JOŠ NEMAMO DATUM IZBORA

ANKETA Za koga biste glasali da su sutra predsjednički izbori?

Predsjednički kandidati
Foto: PIXSELL
1/12
19.10.2024.
u 11:59

Pitali smo vas, za koga biste glasali da su sutra predsjednički izbori?

Iako ne znamo još kada točno izlazimo na birališta za treće, a ujedno i posljednje izbore ove godine, sasvim je sigurno da će se oni održati u vrijeme božićnih blagdana. Naime, s krajem ove godine predsjednički mandat istječe aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću, nakon čega će se izbori morati održati najmanje 30, a najviše 60 dana.

To upravo pada na datume između 20. prosinca i 18. siječnja, s time da će se primopredaja vlasti održati 18. veljače. Ipak, Dnevnik Nove TV prenosi kako je izgledno da će se prvi krug održati ili 22. prosinca, tri dana prije Božića, ili 29. prosinca, tri dana prije Nove godine.

- U to treba ukalkulirati i prvi i drugi krug. Tu imamo Božić i Novu godinu. Najizgledniji datumi za prvi krug su 22. ili 29. prosinca. Drugi krug bi bio onda ili 5. ili 12. siječnja - objašnjava Slaven Hojski, glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva. Datum možda još ne znamo, ali zato već sada jasno znamo koji kandidati će se boriti za mjesto predsjednika RH. Naime, do sredine listopada svoju je kandidaturu više od 10 kandidata, a vjerojatno je da će se ta brojka još i povećavati, s time da svaki od njih mora DIP-u predati listu od 10.000 potpisa birača. 

A od kandidata tu su uglavnom dobro poznata lica. Aktualni predsjednik Zoran Milanović među prvima je potvrdio da će u bitku za svoj drugi mandat na čelu države, a zbog čega je već sad dobio kritike iz HDZ-a koji ga ovih dana optužuje da njegovu kampanju financiraju Rusi, s time da je SOA demantirala te navode. Nasuprot njemu, HDZ je već najavio kako će podržati Dragana Primorca u utrci za predsjednika, a njegov izbor naknadno je podržao i Domovinski pokret koji je sačekao rasplet događaja unutar svoje stranke.

Odbjegla frakcija DP-ovaca na čelu s Marijom Radićem je ipak odabrala svoju kandidatkinju - stranačku Branku Lozo koja je već bila poručila kako je ona ''jedini kandidat nakon Franje Tuđmana koji ima potpuno čistu prošlost i obiteljski pedigre koji nema veze s bivšom državom''.

VEZANI ČLANCI:

Nadalje, svoju je kandidaturu najavila i nezavisna Marija Selak Raspudić koja je već otkrila i svoj slogan - ''Više od karaktera'', kao odgovor na Milanovićev raniji slogan ''Predsjednik s karakterom'' s kojim je osvojio izbore 2019. Možemo! je pak odabrao svoju kandidatkinju - zastupnicu Ivanu Kekin koja je na europskim izborima na listi stranke osvojila najveći broj preferencijalnih glasova, no tu je poziciju predala Gordanu Bosancu. Niko Tokić Kartelo, nezavisni kandidat za predsjednika Republike Hrvatske je dobio podršku Udruge Glas poduzetnika

Tu je još i Aurora Weiss, dugogodišnja novinarka i savjetnica za međunarodne poslove i sigurnost u kabinetu Milorada Dodika, koja je sredinom rujna najavila da će se kandidirati. Iz Mosta će kao predsjednički kandidat pak nastupati Miro Bulj, dugogodišnji član te gradonačelnik Sinja, a kao predsjednik želi se okušati i Mislav Kolakušić, bivši europarlamentarac. Predsjednik Autohtone - Hrvatske stranke prava (A-HSP) Dražen Keleminec također će biti jedan od kandidata, a u utrku će i Tomislav Jonjić, odvjetnik i povjesničar. 

GALERIJA Ovo su ljudi koji su izabrani za zastupnike u Hrvatskom saboru
Predsjednički kandidati
1/156

Komentara 49

Avatar rubinet
rubinet
13:08 19.10.2024.

Zakon o izboru Predsjednika RH, članak 8 uvjetuje 10 tisuća potpisa. Koliko će ovih "kandidata" postati Kandidatima?

JS
Jamili su. A tek će jamiti.
12:42 19.10.2024.

Tek kad prikupe potpise su kandidati. A barem pola od navedenih to neće uspjeti.

MA
marinerocro
14:25 19.10.2024.

Preduvjet za kandidaturu treba biti da kandidat nije kriminalac i da je normalan, a to drug kremljenko ne ispunjava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije