Bubrežni bolesnici o aferi Rebro:

Za loše stanje s dijalizom kriv je ministar Darko Milinović

Foto: Arhiva VL
Za loše stanje s dijalizom kriv je ministar Darko Milinović
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
09.10.2009.
u 23:42
Predsjednica Zagrebačke udruge bubrežnih bolesnika Zrinka Mach Medved tvrdi kako bi lijeka bilo dovoljno kad bi se izdvojio iz cijene dijalize, što odobrava i HZZO
Pogledaj originalni članak

Predstavnici Zajednice udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Hrvatske i zagrebačka udruga ogradili su se danas od načina na koji Jozo Lončar, predsjednik Udruge dijaliziranih KBC-a Zagreb, pokušava riješiti probleme u Zavodu za dijalizu bolnice na Rebru i za sve probleme okrivili ministra zdravstva Darka Milinovića.

Prof. Kes je pedro
– Problemi zbog kojih je smijenjen prof. Kes postoje u mnogim hrvatskim centrima za dijalizu, a u nekima je stanje lošije od onoga na Rebru – istaknuo je Ante Rajkovača, predsjednik zagrebačke udruge. Sramotno je, dodaje, što ministar Milinović tvrdi da je smjenom prof. Kesa nešto poduzeo.

– Taj liječnik bio je još jedan pedro u najnovijoj aferi iako ih je bilo četiri – ističe Rajkovača. Kada se nešto dogodi, najlakše je, tvrdi, smijeniti najnižeg u liniji.

– Postoji pravilnik o dijalizi kojega se nitko u hrvatskim centrima ne pridržava jer su bolnicama limitirana sredstva – objašnjava Rajkovača.

Zbog žalbi pacijenata na pomanjkanje lijekova i lošu komunikaciju s liječnicima, bili su 27. kolovoza u Ministarstvu i tamo su predstavnicima bolesnika rekli da problema na Rebru nema.

– Odjednom nastaje afera. Postavljamo pitanje kako je moguće da su nam u Ministarstvu zanijekali probleme koje su prema inspekcijskom nalazu pronašli još 30. srpnja – podsjetio je Rajkovača.

Problem je, tvrdi Zrinka Mach Medved iz Zajednice udruga, u tome što javnosti na početku afere nije objašnjen inspekcijski nalaz Ministarstva.

Terapija ovisi o novcu
– Lijeka eritropoetina nigdje nema dovoljno, a razlog je niska cijena dijalize. Kad bi se on izdvojio iz cijene, a to odobrava HZZO, bilo bi ga više – ističe Z. Medved.

Dodaje da su liječnici zakinuti u odlučivanju o terapiji zbog limitiranih sredstava.

Ministar zdravstva Darko Milinović demantira ocjene da je stanje u hrvatskim centrima za dijalizu nezadovoljavajuće zbog pomanjkanja novca i najavljuje inspekcije rada koje će u sve zavode krenuti već idućeg tjedna na osnovi pisma Udruge KBC-a Zagreb i šefova zavoda za dijalizu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

CA
Capolo
08:17 10.10.2009.

Mali ispravak, za loše stanje u zdravstvu su kao prvo krivi pacijenti, evo i zašto. Zdravstvo kao prvo košta ogromne novce Državu i još kad se tome doda rastrošnost pacijenata koji doma imaju prave male ljekarne u kojima sam siguran da više od pola lijekova ne dočeka upotrebu u svom roku trajanja, a nekom bi itekako pomogli. Pa apeliram da u svojoj svijesti napravimo dekomunizaciju, jer ako ovako nastavimo mogle bi police zdravstvenog i rasti.

VO
VolimZagreb
08:19 10.10.2009.

\"Agencija za kontrolu i kvalitetu zdravstva\", Vončinina 4/II. Ima 8 djelatnika a planira imati čak 30! Još jedna fantomska agencija u koju su pohranjeni \"zaslužni\". Sve novine znaju i nitko ništa!!!

OB
-obrisani-
00:20 10.10.2009.

milinović je mengele za Hrvate ! eksperimentira on sa svima oboljelima od bilo čega !