POSTAVLJENA IZLOŽBA

Vukovar obilježava 790 godina statusa slobodnog kraljevskog grada

Foto: Grad Vukovar
Foto: Grad Vukovar
Foto: Grad Vukovar
Foto: Grad Vukovar
23.08.2021.
u 13:13
S ciljem da se Vukovarci i posjetitelji grada upoznaju s time Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar i Turistička zajednica grada Vukovara postavili su u središtu grada izložbu
Pogledaj originalni članak

Kada se govori o Vukovaru i njegovoj prošlosti najčešće se govori o događanjima iz 1991. godine i značaja Vukovara u obrani Hrvatske 1991. godine.

Međutim, malo je poznato kako je Vukovar prije 790 godina dobio status slobodnoga kraljevskoga grada i da je bio treći grad, na području današnje Hrvatske, koji je dobio taj status. S ciljem da se Vukovarci i posjetitelji grada upoznaju s time Grad Vukovar, Gradski muzej Vukovar i Turistička zajednica grada Vukovara postavili su u središtu grada izložbu koju čini 16 plakata, preslika povijesnih dokumenata, na osam panela.  

- Izložba pokazuje ljepotu i vrijednosti kulturne baštine te bogatu povijest Vukovara od pretpovijesnih vremena do Domovinskoga rata. Kroz izložbu smo prikazali veliki raspon važnosti određenih povijesnih događaja, rekla je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Podsjetila je kako je Vukovar oduvijek bio središte i ovoga dijela županije tako da je još 1231. godine Herceg Koloman Vukovaru dodijelio status slobodnoga kraljevskog grada. Tijekom 1745. godine Vukovar postaje sjedište Srijemske županije, a danas se vodi kao sjedište Vukovarsko – srijemske županije.  

- Kroz izložbu smo prikazali ne samo bogatu povijest grada nego razne dokumente, slike i muzejske predmete koji ni građanima mogli biti interesantni. Prikazali smo i dolazak obitelji Eltz, razvoj Vukovara, razvoj grada kao trgovačkog i prosvjednog centra, nastajanje hotela, kavana, društveni život i još mnogo toga. Svakako da smo prikazali i obilježili 1991. godinu i žrtvu Vukovara, rekla je Marić.

Dodaje kako se ulažu veliki napori i briga da se sačuva vukovarska povijest koja se danas čuva u muzejima i memorijalima Domovinskog rata. 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivan Penava koji je rekao kako je iznimno važno činjenicu o 790 godina statusa slobodnog kraljevskoga grada važno prikazati ne samo Vukovarcima nego i brojnim posjetiteljima grada. 

- Od ruševina smo stvorili lijep i prepoznatljiv grad i simbol. Kroz povijest Vukovar je prošao kroz brojne nedaće i teškoće ali su Vukovar i Vukovarci uvijek bili otvoreni i pronaći najbolji put da iz raznih nevolja izađemo kao pobjednici. Zapravo, opstanak grada nikada nije doveden u pitanje, rekao je Penava.   

Direktorica Turističke zajednice Vukova Marina Sekulić najavila je kako će izložba biti otvorena do nedjelje, 29. kolovoza, kao i da je ovaj termin za njeno postavljanje odabran radi veće posjećenosti grada. Naime, od 25. do 29. kolovoza održava se 15.po redu Vukovar film festival, a najavljen je dolazak i kruzera sa turistima. Svi oni će tako moći saznati nešto više o povijesti Vukovara dugačkoj 790 godina. 

VIDEO Uskoro kreće popis stanovništva: Evo što trebate znati


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.