DIPLOMACIJA

U New Yorku lobiraju Josipović i Jandroković, a dolazi i Kosor

Foto: Reuters/Pixsell
U New Yorku lobiraju Josipović i Jandroković, a dolazi i Kosor
22.09.2010.
u 16:53
Hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću koji boravi u New Yorku u lobiranju za Hrvatsku posebnim se programom pridružio i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a u subotu dolazi i premijerka Jadranka Kosor.
Pogledaj originalni članak

Hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću koji boravi u New Yorku u lobiranju za Hrvatsku i bilateralnim susretima posebnim se programom sastanaka pridružio i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, a u subotu dolazi i premijerka Jadranka Kosor koja će u ponedjeljak održati govor na 65. Općoj skupštini UN-a.

Jandroković je u utorak navečer na Transatlantskoj večeri koja je okupila ministre vanjskih poslova država članica EU i NATO razgovarao s američkom državnom tajnicom Hilary Clinton. Zahvaljujući se na stalnoj potpori koju SAD kontinuirano pruža Hrvatskoj Jandroković je Clinton informirao o završnici hrvatskih pregovora za punopravno članstvo u EU. Ministar vanjskih poslova razgovarao je u srijedu u New Yorku s ministrom vanjskih poslova Republike Albanije Edmondom Haxhinastom. Izrazio je nadu kako će Republika Albanija uskoro ispuniti sve potrebne kriterije za ukidanje viznog režima sa zemljama EU te podsjetio da su hrvatske vlasti, na određeno vrijeme, ove godine uvele privremenu suspenziju viznog režima s Albanijom.

Predsjednik Josipović u srijedu je odradio bilateralne susrete s predsjednicima Cipra, Finske, Turske i Kostarike, a razgovarao je i s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki- Moonom.
- Susret s glavnim tajnikom je još jedna potvrda da i relativno male zemlje poput Hrvatske mogu imati dobar ugled u Svjetskoj organizaciji i da mogu dati značajan doprinos. Razgovarali smo o položaju Hrvatske u sustavu UN-a, o stanju u regiji, reformi UN-a i drugim pitanjima, izjavio je Josipović.

Naglasio je da je bilo ugodno na sastanku s Ban Ki Moonom čuti kako sa simpatijama govori o novom pomoćniku za ljudska prava dr. Ivanu Šimonoviću za kojeg je Josipović siguran da „će bivši ministar pravosuđa biti vrhunski zagovornik ljudskih prava“. Na pitanje je li afera s bivšim veleposlanikom u Ujedinjenim narodima Nevenom Juricom zbog kojeg je Hrvatska nekoliko mjeseci bila bez šefa Misije tijekom nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti, štetila ugledu zemlje u UN-u Josipović je rekao da nije stekao takav dojam.
„Pitanje potrošnje iz hrvatskog proračuna, nije pitanje od interesa za UN i ta afera nije percipirana u Ujedinjenim narodima kao o Hrvatskoj.“

Hrvatski predsjednik je sudjelovao u utorak i na otvaranju sjednice Sastanka na vrhu povodom Međunarodne godine biološke raznolikosti. Kao jednog od rijetkih glazbenika i skladatelja među predsjednicima Josipovića je newyorška filharmonija pozvala na otvaranje sezone u Lincoln centru, a u četvrtak će razgovarati s kraljem Abdullahom II i Vaclavom Klausom, predsjednikom Češke te prije odlaska na Obamin prijem i sa Georgom Sorosom koji je najavio novi angažman u Hrvatskoj.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

OB
-obrisani-
13:01 23.09.2010.

Njihovo lobiranje je siguran gubitak za RH !

DU
Deleted user
17:16 22.09.2010.

...premijerka Jadranka Kosor koja će u ponedjeljak održati govor .. ... nadam se da je u medjuvremenu zavrsila brzi kurs engleskog jezika inace,bice opet blamaze

FE
feuerbach
21:20 22.09.2010.

\"Pijuni\", odlaze kod \"gazde\" po upute....