IZ MINUTE U MINUTU

VIDEO Ukrajinski vojnici objavili snimku: Kažu da su zauzeli ruski grad i jedan strateški objekt

Aftermath of a Russian military strike in Kostiantynivka
Foto: Stringer/REUTERS
1/11
Autori: Hina, Večernji.hr
09.08.2024.
u 23:27

Nekoliko dana nakon ukrajinskog prekograničnog napada na rusku regiju Kursk, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Moskva mora "osjetiti" posljedice svoje invazije na Ukrajinu

  • Traju borbe u ruskoj regiji Kursk
  • Rusija evakuirala dijelove Lipecka nakon masovnog napada dronovima
  • Moskva je raketirala supermarket u Kostjantinivki, najmanje 14 osoba je poginulo

 

Tijek događaja:

23:22 - Ukrajinski vojnici 61. brigade objavili su snimku iz, kako navode, grada Sudzhe u ruskoj Kurskoj oblasti te naveli kako je sada pod njihovom kontrolom. "Mirno je u gradu. Sve su kuće netaknute", dodali su te kazali kako kontroliraju i strateški objekt Gazproma. Upravo su ispred ureda te firme i snimili video. 


23:08 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je u petak na oprez zbog bitke u blizini ruske nuklearne elektrane u Kursku, regiji u kojoj su ukrajinske snage pokrenule veliku ofenzivu prije tri dana.

"Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi se izbjegla nuklearna nesreća koja bi mogla imati ozbiljne posljedice radijacije", rekao je u priopćenju glavni direktor ovog UN-ova tijela, Rafael Grossi. Dodaje da je "osobno u kontaktu s nadležnim tijelima dviju država" i da će "nastaviti informirati međunarodnu zajednicu" o situaciji. Sve "funkcionira normalno“, uz uobičajenu razinu radijacije, tvrdi glasnogovorništvo elektrane, a prenosi ruska novinska agencija Ria Novosti.

Ukrajinske snage od utorka provode plan iznenadnog napada na pograničnu regiju Kursk. Na to je područje ušlo više od tisuću ukrajinskih vojnika uz podršku desetak tenkova i dvadesetak drugih oklopnih vozila, priopćio je Glavni stožer ruske vojske, koji je potom poslao tenkove i topove.

Od početka rata u Ukrajini IAEA redovito upozorava na opasnost od nuklearne nesreće, posebice u elektrani Zaporižja u južnoj Ukrajini, najvećoj elektrani u Europi. Okupirale su je ruske snage u ožujku 2022., nalazi se kod grada Energodara smještenog uz Dnjepar, rijeku koja djeluje kao prirodna linija između dviju zaraćenih strana. Trenutačno u obustavi rada, više je puta bila meta napada, za što se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju.


17:49 - Broj poginulih u napadu na supermarket i poštu na istoku Ukrajine popeo se na 14, prenosi BBC te dodaje kako su 43 osobe ozlijeđene. Rusija nije javno komentirala napad.

Još uvijek ima mnogo nepoznanica o upadu u regiju Kursk, uključujući koliko je vojnika uključeno i koliko je teritorija Ukrajina uspjela osigurati. Shashank Joshi, urednik časopisa Economist, rekao je za BBC da bi Ukrajina "mogla tako nastaviti tjednima". Ipak, kao izazov je istaknuo opskrbljivanje ukrajinskih snaga u Rusiji. 

"Opskrba je trenutno jedno od velikih, velikih pitanja, a s ruske strane pitanje je koliko će svojih rezervi premjestiti na ovo područje kako bi se suprotstavili napadu", kaže on.


16:48 - Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je sastanak s članovima Sigurnosnog vijeća u rezidenciji izvan Moskve, doznaje BBC. Među prisutnima su Sergej Šojgu i ministar obrane Andrei Belousov. Nije poznata točna tema sastanka, no navodno se radi o borbi protiv terorizma. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova ranije je ukrajinsku ofenzivu nazvao terorističkim činom.


