ZDRAVSTVO

Zbog dugova smjene šefova kliničkih bolnica

11.03.2004.
u 00:00
Očekuje se smjenjivanje i ravnatelja riječkog KBC-a i zagrebačkog KB-a "Dubrava"
Pogledaj originalni članak

Nakon što je Vlada imenovala nova upravna vijeća državnih bolnica, slijedili su očekivani potezi - smjene njihovih ravnatelja. Dr. Marko Duvnjak sam je podnio ostavku na mjesto ravnatelja KB-a "Sestre milosrdnice" zbog nezakonite kupnje medicinskog uređaja, a prije desetak dana zbog, kako je obrazloženo, neopravdana gubitka od 43,8 milijuna kuna smijenjen je ravnatelj KB-a Osijek dr. Dubravko Habek. Pokretanje postupka za razrješenje ravnatelja sutra je na dnevnom redu upravnih vijeća KBC-a Zagreb i KB-a "Merkur".

- Nisam znao da se pokreće postupak za moju smjenu i držim da za to nema razloga - rekao je jučer na konferenciji za novinare dr. Joško Paladino, ravnatelj zagrebačkog KBC-a, kojemu bi mandat trebao trajati još dvije godine. - Ne vidim razloga za političku smjenu jer nisam član ni jedne stranke, a na dužnost ravnatelja izabran sam na redovitom natječaju, a ne uz potporu SDP-a. Paladino, kaže, ne zna odakle Ministarstvu zdravstva podatak da je bolnica u minusu 170 milijuna kuna.

Umjesto Paladina - Reiner

Na dan 29. veljače, rekao je Paladino, bolnica je bila desetak milijuna kuna u plusu, pa dakle ni u poslovanju, smatra, nema razloga za njegovu smjenu. Ipak, već se nagađa da bi ga na tom mjestu trebao zamijeniti dr. Željko Reiner, bivši HDZ-ov ministar zdravstva, koji je bio i dugogodišnji predstojnik Interne klinike na Rebru. U reizbornom natječaju za to mjesto prije nekoliko mjeseci dr. Reiner nije prošao, i to - tvrdili su kuloari - zbog političkih razloga.

Kao novi ravnatelj u KB-u Merkur, umjesto dr. Mirana Martinca, spominje se dr. Željko Vidas, urolog koji je preseljenjem odjela za urologiju iz Zajčeve bolnice otišao u KB Dubrava. Dok ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang govori da upravo Merkur po lošem financijskom stanju vodi u odnosu prema veličini bolnice, dr. Martinac kaže da je dug od 26 milijuna kuna posljedica niskog mjesečnog proračuna.

Unaprijeđena transplantacija

- Novac nisam trošio nenamjenski, a unaprijedio sam transplantaciju jetre i transplantaciju gušterače i bubrega. Jednu transplantaciju HZZO plaća 222.000 kuna, što je 50 posto realne cijene. I to je razlog gubitka - kaže dr. Martinac.

Upravno vijeće riječkog KBC-a zasada nije pokrenulo postupak smjene ravnatelja dr. Hermana Hallera. To se tek očekuje, isto kao i smjena ravnatelja KB-a Dubrava u Zagrebu dr. Miše Viraga. Naime, prema podacima Ministarstva zdravstva, riječki KBC u minusu je 120, a KB Dubrava 122 milijuna kuna.

DIANA GLAVINA

Pogledajte na vecernji.hr