raskol u stranci

Za spas Željka Keruma HDZ u Splitu žrtvuje samog sebe

Foto: Vanja Zubčić/Arhiva VL
Za spas Željka Keruma HDZ u Splitu žrtvuje samog sebe
22.12.2011.
u 19:55
Nema jedinstva ni u ključnim pitanjima, treba li biti uz Keruma ili nastaviti s oporbenom politikom na gradskoj razini.
Pogledaj originalni članak

Splitski HDZ za spas Željka Keruma žrtvovao je samoga sebe. Mogli su pri glasovanju o rebalansu proračuna biti suzdržani te splitskog gradonačelnika ostaviti u mukama kako osigurati dovoljno ruku za proračun u utorak ili konačno javnosti pokazati ono što već dugo nastoje skriti: nema jedinstva ni u ključnim pitanjima, a to je treba li biti uz Keruma, poput stranačke šefice Jadranke Kosor, ili nastaviti s oporbenom politikom na gradskoj razini.

Pomoć Duji Marasoviću, šefu splitskog HDZ-a, dao je Ante Sanader, Kosoričin povjerenik za Splitsko-dalmatinsku županiju. Navodno je inače smireni župan izgubio kontrolu i ljutito optužio Marasovića da je lagao Branku Bačiću tvrdeći mu da je situacija riješena i da je podrška novom partneru na nacionalnoj razini neupitna i u splitskom Vijeću. U suprotnom, šteta bi mogla biti velika. Kerum može uzvratiti istom mjerom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kada bi i doveli do raspuštanja Gradskog vijeća i novih izbora u Splitu, u HDZ-u su svjesni da u ovom trenutku ne bi dobro prošli.

Tomislava Goju i Mirka Ramljaka nije trebalo predugo uvjeravati, stav Gradskog odbora HDZ-a demonstrirali su povratkom u vijećnicu. Kako tvrde oporbeni vijećnici, vratili su se i čekali da ih se pozove da glasuju. Dizanje ruku za Kerumov rebalans opravdali su brigom za umirovljenike i nezaposlene kojima se bez toga ne bi mogle isplatiti božićnice.

Sanja Bilač nije se vratila, no njezin glas nije bio potreban. Nisu je izbacili iz HDZ-a, kako se nagađalo, jer time bi Duje Marasović izgubio polovicu od četiri vijećnika koje je HDZ imao u Splitu nakon lokalnih izbora. Boško Knezović već mu je prebjegao u HGS. Sada još ima vremena Sanju Bilač pozvati na poslušnost. Već u utorak bit će jasno može li se rasulo u HDZ-u zadržati podalje od očiju javnosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar madcap
madcap
21:34 22.12.2011.

Kerum im je u Splitu preoteo skoro sve birače i rejting u gradu im je 4,7 %. Najbolje za njih i za Split bi bilo da se jednostavno raspuste jer ih u Splitu više nitko ne želi.

Avatar nekakav
nekakav
08:31 23.12.2011.

a koga to u splitu splićani žele?! one dilere na rivi? meni osobno su puno ljepše sponzoruše koje tamo šeću svoje mačkice... ova kriza je ove zanimljive osobe približila običnom puku, ne trebaš više \'bisna kola\', sad prolazi i koka kola! :)