Još jedna pobjeda potrošača

Ustavni sud odbacio ocjenu ustavnosti za shvaćanje o zastari u CHF kreditima

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL
Vrhovni sud
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija
Vrhovni sud
08.03.2022.
u 10:54
Pravno shvaćanje Vrhovnog suda o zastarama kod ništetnosti pokušali su srušiti na Ustavnom sudu profesori Pravnog fakulteta u Zagrebu Aleksandra Maganić, Mihajlo Dika i Marko Baretić
Pogledaj originalni članak

Ustavni sud neće ispitivati ustavnost pravnog shvaćanja Vrhovnog suda o zastarama potraživanja na temelju ništetnosti! Svježa je to odluka u korist potrošača, a odnosi se na pravno shvaćanje od 30. siječnja 2020. da zastara potraživanja na temelju ništetnih ugovora, a time i na temelju djelomično ništetnih ugovora, počinje teći danom utvrđenja ništetnosti.

To je, prvotno pravno shvaćanje, dopunjeno nedavno tumačenjem kako se za kredite u švicarcima trenutkom utvrđenja ništetnosti smatra kolektivna sudska presuda, dok se za sve ostale kredite u kunama i eurima, za sve leasing ugovore, ali i kredite u švicarcima ugovorenima u bankama koje nisu kolektivno osuđene, trenutkom utvrđenja ništetnosti smatra individualna sudska presuda.

Kako je izvijestila druga Franak, pokušalo ga je na Ustavnom sudu srušiti troje profesora s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Aleksandra Maganić, Mihajlo Dika i Marko Baretić, no Ustavni sud je odbacio njihov zahtjev 15. veljače 2022. odlukom U-II-6951/2021.

- Nama je neshvatljiva ta silna želja priznatih znanstvenika, profesora prava, da potrošačima ukinu pravo na obeštećenje. Nije to prvi put da prvo dvoje spomenutih profesora istupaju afirmativno za banke pljačkaše, a protiv potrošača koji su opljačkani. Neshvatljiva nam je njihova težnja da lopovima zadrže stjecanje bez osnova na njihovim računima. O razlozima silnog istupanja u korist banaka, nakon svih presuda, a suprotno obveznom pravu RH, i suprotno pravu EU-a, možemo samo nagađati – kažu u Udruzi Franak u kojoj su iskazali i iznenađenja stavom troje sudaca Ustavnog suda (Goran Selanec, Andrej Abramović i Lovorka Kušan) za koje navode da su imali izdvojena mišljenja u konkretnom predmetu.

- To troje ustavnih sudaca htjeli su 2021. kolektivnu presudu u slučaju franak poslati na ispitivanje na Sud EU, mada je Sud EU višekratno i nedvojbeno obrazložio ništetnost valutne klauzule CHF, čime bi u slučaju da se s njima složila većina ostalih ustavnih sudaca pravda bila odgođena na još nekoliko godina te bi svi postupci bili u prekidu, a ne samo oni iz konvertiranih kredita – pojašnjavaju u Udruzi Franak te dodaju da se troje sudaca protivi i ustavnim odlukama u kojima se odgađaju ovrhe nekretnina, ako se ovrha provodi na temelju ugovora u švicarcima odnosno ugovora s nepoštenim ugovornim odredbama.

- Čestitamo desetoro ostalih ustavnih sudaca koji čine većinu, na dosljednoj zaštiti prava, i na dosljednoj zaštiti pravde u Republici Hrvatskoj – poručili su iz UF-a.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.