ILEGALNI ULOV

Ukrajinka objavila fotografiju s Krka i pohvalila se na Instagramu: Ovo je kazneno djelo

Pula: U pulski Aquarium stigle bolesne periske na lije?enje
Foto: Sasa Miljevic / PIXSELL
1/3
19.08.2024.
u 10:21

"Zabranjeno je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta."

Iako su brojna upozorenja o zakonskoj zabrani diranja i vađenja strogo zaštićenih školjki dobro poznata, pojavila se informacija o Ukrajinki koja je objavila i pohvalila se s tri iščupane plemenite periske kod Krka. Na društvenim mrežama, konkretno na Instagramu, ova osoba koja se predstavlja kao Tatiana Kovchalia iz Ukrajine, podijelila je sliku svojih ulova u nedjelju, piše Morski.hr, a sliku njenog ilegalnog ulova možete pogledati ovdje

Plemenita periska u Hrvatskoj je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode, koji u članku 153., stavak 3. propisuje: "Zabranjeno je držanje, prijevoz, prodaja, razmjena te nuđenje na prodaju ili razmjenu živih ili mrtvih jedinki iz prirode strogo zaštićenih vrsta." Ovaj zakon regulira zaštitu strogo zaštićene vrste i zabranjuje "uzimanje iz prirode, namjerno hvatanje i/ili ubijanje, namjerno oštećivanje i/ili uništavanje njihovih razvojnih oblika, namjerno uznemiravanje, posebno tijekom razmnožavanja, migracije i hibernacije, oštećivanje ili uništavanje njihovih područja razmnožavanja ili odmaranja te prikrivanje, držanje, uzgoj, trgovinu, uvoz, izvoz, prijevoz i otuđivanje ili na bilo koji način pribavljanje i prepariranje."

Prema Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama, periska je klasificirana kao strogo zaštićena zavičajna svojta. Također, važno je napomenuti da se ovakvo djelovanje smatra kaznenim djelom prema Kaznenom zakonu, koji predviđa kaznu za one koji "protivno propisima usmrte, unište, posjeduju, hvataju ili uzimaju jedinku zaštićene svojte životinja, biljaka ili gljiva ili drugu zaštićenu prirodnu vrijednost".

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Ljepotani na okupu! U Požegi održana Nacionalna izložba pasa, ljubimci zadivili okupljene

Pula: U pulski Aquarium stigle bolesne periske na lije?enje
1/22
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Fra Brne
Fra Brne
10:33 19.08.2024.

Pale bodove, kradu prirodno blago i niš ne rade , a mi mlatimo jadne Nepalce koji samo rade i ništa vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije