Kraj suđenja

Za smrt Luke Ritza samo godinu dana

Foto: 24 sata
Za smrt Luke Ritza samo godinu dana
25.10.2010.
u 15:45
Suzana Ritz: Zašto komentirati presudu. Meni Luku ništa ne može vratiti’
Pogledaj originalni članak

Dvojica napadača tragično preminulog zagrebačkog maturanta Luke Ritza (17) proglašena su krivima, a protiv trećeg postupak je obustavljen.

Tako glasi nepravomoćna odluka Općinskog kaznenog suda za mladež donesena danas, nakon mukotrpnog dvogodišnjeg suđenja.

Neslaganja vještaka

Postupak je obustavljen u slučaju prvooptuženog maloljetnika J. J., kojeg se teretilo za nasilničko ponašanje i nanošenje teških tjelesnih ozljeda jer je tijekom suđenja za Luku Ritza počinio slično kazneno djelo pa se već mjesecima nalazi u Odgojnom zavodu Turopolje.

Osim toga, u vrijeme napada na Mostu slobode 1. lipnja bilo mu je manje od šesnaest godina pa nije niti mogao dobiti više od izricanja odgojnih mjera.

Drugoptuženi R. L. (18) prošao je najgore. S optužbom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom dobio je godinu dana zatvora, no zbog drugog kaznenog djela već je devet mjeseci u Turopolju. No, neslužbeno doznajemo da mu se tih devet mjeseci neće priznati te da će kaznu morati služiti punih godinu dana.

Trećeoptuženi M. K., i jedini koji je nepravomoćnu presudu dočekao na slobodi, a kojega se teretilo za nasilničko ponašanje, dobio je, doznajemo, odgojne mjere, odnosno uskoro će i on na preodgoj u turopoljski zavod.

Sud je, doznajemo, odbacio mišljenje zagrebačkih vještaka koji su u dva navrata potvrdili da je za Lukinu smrt kriva aneurizma, a ne mladići, te podržao mišljenje splitskih vještaka i riječkih nadvještaka koji su tvrdili oprečno – da postoji uzročno-posljedična veza između tučnjave kod Bundeka i smrti dvanaest dana nakon toga.

Upravo su ti oprečni nalazi liječnika bili glavni razlog zašto se suđenje tako odužilo. Neslužbeno doznajemo da će obrana uložiti žalbu Županijskom sudu na odluku upućivanja u zatvor.

Roditelji optuženih šute

Lukini roditelji, Suzana i Reno Ritz, još su na početku procesa odbili pratiti suđenje jer “im sina više ništa ne može vratiti” pa se, u skladu s time, ni danas nisu pojavili na sudu. No, presudu je ipak kratko telefonski komentirala Suzana Ritz.

– Nemam zašto biti ni zadovoljna ni nezadovoljna presudom. Sud je svoje rekao i poslao poruku. Meni nijedna kazna ne može pomoći da mi se sin vrati – kazala je.

Roditelji optuženih mladića odbili su razgovarati. To je učinio i otac mladića koji je najgore prošao – izrečena mu je kazna zatvora od godinu dana.

No, neslužbeno doznajemo da je pogođen presudom budući da se činilo kako je tužiteljstvo odustalo od upućivanja u zatvor.

Naime, socijalna radnica nedavno je na sudu, doznali smo neslužbeno, izjavila da se mladić vrlo dobro ponaša u Odgojnom zavodu, odnosno da su rezultati odgojnih mjera jasno vidljivi te da nema razloga za njegovim premještajem.

A Matko, jedan od prijatelja preminulog zagrebačkog maturanta, komentirajući nepravomoćnu presudu, kazao je da njemu nijedna kazna nije dovoljna, odnosno da nijedna kazna ništa više ne može promijeniti. Suđenje je, kazao je, odavno prestao pratiti jer mu je bilo mučno od toga.

Podsjetimo, u vrijeme dok je policija tragala za napadačima, Ritzovi prijatelji metropolu su oblijepili plakatima s porukama – “Zagrebe, zašto štitiš ubojicu?”.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 139

MO
modrulj
22:58 25.10.2010.

Godinu dana za ubojstvo?! Kakva sprdnja od \'pravne\' drzave. Nista se drugo nije moglo ni ocekivati od hrvatskog \'pravo\'sudja.

DU
Deleted user
16:23 25.10.2010.

malaispravka.. izgleda da brže pišeš,ali isto razmišljamo

TI
Tisikomunjara
16:16 25.10.2010.

Jebeš to.Dat ču se i ja kriminalitetu,ionako koj poticaj imaš biti pošten u ovoj imitaciji od države?