15:57 - Situacija u Kursku klasificirana je kao "izvanredno stanje na federalnoj razini" navodi rusko ministarstvo. "Federalni odgovor već je u tijeku u toj regiji" istaknuli su, prenosi kommersant. Federalna izvanredna situacija proglašena je kada broj žrtava pređe 500 ljudi, ili kada materijalna šteta pređe 500 milijuna rublji. U protekla dva dana, iz te regije evakuirano je oko 3000 ljudi.


15:50 - Gradonačelnik Kučatova, Igor Korpunkov, kazao je kako se borbe odvijaju nekoliko desetaka kilometara od gradskih granica, no pozvao je građane da ostanu mirni. Radi se o gradu u ruskoj regiji Kursk koju je Ukrajina napala, a u kojoj se nalazi nuklearna elektrana, prenosi portal Ukrajinska pravda.


15:45 - U napadu na supermarket u Kostjantinivki poginulo je najmanje 10, a ranjeno najmanje 35 osoba, priopćili su ukrajinski dužnosnici. Napad je izazvao požar koji je ugašen, rekao je ministar unutarnjih poslova. Na slikama i video snimkama koje su objavili dužnosnici mogli su se vidjeti crni oblaci dima koji se uzdižu iz uništene zgrade.

"Ruski teroristi pogodili su običan supermarket i poštanski ured. Pod ruševinama ima ljudi", rekao je predsjednik Volodimir Zelenski na X-u. Hitne službe nastavile su s raščišćavanjem ruševina u potrazi za preživjelima, dodao je.

U napadu su oštećene i stambene zgrade, trgovine i više desetaka automobila, navodi se u objavi ministra unutarnjih poslova na Telegramu. Kostjantinivka se nalazi samo desetak kilometara od aktivne borbene linije na istoku Ukrajine. Dijelovi regije Donecka pod kontrolom Kijeva redovito su izloženi ruskom granatiranju i zračnim udarima.

Ukrajinska vojska ranije u petak je objavila da je tijekom noći pogodila ruski vojni aerodrom u zapadnoj regiji Lipeck, oštetila zalihu navođenih raketa te pokrenula niz detonacija. Guverner regije Lipeck Igor Artamonov objavio je da ja „masovan napad” ukrajinskih dronova uzrokovao eksplozije, prekinuo opskrbu strujom i ozlijedio devetero ljudi. 

Rusija je ovaj tjedan optužila Ukrajinu i za prekogranični napad u ruskoj regiji Kursk. Kijevska vojska još nije komentirala tu operaciju.


14:12 Rusi bombardirali supermarket u Ukrajini

Rusi su ovog petka bombardirali ukrajinski grad Konstantjinivku, ubivši više osoba. Prema izvješćima, bombardiran je supermarket, a isplivale su i prve snimke napada. - Ljudi su pod ruševinama. Operacija spašavanja je u tijeku i sve ćemo napraviti da ih spasimo - napisao je Volodimir Zelenski na X-u. Više čitajte ovdje.


14:10 Ukrajina ima novu strategiju?

Ukrajina je, moguće, poduzela "prvi korak" prema promjeni strategije u odbijanju ruskog napada. Tako aktualne događaje u Kurskoj oblasti za Deutsche Welle ocjenjuje Jen Spindel, profesorica na američkom Sveučilištu New Hampshire. "Ukrajina ne može nastaviti voditi ovaj rat na isti način kao u prethodne dvije godine. Ona jednostavno nema resurse za to, ni ljude, ni oružje", napominje američka stručnjakinja za vanjsku i sigurnosnu politiku. Više čitajte ovdje.


12:30 Rusija priznaje da se kod Kurska i dalje vode borbe

Videosnimke objavljene u petak na društvenim mrežama pokazale su konvoj uništenih ruskih vojnih kamiona uz autocestu u ruskoj regiji Kursk u kojoj ukrajinske snage ovaj tjedan napreduju u svojoj iznenadnoj protuofenzivi. Na snimci, čiju je autentičnost potvrdio Reuters, vidi se petnaestak kamiona, neki sa simbolom 'Z' koji Rusija koristi od početka invazije na Ukrajinu. U nekim kamionima vide se i tijela poginulih ruskih vojnika. Reuters je locirao snimku u rusko selo Oktjabrskoje. 

