Skupština

Zagorci ostaju bez "palače pravde" koja se seli u Varaždin?

Foto: Silva Videk
Zagorci ostaju bez "palače pravde" koja se seli u Varaždin?
04.10.2010.
u 10:19
- Ista ta vlast je prije nekoliko godina sagradila zgradu vrijednu 70 milijuna kuna, a sad bi je zatvorili, što je apsurdno, rekao je vijećnik Ivan Pavleković.
Pogledaj originalni članak

Iako se o tome do sada samo šuškalo, prvi put pitanje ukidanja Županijskog suda u Zlataru i njegovo pripajanje Varaždinu potaknulo je burnu političku raspravu na sjednici Županijske skupštine.

Zajednički stav političara

O tome je prvi progovorio sam župan Siniša Hajdaš Dončić. I dok saborski zastupnici pred sobom imaju prvo čitanje o preustroju sudova vezano uz poglavlje 23 o pravosuđu, župan je za početak sljedećeg tjedna sazvao sastanak svih političkih stranaka kako bi zajedno donijeli stav o Županijskom sudu u Zlataru. Prema njegovim riječima, pripajanje zagorske "palače pravde" bilo bi u redu da su unaprijed definirane regije u Hrvatskoj.

– Ako Zagorje ostane bez suda u Zlataru, na red će dođi i Policijska i Porezna uprava i na kraju ukidanje Županije – rekao je Hajdaš Dončić, koji očekuje od svih političkih stranaka zajednički stav o opstanku Županijskog suda.

– Ista ta vlast koja sada želi ukinuti Županijski sud je prije nekoliko godina sagradila novu zgradu vrijednu 70 milijuna kuna, a sada bi je već zatvorili, što je apsurdno i podcjenjivački prema Zagorcima – smatra Ivan Pavleković, vijećnik SDP-a.

Apel zastupnicima

Kako na skupštini nije bilo nijednog saborskog zastupnika, vijećnik Stjepan Majdak iz AHSS-a sa sjednice im je uputio apel da nešto poduzmu jer ako šute – to podržavaju i na taj način ne štite interese stanovnika Zagorja. Slično je komentirao i Višesalav Ćuk, predsjednik Županijske skupštine, pozvavši zastupnike da reagiraju prema Vladi i saborskim odborima i zastupaju interese Zagorja.

– Zagorci se i ovog puta osjećaju kao građani drugoga reda. Ukidanje institucije donosi za sobom i otkaze, a Zlatar grca u novčanim problemima pa ukidanje suda ne ide u prilog gradskom proračunu – rekao je Višeslav Ćuk, nazvavši takav prijedlog “drskim i arogantnim” jer to je i udar na građane koji koriste usluge Županijskog suda u Zlataru.

Vijećnici HDZ-a nisu komentirali, ali na naš upit vijećnik Franjo Novački rekao je kako HDZ nije za to da izgubimo sud, no da je pripajanje sudova vezano uz poglavlje 23 pregovora o ulasku u EU.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

CR
crocro
12:19 04.10.2010.

Moram reći da mi nisu nepoznate prilike u Krapinsko-zagorskoj županiji. Tako je grad Krapina nametnuti županijski centar, što apsolutno nema nikakve logike. Krapina je, mora se priznati lijepi mali gradić, no osim nekih povjesnih opservacija, nema nikakvih drugih temelja da upravo on postane sjedište županije. Zabok, kao pravo sjedište svih javnih i komunalnih djelatnosti, doista je pravi centar Hrvatskog zagorja. Jednim potezom pera, preko noći sve službe koje su imale sledište u Zaboku, pripadoše Krapini a pod Zabok se iste pišu kao ispostave. Koliko god čujem da se Krapina želi svim snagama i dalje nametati kao velegrad i sjedište koje dominira i koje puca od jada i bjesa što se Zabok s \"pola gasa\" naprijed udaljava od Krapne, Zabok se sve više širi, sve će se više povezivati u jedno novo gospodarsko, prometno, trgovačko i ino središte Hrvatskog Zagorja. Zato je uopće i smješno što su se pojedine službe distancirale u pojedina mjesta na temelju nekih povjesnih zasluga. Povijest treba prepustiti povijesti a život staviti u funkciju stvarnosti, te centar postaviti tamo gdje bi trebao biti a to je Zabok. Koliko god se svi budu odupirali a ponajviše grad Krapina i okolina Krapine (poput projekta Zagorskog aerodroma) samo zato što nije na području Krapine, nećže biti dovoljno da Zabok u budućnosti izraste u ono što je neminovno i realno a to je centar Hrvatskog Zagorja. Kako je interesantno da se mora pisati sjedište budućeg aerodroma u Krapini koji će biti u Gubaševu. Toga nema niti u Zanzibaru. A što će se sada događati kada cijela Županija mora pripasti pod Varaždin. E, ako se to bude moralo dogoditi onda više ništa neće biti kao prije. Tko želi da pripada pod Varaždin. Koliko je Vrbovec od Zagreba pa pripada Zagrebu. A koliko je Zabok od Zagreba, pa da pripada Varaždinu. Ima li tu logike. Po mojem mišljenu ako se raspada Županija, onda Zabočko područje ne bi trebalo pripasti Varaždinu već kao udaljeno mjesto s 35 km od Zagreba, treba pripasti Zagrebu, a Krapinsko područje, ako to ne želi neka pripadne Varaždinu. Zabok gravitira prema Zagrebu i praktički je zagrebačko prigradsko naselje koje će povezivati zagrebačka prigradska željeznica. Na ovome bi trebali inzistirati Zagorski političari, a ne da dopuste da Zabok ode u Varaždin. To bi bila najgluplja odluka. Krapina ima više smisla da pripadne Varaždinu. Prema tome ako se ikada Županija bude morala raspasti, Zabok ne smije dopustiti da pripadne Varaždinu. Ako nisam dobro upoznat s stanjem u Krap.-zag. županiji ja se ispričavama, ali sve činjenice valja uvažavati.

SU
supernice
13:58 04.10.2010.

...poglavlje 23 ne radi ustupke nikome, a najmanje zagorcima...što bi daleko, sad je već blizu i neminovno je da će zagorci puno izgubiti, a ništa dobiti u budućnosti! ...posebno računajući na angažman naših političara i njihovu angažiranost, ne može se nadati nekom zaustavljanju ovih strateških pravaca za ulazak u EU.... zagorci opet pod čižmu nekih drugih gazdi... ...a kruna svih apsurda je i dalje Krapina kao sjedište KZŽ za još neko vrijeme - kao primjer antagonizma između naprednijih i politički podobnijih!

RB
Rastu Brojke
08:58 05.10.2010.

crocro01 je potpuno u pravu, sve je tocno kako je napisao, ja sam iz kzz. A vecina kzz zupanije ima veze s Varazdinom otprilike kao i Bugarska s Hondurasom, u prijevodu, skoro nikakve. A ako rastepu zupanije onda nek svi zagorski politicari idu u 3pm.