STEČAJ

Više od 300 radnika ostalo bez posla i bez 9,7 milijuna kuna

Foto: Dragutin Šantoši / Večernji list
Više od 300 radnika ostalo bez posla i bez 9,7 milijuna kuna
03.03.2012.
u 14:38
Najveći vjerovnici su Ministarstvo poduzetništva, Croatia osiguranje, Hypo banka i Porezna uprava
Pogledaj originalni članak

Slatina, Bjelovar – U Trgovačkom sudu u Bjelovaru u petak je održana sjednica Vijeća vjerovnika slatinske tvrtke 'Gaj FM' u stečaju na kojoj je stečajni upravitelj Branko Valentić izvijestio vjerovnike o do sada podnesenim potraživanjima prema stečajnom dužniku. U tri nepune godine poslovanja 'Gaj FM' uspio je stvoriti neplaćene obveze u ukupnom iznosu od oko 98 milijuna kuna. Nenaplaćena potraživanja tvrtke iznose jedva 1,3 milijuna kuna, a kako se moglo čuti u Bjelovaru, naplata tih potraživanja vrlo je upitna. Više od 300 radnika ostalo je na ulici bez plaća, naknada i otpremnina, a njihova potraživanja od propalog poslodavca i države procjenjuju se na oko 9,7 milijuna kuna.

Dugove stvarali uz blagoslov političara i Vlade RH, a bez novca je ostala i jedna Kerumova tvrtka   

Među četrdesetak vjerovnika najveći vjerovnik je država, tj. Ministarstvo poduzetništva, 28,3 milijuna kuna. Croatia osiguranje potražuje 15,6 milijuna kuna, Hypo Banka 13,2 milijuna, a Porezna uprava 10,9 milijuna kuna. Među javnim tvrtkama najveći vjerovnik je HEP kojemu 'Gaj FM' u stečaju za potrošenu električnu energiju nije platio 3,9 milijuna kuna. Među vjerovnicima je i jedna Kerumova tvrtka iz Splita, za koju je 'Gaj FM' opremao hotel, Hrvatske šume i brojne manje tvrtke. Cjelokupna imovina 'Gaj FM-a' je pod hipotekom, a njena vrijednost  daleko je manja od neplaćenih obveza. Tolike dugove tvrtka zasigurno ne bi stvorila da nije imala političku potporu u bivšoj Vladi RH i među političarima.

Za mjesečni zakup slatinskih tvornica sud traži simboličnih 15.000 kuna najamnine

Trgovački sud u Bjelovaru u veljači je poništio prvi natječaj za zakup tvornica propalog 'Gaj FM-a' , za mjesečni iznos od 15.000 kuna, te  objavio novi za koji rok istječe 6. ožujka. O izboru najpovoljnijeg ponuđača, od kojega se očekuje da, nakon gotovo godinu dana zaustavljenih strojeva u Slatini, ponovo pokrene proizvodnju i zaposli radnike, odlučivat će se do sredine ožujka.

Za propale milijuna, po drugi put, nitko ne odgovara

Kako za posljedice prvog stečaja 2008. godine, kada je bez posla u istoj tvornici, pod nazivom 'Inpo Grupa', ostalo više od 700 radnika, nitko nije odgovarao tako i za posljedice posljednjeg stečaja u 'Gaj FM-u' do sada nije potvrđena sumnja da je tvrtka propala zbog nesavjesnog poslovanja ili zloporaba.     

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

JO
JORGOVAN
07:58 05.03.2012.

a kaj je sad tu nova vlast kriva? Kaj sad tu može bilo ko napraviti, osim pohapsiti odgovorne? Pogledajte odnos potraživanja i dugovanja

BS
bstrabi2
17:21 03.03.2012.

Evo vam kukurikače.Oni su jedno pričali prije,a sad su oni pravi.Ja nisam za njih glasao i zato mi je lakše,ali tim ljudima.Neka se zaposle na Pantovčak.Jer predsjednik treba još glasnogovrnika...

MO
mojzagi
18:54 04.03.2012.

Ljudi pa nemogu kukurikovci sad stvoriti cuda, tko je tu nasu zemlju doveo do tog stanja ( brosevi i drustvo). Sad u stvari treba poceti sve iz nova, sve firme su pokradene, proizvodnje malo poljoprivrede skoro nista a carobnog stapica nema izgublje je.