Robotizirani psi

Ukrajinci na prvim linijama dobivaju dragocjenog saveznika: 'Ako ikad dospije u ruske ruke, imamo poseban prekidač'

Foto: Richard Pohle/NEWS SYNDICATION
Ukrajinci na prvim linijama dobivaju dragocjenog saveznika: 'Ako ikad dospije u ruske ruke, imamo poseban prekidač'
09.08.2024.
u 10:33
Niski i teško uočljivi, robotizirani psi mogu koristiti termalnu viziju za inspekciju neprijateljskih rovova ili unutrašnjosti zgrada u borbenim zonama.
Pogledaj originalni članak

Ukrajina bi uskoro mogla koristiti robotizirane pse na prvim crtama bojišta, zamjenjujući vojnike u opasnim misijama poput nadgledanja ruskih rovova ili otkrivanja mina. Na nedavnoj demonstraciji u neotkrivenom dijelu Ukrajine metalni pas, poznat kao model "BAD One", pokazao je svoje sposobnosti – mogao je stajati, čučati, trčati i skakati prema uputama koje je primio od svog operatora.

Ovi roboti su izuzetno prikriveni i agilni te bi uskoro mogli postati dragocjen saveznik ukrajinskoj vojsci koja se suočava s nedostatkom ljudstva u borbi protiv ruske invazije, kažu proizvođači. Niski i teško uočljivi, robotizirani psi mogu koristiti termalnu viziju za inspekciju neprijateljskih rovova ili unutrašnjosti zgrada u borbenim zonama.

"Imamo izviđače koji su često visoko obučeni i iskusni ljudi, a uvijek su izloženi velikim rizicima", rekao je operator koji se predstavio kao "Yuri", dok je uređaj pokazivao novinarima AFP-a. "Ovaj pas smanjuje rizik za vojnike i povećava njihove operativne sposobnosti. To je osnovna funkcija robota."

Napredniji model, poznat kao "BAD Two", nije mogao biti prikazan iz sigurnosnih razloga. Uređaj korišten u demonstraciji ima bateriju koja mu omogućava rad oko dva sata. Koristan je za otkrivanje mina ili improviziranih eksplozivnih naprava, a može se koristiti i za nošenje do sedam kilograma streljiva ili lijekova na vruće točke na bojištu.

VEZANI ČLANCI:

"Ne mogu reći koliko smo ih rasporedili u Ukrajini", rekao je Yuri, dodajući: "Ali će imati značajan utjecaj na operacije i povećati sigurnost vojnika." Ako bi robotizirani psi ikada dospjeli u ruske ruke, rekao je, hitni prekidač omogućava operatoru da izbriše sve njihove podatke.

VIDEO Kad bi pogledi ubijali: Pogledajte izraz Putinovog lica dok mu govore o napadu Ukrajinaca u Kursku

Foto: X/Screenshot
Foto: ACTING GOVERNOR OF KURSK REGION/
Aftermath of military strike in Kursk Region
Foto: ACTING GOVERNOR OF KURSK REGION/
Aftermath of military strike in Kursk Region

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
DugouhiDuško
10:53 09.08.2024.

Još ako su bijesni onda je kraj rata blizu.