Stanari u Vukovaru

'U dvije godine Romi su uništili zgradu, bojimo se i zaraza'

Foto: Branimir Bradarić
romi
Foto: Branimir Bradarić
romi
Foto: Branimir Bradarić
romi
Foto: Branimir Bradarić
romi
07.11.2013.
u 14:12
– Očajni smo i stvarno više ne znamo što i kako dalje, poručuju stanari stambene zgrade u Vukovaru
Pogledaj originalni članak

Stanovnici višestambene zgrade u Vukovaru, u ulici Rudolfa Perišina 3, već više od dvije godine ne žive normalno i u stalnom su strahu od noći i što donosi sutrašnji dan.

– Bilo je na početku sve u redu, a onda su prije dvije tri godine u zgradu se počeli useljavati Romi. Nemam ništa protiv nikoga, ali ovo što mi ovdje preživljavamo je pravi teror. Zaista ne znam više što da činimo i kako da dalje normalno živimo, kaže Radinka Japundža (67) koja je jedna od stanarki ove zgrade. Kaže kako se u zgradu u relativno kratkom vremenskom roku uselilo 30-ak Roma koji od tada sustavno uništavaju sve u njoj. Već sama šetnja kroz zgradu, koja je obnovljena prije desetak godina, pokazuje da je objektu od 60-ak stanova potrebna nova obnova. Gotovo svi prazni stanovi su obijeni, ulazna vrata skinuta, električne utičnice poskidane. Nema više ni slavina u stanovima, a poskidani su i radijatori.

– Radi svega toga mi i prošle zime nismo imali grijanja ni tople vode, a nećemo niti ove. Bojimo se i mogućih zaraznih bolesti jer su prazni stanovi pretvoreni u odlagališta otpada. Prepuni su smeća, a unutra neki vrše i nuždu. Koliko smrdi nekim stanovima se ne može niti prići, kaže Japundža dodajući da su tražili pomoć od grada, Ureda za stambeno zbrinjavanje kao i policije ali da ista izostaje. Ne smiju se obratiti niti preostalim Romima u zgradi jer im se, kako kažu stanari koji su najvećim dijelom starije životne dobi i bolesni, prijeti batinama. Sve je otišlo toliko daleko da se boje bilo gdje otići jer strahuju i da im se ne obije stan i pokrade ono što imaju unutra.

– Očajni smo i stvarno više ne znamo što i kako dalje. Zar je moguće da nitko ništa ne može poduzeti? Pa ovo je zgrada koja je u vlasništvu države, a koja je uništena jer se dio stanara ponaša na ovaj način. Ne znam što treba da se desi pa da se nešto napravi. Ako već ne mogu ili ne žele ništa napraviti kako bi nas zaštitili onda neka nas presele negdje drugdje da možemo normalno živjeti, a ne da trpimo ovaj teror kao do sada, istakla je Japundža.

>> Romski par optužen za otmicu plavokose djevojčice

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

KV
kvatrić
14:31 07.11.2013.

A šte komentirat kad se komentirat ne smije. Ako napišeš ono što je svima jasno, izbrišu te. Ajmo onda glumatati i "politički korektno" se zgražavati kako to baš nije u redu, nije lijepo, bla, bla, bla...

DU
Deleted user
18:04 07.11.2013.

Kako se kaže,manjine su naše bogatstvo.

ET
etnaet
15:08 07.11.2013.

Čuo sam da su bila vremena kada oni nisu smjeli to raditi ali šta ćeš