godina dana

Vlada se hvali sa 365 dana od izbora; Građani: Dani jada i tuge

Foto: Vlada RH
Vlada se hvali sa 365 dana od izbora; Građani: Dani jada i tuge
23.12.2012.
u 18:07
Da je teško, teško je, da je neizvjesno, neizvjesno je, ali da imamo šanse i da teškim radom i naporima možemo naprijed i da možemo biti jedna od europskih priča o uspjehu, to možemo, kaže Milanović
Pogledaj originalni članak

Prije točno godinu dana građani su izglasali povjerenje Kukuriku koaliciji na parlamentarnim izborima. Vlada RH je povodom toga objavila što su napravili u proteklih godinu dana.

– Bit će grešaka, promašaja i krivih procjena, bit će nesuglasica, ali ići ćemo pravcem kojim smo obećali. Dajem riječ za to – rekao je u svom govoru predsjednik Vlade Zoran Milanović nakon što je saznao rezultate izbora.

Godinu dana kasnije premijer Milanović kaže:

– Da je teško, teško je, da je neizvjesno, neizvjesno je, ali da imamo šanse i da teškim radom i naporima možemo naprijed i da možemo biti jedna od europskih priča o uspjehu, to možemo!

Vlada je priopćila kako je promjena bilo mnogo, ali nikako ne i dovoljno. Objavili su i infografiku u kojoj su izdvojili teme o kojima se u proteklih 365 dana raspravljalo preko društvenih mreža, pisama e-pošte, tribinama, savjetovanjima i javnim raspravama.

– Mnogo drugih zakona, pitanja, uredbi, pravilnika i mjera nesumnjivo je bilo tijekom proteklih 365 dana no kako smo informacije željeli oblikovati u sliku, ipak smo mnoge od njih morali izostaviti. Ne sumnjamo da će mnogo više konstruktivnih javnih rasprava biti i u budućnosti, počevši naravno i od ove infografike. Hvala vam na tome – priopćili su iz Vlade.

Vlada se tako u infografici hvali objavom liste poreznih dužnika te da je nakon nje naplaćeno 202,9 milijuna neplaćenih poreza. Navode kako su donijeli "suvremen Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji te da su u samo dva mjeseca napravili Registar posvojitelja". Ukinuli su povlaštene mirovine za saborske zastupnike, suce Ustavnog suda i glavnog državnog revizora...

– Po prvi puta osiguran je besplatan studij svim redovnim studentima javnih visokih učilišta koji pravovremeno i uspješno ispunjavaju svoje obveze. Javno smo objavili Registar branitelja iz Domovinskog rata – navodi Vlada.

No, odmah po objavi na službenom Facebook profilu, naišli su uglavnom na negativne kritike.

"Kad će ostavka... Već 365 dana ste tu?", "365 dana sramote, pljačke naroda te uništavanja obrtništva i poduzetništva te veličanje rada na crno i još dosta toga što smo upozoravali, a Vlada štiti rad na crno", "365 dana jada, tuge, poreza, gladi, suza...", "Za Božić želim da odete. Tko će doći na vlast ne znam, ali samo idite i Bog vam dao pameti", "Da ne bi bilo samo negativno, evo i pohvale. Smanjio sam minus na računu jer ste me natjerali da odem vani raditi, hvala vam", jedni su od komentara nezadovoljnih građana.

Ipak, ima i onih koji vjeruju vladajućima.

– Vlada pokušava uvesti red u sivu ekonomiju koja je dovela radnike u malom poduzetništvu do ruba egzistencije. Dosta je bilo bogaćenja pojedinaca na račun minimalca koji se isplaćuje ili ne radniku. Bravo za fiskalne kase i počnite češljati inspektorima svaki kutak RH da se eliminira rad na crno i prestane porezna utaja gdje je to moguće pa ćete vidjeti koliko će se skupit više poreza od onih koji imaju, a smanjiit se kolona vozila koji idu na skijanje jer to su ti igrači koji uzimaju radniku sve, a ne daju državi ništa!!! Bravo Milanović, bravo Linić, samo nastavite tako!!! – komentirao je jedan od rijetkih zadovoljnih građana.

>> Vlada ipak preživjela prvu godinu uz šamare sindikata i poslodavaca

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

OB
-obrisani-
18:20 23.12.2012.

365 zelim vam sretnu GODINU!

DU
Deleted user
18:22 23.12.2012.

Murphy zakon: Što počne dobro, skonča loše! Što počne loše, skonča još i gore!

DU
Deleted user
18:30 23.12.2012.

da i to je vecernji list... U cijeloj krizi niti jedna reserza kriminala no u suprotnom podrzavala lopove i kradljivce i dan danas zali za HDZom... Ali ne zbog same ideologije nego samo zato sto rade u sluzbi promocija bankovnih produkata, nekretninskih investitora itd... njima odgovara nesredena drzava... jer su preduboko u sluzbi lopova... vec drugi senzacijski titel ce biti ili nesto o nacionalizmu ili katolicizmu i hrvatskom mursiju... Ovo je daleko nanehrvatskiji tisak... on negira hrvate za buducnost...