Na tržnici iz prirode

Za kilogram divljih šparoga i 160, a za koprivu 100 kuna

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
10.03.2017., Zagreb - Na trznici Dolac osim standardne ponude povrca, prodaje se i samoniklo bilje, sparoge, kopriva i takozvana misancija. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
10.03.2017., Zagreb - Na trznici Dolac osim standardne ponude povrca, prodaje se i samoniklo bilje, sparoge, kopriva i takozvana misancija. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
10.03.2017., Zagreb - Na trznici Dolac osim standardne ponude povrca, prodaje se i samoniklo bilje, sparoge, kopriva i takozvana misancija. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
11.03.2017.
u 21:59
Na salatu, “lešo”, s jajima, maslinovim uljem... samoniklo bilje zdravo je - i skupo, jer nije ga lako niti brati, kažu prodavači
Pogledaj originalni članak

Znate li vi koliko mi je trebalo vremena da ih naberem, a vi biste ih sada besplatno. Uzmite ili ostavite – kaže nam kumica na jednom od štandova zagrebačke tržnice Dolac. Okupane “marčanim” suncem, sjaje se vezice prvih mesnatih šparoga za koje ovih dana treba izdvojiti koliko i za kilogram boljeg mesa, 40 kuna. U kilogramu su tri-četiri stručka, no kumica svađalački i ne sumnja da ih neće prodati.

Proljetna bomba vitamina

– I chefovi biranih zagrebačkih restorana već su ih “namirisali”, a ako smo donedavno i za bljedunjave tikvice ili salatu iz staklenika izdvajali 40-ak kuna, zašto ne bismo i za prvu proljetnu bombu vitamina koja će nam očistiti organizam – upitala je svađalački, a onda se okrenula i sigurnom kupcu koji je bez puno priče izvadio 120 kuna za tri vezice.

– Prvo ću se za doručak počastiti fritajom, a o ostatku će odlučiti supruga – namignuo je kumici, dok se u blizini moglo naći i puno jeftinije blago iz prirode, još jedna samonikla porcija zdravlja poznatija kao “mišancija”. U kilogramu po cijeni od 20 kuna nalaze se kozja brada, divlji luk, češnjak i blitva, radič, koromač, kostriš, maslačak... Pomnijom potragom našlo bi se i medvjeđeg luka, dimke, divlje mrkve i poriluka, lavljeg zuba, radiča..., objašnjava Zadranka Marija, napominjući kako je svaka od tih gorkastih, slatkih ili kiselih “trava” posebna, aromatična, zdrava.

Kopriva dobra i u kruhu

– Mišanciju je najjednostavnije kratko prokuhati, s krumpirom ili bez (ali njega treba staviti ranije) i začiniti s malo vinskog octa, soli i maslinova ili bučina ulja. Sprema li se “na lešo”, mišancija je poput šparoga odlična i s tvrdo kuhanim jajima, čak i s prepečenom pancetom – preporučuje, a na jednom od štandova koji su oživjeli s prvom sezonskom ponudom može se naći i mlada kopriva. Prvi izdanci od samo 4-5 cm visine cijene se i na 100 kn/kg, a ne bi da i oni nemaju sve više poklonika koji u tom korovu vide delikatesu koja je postala sastavni dio variva, slanih pita, čak i domaćeg kruha. U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike iznova ponavljaju kako branje samoniklog bilja u prirodi poput šparoga, mišancije, koprive..., ako je i za prodaju na tržnicama, nije zabranjeno (ako nije riječ o tvrtkama s komercijalnom djelatnosti prerade i slično), dok na stranicama Hrvatskih šuma i dalje stoji upozorenje kako se za jestivo bilje, korijenje, podzemne stabljike, beru li se u šumarsko-gospodarskom području, mora tražiti dozvola nadležnih šumarija. Čak i beru li se za osobne potrebe. Po jednoj šparogi i dalje je cijena 50 lipa. Koga uhvate s “prstima u pekmezu”, može platiti i 1000 do 7000 kuna kazne, no kad samoniklo bilje stigne do tržnica – i inspekcija na štandovima s kumicama može raspravljati samo o receptima.

Mišancija kao pesto

U blenderu izmiksajte kuhanu ili svježu mišanciju s maslinovim uljem, bademima i soli. Skuhajte šurlice, prelijte ih pestom i pospite parmezanom

Divlja šparoga

Branje je i antistresna terapija, no čuvajte se šumara, a kad zatopli, i zmija. Ta biljka iz porodice ljiljana cijeni se kao delicija više od 2000 godina

>>Ovo su lazanje koje ćete obožavati, ali vam trebaju - rukavice

>>Ugrizla je zmija dok je brala šparoge: Jako sam se uplašila, bila je velika i debela

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.