nasilje nad ženama

"Zabrinjava što se broj slučajeva obiteljskog nasilja ne smanjuje"

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
"Zabrinjava što se broj slučajeva obiteljskog nasilja ne smanjuje"
25.11.2011.
u 15:27
Kao predsjednik Republike, ali i kao suprug i otac, čvrsto se zalažem za borbu protiv svakog oblika nasilnog ponašanja, osobito prema ženama, navodi Josipović.
Pogledaj originalni članak

– U povodu Međunarodnog dana sprečavanja nasilja nad ženama obraćam se prije svega muškarcima, osobito mlađim generacijama, jer pred njima tek stoji zajednički, partnerski život s djevojkama ili suprugama, život u obitelji u kojima će se roditi njihova djeca željna života u ljubavi. Time se pridružujem i ovogodišnjem apelu glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moona koji se također obratio mladima, ističući njihovu važnu ulogu u kampanji protiv nasilja nad ženama i djevojkama – navodi se na početku priopćenja predsjednika Ive Josipovića.

Nasilje nad ženama, na žalost, duboko je ukorijenjeno u svijetu, pa čak i u najrazvijenijim zemljama Europske unije, u kojima je, prema prošlogodišnjim podacima, nasilje doživjelo između 20 i 25 posto žena, dok ih je deset posto bilo žrtvama seksualnog nasilja. Iako je svako nasilje neprihvatljivo zbog toga što su oko 80 posto žrtava žene, danas posebno moramo istaknuti nasilje prema ženama. Nasilje nad ženama, koje se najčešće događa unutar obitelji iza zatvorenih vrata, nije vezano uz etničko porijeklo ili ekonomski status nasilnika i žrtve. Nasilnici su često supruzi, nevjenčani partneri, bivši partneri, pa čak i sinovi, osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika, do dobro situiranih građana i političara. No takvo nasilje ne predstavlja privatni problem zlostavljanih žena, već je to problem društva u cjelini, ističe predsjednik.

Smatra da je osobito zabrinjavajuće da se, iako su doneseni zakoni i pozitivni zakonski propisi kojima se nastoji spriječiti i kažnjavati nasilje u obitelji, broj slučajeva obiteljskog nasilja ne smanjuje. Crna statistika kaže da je tijekom 2010. svakih trinaest dana u Hrvatskoj život izgubila jedna žena – nečija majka, sestra, kći, supruga, partnerica ili nevjenčana supruga. U 2010. bilo je 18 ubojstava u obitelji, a samo u prvih šest mjeseci ove godine osam je žrtava.

Podsjeća da su tisuće žena godinama izložene fizičkom, psihičkom i seksualnom zlostavljanju u obitelji. Zbog nekvalitetnog rada državnih tijela, a i zbog predrasuda i nedostatka svijesti tko je žrtva, a tko počinitelj, žene žrtve često su izjednačene u krivnji s nasilnikom. S nasilnikom su često prisiljene nastaviti i dalje živjeti pod istim krovom, obično zajedno s već traumatiziranom djecom. Pravosuđe i socijalne službe u ovoj problematici imaju važnu ulogu i u prevenciji nasilja nad ženama u obitelji, jer su u prilici na adekvatan način zaštiti svaku ženu koja je bila izložena nasilju. Važno je i daljnje funkcioniranje autonomnih ženskih kuća diljem Hrvatske koje godinama pružaju zaštitu i pomoć zlostavljanim ženama i djeci. Upravo zbog toga, ističe predsjednik, predstavnici vlasti na svim razinama – državnoj, županijskoj i lokalnoj – morali bi pružati podršku i financijsku pomoć za rad tih važnih nevladinih institucija.

Kao predsjednik Republike, ali i kao suprug i otac, čvrsto se zalažem za borbu protiv svakog oblika nasilnog ponašanja, osobito prema ženama. Da bismo nasilje u vlastitoj obitelji sveli na minimum, potrebno je mijenjati svijest o neprihvatljivosti takvog ponašanja, kao i o važnosti partnerskog odnosa između muškarca i žene od najranije dobi, zaključuje se u priopćenju.

MLADI ODLAZE

Nepalci, Filipinci, Egipćani... Strani radnici pohrlili u hrvatski grad. Domaće stanovništvo bježi: 'Zatvorili smo šest škola'

Stanovništvo Vrgorske krajine većinom čine stariji i nemoćni ljudi, dok se mladi, u potrazi za boljim životnim uvjetima, sve češće sele u zapadnoeuropske zemlje ili na obližnju Makarsku rivijeru. Prema popisu stanovništva, grad Vrgorac s 27 mjesnih odbora broji 5.911 stanovnika, no stvarni broj stanovnika na terenu procjenjuje se između 3.500 i 4.000

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

HS
Hrvatski sin
16:31 25.11.2011.

to nek svom pajdašu nobilu priča taj šamara samo žene i djecu.

OB
-obrisani-
16:38 25.11.2011.

Kad se rvacka još više zacrveni, bit će još više svakojakog nasilja, pa i obiteljskog

SO
Somelier
16:01 25.11.2011.

\"Zabrinjava što se broj slučajeva obiteljskog nasilja ne smanjuje\" Od kad je Josipović predsjednik ima još više nasilja. Kada se on pojavi na TV-u pa pošto čovjek ne može njega udariti, udara onoga koji mu je prvi pri ruci.