Ukrajinske snage u utorak su u iznenadnoj ofenzivi upale u ruski teritorij nakon mjeseci postepenog napretka ruskih snaga na istoku Ukrajine. Šef ruske vojske Valerij Gerasimov u srijedu je izvijestio predsjednika Vladimira Putina da su ruske snage i pripadnici sigurnosne službe FSB zaustavili ukrajinsko prodiranje te da će potisnuti neprijateljske snage do granice. 

No priopćenja službenika, objave ruskih vojnih blogera i snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju da Rusija tek treba postići taj cilj. Ministarstvo obrane priopćilo je da ruske snage "nastavljaju odbijati pokušaj invazije oružanih snaga Ukrajine", a vlasti su u regiji Kursk proglasile izvanredno stanje. 

A view shows destroyed military vehicles, in the aftermath of a strike on a Russian column, amid Russia's attack on Ukraine, in Oktyabrskoye village, Kursk, Russia, in this screengrab obtained from a social media video released on August 9, 2024. Video Obtained by Reuters/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES. Photo: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/REUTERS
Foto: VIDEO OBTAINED BY REUTERS/REUTER


11:25 Ukrajina tijekom noći pogodila rusku zračnu bazu Lipeck

Ukrajinska vojska u petak je objavila da je tijekom noći pogodila ruski vojni aerodrom u zapadnoj regiji Lipeck, oštetila zalihu navođenih raketa te pokrenula niz detonacija. Kijev napada ruske zračne baze kako bi potkopala kapacitete Moskve da borbenim zrakoplovima napada ciljeve u Ukrajini. "Zabilježeno je nekoliko izvora zapaljenja, izbio je velik požar te se čulo nekoliko detonacija", napisala je ukrajinska vojska na aplikaciji Telegram. U toj zračnoj bazi smješteni su ruski zrakoplovi Su-34, Su-35 i MiG-31, dodala je. 

Sigurnosni izvor Reutersu je rekao da je napad izveden dronovima, dok je u bazi bilo nekoliko desetaka zrakoplova i helikoptera, kao i skladište sa 700 raketa. Guverner regije Lipeck Igor Artamonov objavio je da ja "masovan napad" ukrajinskih dronova uzrokovao eksplozije, prekinuo opskrbu strujom i ozlijedio devetero ljudi. Ruska agencija Interfax prenosi lokalne dužnosnike koji su govorili o požaru u zračnoj bazi. Ukrajinski izvor da većina zrakoplova nije imala vremena poletjeti. "Početkom kolovoza raščistili smo bombe i zrakoplove u zračnoj bazi Morozovsk, danas je bio red na Lipeck-2", tvrdi izvor.


11:20 Snimljene posljedice jednog od najžešćih ukrajinskih napada

Projekt DeepState objavio je snimku koja prikazuje uništenu kolonu ruskih vozila u selu Žovtneve u Kurskoj regiji. Snimka, nastala iz automobila, pokazuje da je uništeno najmanje 14 kamiona koji su prevozili vojnike koja je Rusija poslala u pomoć nakon što je Ukrajina upala u njihovu zemlju. Pretpostavlja se da je autor snimke ruski građanin koji je slučajno prošao cestom na kojoj se dogodio napad.

Prema procjenama Nexta, svaki kamion može prevoziti do 35 vojnika, pa 14 uništenih vozila ukazuje na mogući broj od 490 poginulih vojnika. Ovo bi mogao biti jedan od najvećih pojedinačnih gubitaka za rusku vojsku od početka rata. Ukrajinska strana još uvijek nije službeno komentirala ove događaje. Video pogledajte ovdje.


09:30 ISW objavio kartu ukrajinskog napredovanja

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je najnoviju analizu. U njihovim kartama može se vidjeti ukrajinsko napredovanje u Rusiji. "Geolocirane snimke i ruske tvrdnje pokazuju da su ukrajinske snage nastavile brzo napredovati dalje u Kursku oblast, a navodno su prisutne u područjima čak 35 kilometara od međunarodne granice sa Sumskom oblasti", objavio je ISW.

Ruski vojni blogeri tvrde su da su ukrajinske snage napredovale sve do Kromskije Biki i Moljutino (do 35 kilometara od međunarodne granice i 17 kilometara jugoistočno od Lgova), ali su primijetili da su to male skupine koje ne pokušavaju odmah zadržati teritorij.


08:20 Zelenski: Rusija mora osjetiti posljedice svoje invazije na Ukrajinu

Treći dan ukrajinskog napada na rusku regiju Kursk ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Moskva mora osjetiti posljedice svoje invazije na Ukrajinu. "Rusija je donijela rat na našu zemlju i mora osjetiti što je učinila", rekao je Zelenski u svom obraćanju u četvrtak navečer, ne referirajući se izravno na ukrajinsku ofenzivu. "Ukrajinci znaju kako postići svoje ciljeve. I nismo birali rat da bismo ostvarili te ciljeve", dodao je.


08:00 Rusija evakuirala dijelove Lipecka nakon masovnog napada dronovima

Rusija je u petak evakuirala ljude iz dijelova svoje zapadne regije Lipeck, nakon što je "masivni napad" ukrajinskih bespilotnih letjelica izazvao eksplozije, prekid opskrbe strujom i ranio šest osoba, rekao je regionalni guverner Igor Artamonov. Četiri sela evakuirana su nakon što je proglašeno izvanredno stanje u okrugu Lipeck, rekao je Artamonov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, a neka od njih nalaze se u blizini baze zračnih snaga.

Požar je izbio u zračnoj bazi izvan grada Lipecka, izvijestila je novinska agencija Interfax citirajući lokalne službenike za hitne slučajeve. Pozivi na društvenim mrežama da se evakuira cijeli grad bili su dio kampanje psihološkog rata Ukrajine, dodao je Artamonov. Ukrajinske vlasti nisu izvijestile o napadima na područje Lipecka.

VEZANI ČLANCI:

07:00 Traju borbe u ruskoj regiji Kursk

Rusija tvrdi da je više od 1000 ukrajinskih vojnika, podržanih tenkovima i oklopnim vozilima, ušlo na njezin teritorij u utorak ujutro, što se čini kao jedan od najznačajnijih napada na ruskom tlu od početka rata. Predsjednik Vladimir Putin osudio je ukrajinsku akciju kao "veliku provokaciju", dok su ukrajinski dužnosnici ostali suzdržani, ne otkrivajući mnogo o samom napadu. Zbog ograničenih informacija, piše BBC, stvarna situacija na terenu ostaje nejasna.

Rusko ministarstvo obrane izvijestilo je da su njegove trupe nastavile s napadima na ukrajinske snage koristeći zračne udare, rakete i topništvo, dok su dodatne rezerve hitno prebačene u regiju Kursk, gdje su Ukrajinci izvršili napad. Institut za proučavanje rata, ugledni think tank, potvrdio je da su ukrajinska oklopna vozila napredovala 10 kilometara unutar regije Kursk u prva dva dana napada. 

Ovo nije prvi upad boraca sa sjedištem u Ukrajini na ruski teritorij. Neke skupine antikremljinskih Rusa prošle su godine pokrenule napade, koji su bili odbijeni. Snage su ponovno prešle u regije Belgorod i Kursk u ožujku, gdje su se sukobile s ruskim sigurnosnim snagama.

FOTO Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

Aftermath of a Russian military strike in Kostiantynivka
1/16
Ključne riječi

Komentara 148

Avatar Le-Freak
Le-Freak
07:44 09.08.2024.

Jako, jako dobre novosti. Nadam se više takvih uspjeha i stisćem palce Ukraincima.

TM
trade_mark
07:48 09.08.2024.

odlično. sad još 5 put jače, Ukrajinci!!!

LU
Ludileptir
08:43 09.08.2024.

Gotov si putine! Evo ih po tebe u kremlj. Kako si jadan, ni svoje ruse u rusiji ne možeš obranit. Pobjegao si u bunker, tamo ćeš i ostat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije