ISTRAŽIVANJE

Trećina mladih iz ruralnih krajeva namjerava iseliti, povratak planira tek svaki peti

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Zagreb: Studenti studentskog doma Cvjetno naselje iseljavaju se iz svojih soba
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Slavonsko selo Vođinci
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Klinča Selo: Starija gospođa obrađuje zemlju
26.07.2023.
u 16:44
Najveći prioriteti o kojima ovisi ostanak mladih u ruralnim i udaljenim područjima RH su odgovarajuće radno mjesto, visina plaće i infrastruktura
Pogledaj originalni članak

Više od trećine mladih koji žive u ruralnim i udaljenim krajevima namjerava iseliti u iduće tri godine, a gotovo 80 posto onih koji žive izvan mjesta prebivališta ne namjerava se vratiti u kraj u kojem su rođeni ili nisu sigurni u povratak. Rezultat je to istraživanja o životnim uvjetima i prilikama za mlade u ruralnim i udaljenim područjima Hrvatske koje je na uzorku od 366 mladih u dobi od 18 do 30 godina proveo Savjet za mlade Vlade RH.

Cilj je bio ispitati mišljenja i stavove mladih vezano uz životne uvjete i prilike u ruralnim i udaljenim područjima, s naglaskom na kvalitetu života, migracijske namjere i razvojne perspektive ruralnih i udaljenih područja.

Rezultati istraživanja pokazali da mladi za odlazak u školu, na fakultet ili posao najčešće koriste osobni automobil (38,9%), autobus (25,4%) i vlak (21,3%). Većina ispitanih (59,8%) smatra da treba unaprijediti cestovni promet, a kao glavne razloge navode lošu infrastrukturu, rjeđe prometovanje javnog prijevoza i slabu prometnu povezanost.

Mladi su u svojim sredinama najzadovoljniji sigurnošću (prosječna ocjena 3,99), osnovnom infrastrukturom (vodoopskrbna, elektroopskrbna, kanalizacijska) (3,52), školama (3,48) i stanjem okoliša (3,31), dok su najmanje zadovoljni društveno-kulturnim sadržajima (2,47), financijskim uslugama (2,25), javnim prijevozom (2,11) i ponudom poslova (1,76) (moguća ocjena od 1 do 5). Najviše ih smatra da je potrebno prioritetno unaprijediti kvalitetu interneta (26,2%), osnovnu infrastrukturu (23,0%), ceste (16,9%) i javni prijevoz (12,6%).

POVEZANI ČLANCI:

Među ispitanicima njih 73,6 posto živi u mjestu prebivališta te ih 34,5 posto namjerava iseliti u iduće tri godine, pri čemu njih 42,8 posto u drugu županiju, 30,8 posto u drugo naselje iste županije, a 26,4 posto u inozemstvo. Kao glavne razloge navode poboljšanje životnog standarda (31,9%) i bolje mogućnosti zapošljavanja (29,5%).

Preostalih 26,4% živi izvan mjesta prebivališta te njih 20,5 posto namjerava povratak tijekom iduće tri godine. Kao glavne razloge ističu blizinu ljudi do kojih im je stalo (24,1%), emotivnu povezanost s rodnim krajem (20,7%), kvalitetu života i riješeno stambeno pitanje (oboje po 14,9%). U povratak nije sigurno 33,3 posto mladih, a njih 46,2 posto ne namjerava se vratiti u mjesto prebivališta.

Na pitanje o tome koje djelatnosti je potrebno posebno razvijati u njihovim sredinama, najviše ih je navelo poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo (54,9%). Ostale djelatnosti s većim brojem odgovara su prerađivačka industrija te trgovina na veliko i malo (oboje po 12%).

Među 10 izabranih mogućnosti, usluga i sadržaja o kojima ovisi dugoročni ostanak mladih u ruralnim i udaljenim područjima RH, mladi najvećim prioritetima smatraju odgovarajuće radno mjesto, visinu plaće i infrastrukturu.

POVEZANI ČLANCI:

Na kraju, u rješavanju problema mladih podjednako smatraju da ključnu ulogu imaju lokalna zajednica (26,2%) i država (22,1%), a u nešto manjoj mjeri Europska unija (16,4%), njihova osobna inicijativa (13,6%) i lokalna vlast (12,8%). Najmanje ih smatra da ključnu ulogu ima županijska vlast (8,7%).

U Savjetu za mlade Vlade RH ističu kako su na temelju provedenog istraživanja prepoznali probleme i potrebe mladih u ruralnim i udaljenim područjima te definirali prioritetna područja za kreiranje javnih politika koje utječu na mlade u ruralnim i udaljenim područjima Hrvatske.

Predložene su smjernice za unaprjeđenje postojećih i kreiranje novih mjera i aktivnosti javnih politika iz sedam prioritetnih područja (gospodarska i negospodarska infrastruktura, obrazovanje, zapošljavanje, stanovanje, slobodno vrijeme, poljoprivreda i ruralni razvoj te politička participacija) radi stvaranja osnovnih preduvjeta za život mladih u ruralnim i udaljenim područjima, odnosno zadržavanja i privlačenja mladih u tim područjima.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

DU
Deleted user
21:28 26.07.2023.

Htjeli mi to priznati ili ne, stalno se pokazuje i dokazuje , da je za svaku zemlju na Svijetu najvazniji srp i cekic - poljoprivreda i radnistvo. Turizam je usluzna djelatnost i tako postajemo banana drzava. Za one koji misle da su srp i cekic simboli komunizma - procitajte si povijest ljudskog roda.

EF
Efendi
18:31 26.07.2023.

Bezobraznici nezadovoljni! Pa zar nisu culi da im je Plenkovic porucio, bar 100 puta do sad, da smo u NATO, EU, Schengenu i Eurozoni? Sto bi oni jos htjeli? Dobre place i dobar standard? To su neteme koje Plenkovica ne zanimaju!

SE
Serđo23
17:27 26.07.2023.

Sve po nečijem planu i programu da bi se po dogovoru s nekim teren očistio !Ispod očekivanja smo poginuli u ratu i slabo smo se procjepili pa mora postojati neki način !