Daleko od javnosti

‘Zbog EU Sabor će omogućiti ulazak GMO-a u Hrvatsku’

Foto: Arhiva VL
‘Zbog EU Sabor će omogućiti ulazak GMO-a u Hrvatsku’
30.09.2009.
u 20:25
Uzaludno su nezavisni znanstvenici i predstavnici nevladinih organizacija i vanjski članovi Odbora za zaštitu okoliša tražili da se taj zakon povuče iz procedure ili da makar prođe redovitu proceduru.
Pogledaj originalni članak

Saborski Obor za zaštitu okoliša većinom glasova podržao je da Zakon o genetički modificiranim organizmima ide u hitnu saborsku proceduru, i to zbog direktiva EU o okolišu te otvaranja pregovora o tom poglavlju, koji su predviđeni za studeni.

Potpredsjednica Odbora Mirela Holy (SDP) istaknula je da su članovi odbora iz redova HDZ-a pokušavali dosta neuvjerljivo opravdavati ovu hitnost, no, kako kaže, njezin je dojam da ovim zakonom Hrvatska grabi velikim koracima prema uvođenju GMO-a. Ovaj bi zakon mogao nanijeti veliku i nemjerljivu štetu Hrvatskoj – kaže M. Holy.

Uzaludno su nezavisni znanstvenici i predstavnici nevladinih organizacija i vanjski članovi Odbora za zaštitu okoliša tražili da se taj zakon povuče iz procedure ili da makar prođe redovitu proceduru.

Tako je dr. Ante Čović upozorio kako se tematika o GMO-u pomno skriva od javnosti. No to nije političko, nego sudbinsko pitanje – kazao je dr. Ante Čović te izrazio nadu da ovaj zakon neće proći. Dok je Jagoda Mundić, aktivistica Zelene akcije, upozoravala da će prema tom zakonu biti dopušteno korištenje GM sjemena čak i na ekološki zaštićenom području u Hrvatskoj.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 90

ZL
zlatka
22:15 30.09.2009.

Ne treba se uzrujavati nego to ne dopustiti, mi imamo moć to zaustaviti i trebamo to učiniti: odbiti građasnku poslušnost, izači na ulice i danima i noćima prosvjedovati, vjerujem da će nam se priduržiti i policija. Dobii smo i teži rat možemo i ovaj.

ZL
zlatka
22:03 30.09.2009.

Ako izglasaju Zakon svi na ulice! Ne smijemo to dopustiti, u ovome moramo biti svi ko jedan i crveni i crni i žuti i zeleni i manjine i katolici i baptisti i Jehovini svjedoci i staro i mlado, u pitanju je naša i budućnost naše djece. Imamo pre lijepu domovinu, zdravo tlo, vode i sunca u izobilju, more, ribe i ne želimo ta sranja u NAŠOJ zemlji. Nije Hrvatska ni Jadranikina ni Šeksova ni Milanoivćeva ni Pusičkina prćija Hrvataska je NAŠA domovina.

KA
Karlek1
21:47 30.09.2009.

Neka mi ovi koji GMO zakon guraju po hitnoj proceduri objasne, kako se to GMO uklapa u one priče i reklame za HR kao netaknutu prirodu, ekološki očuvanu oazu u Europi. Ne želimo GMO smeće u HR ! Imamo mi dovoljno i svog autohtonog sjemena samo da ga tko želi saditi. Ako ćete prihvaćati ovakve zakone, na referendumu za EU od naroda ćete dobiti jedno veliko NE.