Radno sposobno stanovništvo

Europska komisija u borbi protiv demografskih problema: Pokreće se platforma za privlačenje talenata

Ilustracija
Davorin Visnjic/PIXSELL
19.07.2023.
u 09:15

Do 2050. broj stanovnika EU smanjit će se za 35 milijuna te EK poduzima korake da se pomogne demografski pogođenim regijama

U državama Europske unije, među kojima se Hrvatska ubraja u najugroženije, kontinuirano se smanjuje broj radno sposobnog stanovništva te će se prema procjenama Europske komisije do 2050. broj stanovnika EU smanjiti za 35 milijuna. Stoga je Europska komisija pojačala napore za rješavanje demografskih problema – smanjenje radne snage i odljev mozgova te pokrenula platformu za privlačenje talenata. EK poziva članice da se do 15. rujna pridruže osnovanim radnim skupinama za zdravstvo, digitalizaciju, istraživanje i inovacije te teritorijalni razvoj koje će rješavati ta pitanja. Platforma će biti glavno mjesto za djelovanje EU u borbi protiv regionalnih razlika kad je riječ o demografskim izazovima i promicat će najbolje prakse te pristup tehničkoj pomoći i savjetima za regije kojima je potrebna pomoć.

Platformom za privlačenje talenata osigurat će se da pogođene regije EU imaju pristup smjernicama i informacijama koje su im nužne za razvoj i provedbu sveobuhvatnih planova za osposobljavanje, privlačenje i zadržavanje talenata. Demograf Marin Strmota ove je godine s razlogom za Večernji list isticao da smo mi mala zemlja i nismo u istom košu s ostalim državama kad je riječ o demografskim problemima, jer su manje ekonomije ugroženije, i da se nada da će EU reagirati jer mu nije u interesu isprazniti svoje rubne dijelove s obzirom na geopolitička kretanja.

VEZANI ČLANCI:

Platforma za privlačenje talenata te radne skupine za zdravstvo, digitalizaciju, istraživanje i inovacije te teritorijalni razvoj konkretni su koraci koji se nadovezuju na siječanjsku Komunikaciju o iskorištavanju talenata u EU regijama. Komisija je tada predstavila uzroke i posljedice regionalnih razlika koje proizlaze iz demografskih izazova te je uvela mehanizam za poticanje talenata kako bi se regijama EU pogođenima ubrzanim smanjenjem radno sposobnog stanovništva pružila potpora u osposobljavanju, zadržavanju i privlačenju ljudi, vještina i kompetencija za rješavanje posljedica demografske tranzicije.

Inače, Hrvatska je od ulaska u EU izgubila 10% svog stanovništva, a iseljavanje hrvatskih građana nije još zaustavljeno. Od 3,871 milijun stanovnika imamo samo 552.416 djece do 14 godina (14,26%), a starijih od 65 gotovo je četvrtina. Smatra se da je održiva dobna struktura stanovništva, a time i javni sustavi, kada je udio djece u ukupnom stanovništvu 20 posto. Visoko obrazovanje ima četvrtina građana (24,1%) i po udjelu građana s visokim obrazovanjem daleko smo od razvijenih zemalja. Problem je tim veći što naši mladi obrazovani odlaze u druge zemlje EU, a k nama obrazovani stranci ne dolaze.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije