OBJAVILA NA MREŽAMA

Ukrajinka koja se pohvalila iščupanim periskama na Krku se sama prijavila policiji

Foto: instagram
Foto: Hrvatski veterinarski institut
periska
19.08.2024.
u 17:16
Ukrajinka je ranije objavila fotografiju tri iščupane plemenite periske na svom Instagramu, nakon čega su uslijedile velike kritike na njen račun
Pogledaj originalni članak

Ukrajinka koja je snimila tri ulovljene periske kod Krka i time se pohvalila na društvenim mrežama, unatoč tome što se radi o strogo zaštićenoj vrsti, sama se predala policiji. Ovu informaciju prenose 24sata, navodeći kako se Ukrajinka prijavila u Policijsku postaju Krk, nakon čega joj je stigla kaznena prijava. 

Plemenita periska, školjkaš koji je popularan među krivolovcima, već je godinama na popisu zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. Ako osoba koja je vadila perisku iz mora dobila prekršajnu prijavu, kazne idu od 900 do 3.900 eura, a ako se radi o većoj količini, onda stiže i kaznena prijava. U tom slučaju, kazne se navode i do 30.000 eura. 

Inače, Ukrajinka je ranije objavila fotografiju tri iščupane plemenite periske na svom Instagramu, nakon čega su uslijedile velike kritike na njen račun. Plemenita periska u Hrvatskoj je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, koji u članku 153., stavak 3. propisuje:

 "Zabranjeno je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta." Ovaj zakon regulira zaštitu strogo zaštićene vrste i zabranjuje "uzimanje iz prirode, namjerno hvatanje i/ili ubijanje, namjerno oštećivanje i/ili uništavanje njihovih razvojnih oblika, namjerno uznemiravanje, posebno tijekom razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštećivanje ili uništavanje njihovih područja razmnožavanja ili odmaranja te prikrivanje, držanje, uzgoj, trgovinu, uvoz, izvoz, prijevoz i otuđivanje ili na bilo koji način pribavljanje i prepariranje."

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Na plaži kupači, a pokraj njihovih glava automobili

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DI
Dioniz
17:42 19.08.2024.

Što će zna da če kazna biti blaga pa da to odmah riješi