021.

Svi koji su učinili neko zlo se boje jer ih peče nečista savjet i trebaju zaštitu.Poštenim ljudima to ne treba

IS
istina00
11:28 26.05.2021.

ovo djeluje kao jeftini marketing pred izbore da se prikaže kako mu tobože netko prijeti jer on kao želi rastjerati sumnjive bandićeve kadrove pa bi birači to kao trebali honorirati glasom na izborima....lijepo zamišljeno, iako dosta providno