PRIRODNI SATELIT

Zemlja će na dva mjeseca dobiti drugi, 'mini' mjesec dugačak desetak metara

Foto: NASA/Johns Hopkins APL via CNP
The Double Asteroid Redirection Test (DART)
Foto: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben via CNP
The Double Asteroid Redirection Test (DART)
09.10.2024.
u 18:49
Asteroid 2024 PT5 do Zemlje je svratio već minule nedjelje. No, došao je preblizu pa ga je povukla Zemljina gravitacija te će zbog nje asteroid u Zemljinoj orbiti provesti dva mjeseca
Pogledaj originalni članak

Izgleda da će Zemlja dobiti i drugi, doduše mali, prirodni satelit. Mini mjesec, kako to govore medijski napisi. Riječ je zapravo o asteroidu označenom s 2024 PT5 dugom nešto više od deset metara, a on je do Zemlje svratio već minule nedjelje. No, došao je preblizu pa ga je povukla Zemljina gravitacija te će zbog nje asteroid u Zemljinoj orbiti provesti neka dva mjeseca. Tako barem tvrde dvojica španjolskih astronoma koji su otkrili ovu neobičnu pojavu. Jedan od njih, profesor Carlos de la Fuente Marcos s Universidad Complutense de Madrid, za space.com je rekao:

– Objekt koji će nas posjetiti pripada asteroidnom pojasu Arjuna, sekundarnom asteroidnom pojasu sastavljenom od svemirskog kamenja koje prati orbite vrlo slične Zemljinoj na prosječnoj udaljenosti od Sunca od oko 150 milijuna kilometara. Objekti u asteroidnom pojasu Arjuna dio su populacije asteroida i kometa blizu Zemlje – kazao je profesor Marcos te objasnio da se neki od tih objekata mogu približiti Zemlji na blizinu od oko 4,5 milijuna km i to pri malim brzinama od oko 3540 km/h.

– Pod ovim uvjetima, geocentrična energija objekta može postati negativna, a objekt može postati privremeni mjesec Zemlje. Ovaj određeni objekt će proći kroz ovaj proces počevši od sljedećeg tjedna i biti u orbiti oko dva mjeseca. Neće slijediti punu orbitu oko Zemlje. Možete reći da, ako je pravi satelit poput kupca koji kupuje robu u trgovini, objekti poput 2024 PT5 je tek kupac koji gleda izloge – kazao je Markos. Također je rekao i kako "mini mjesec" neće raditi puno orbitu oko Zemlje.

– Neće dovršiti jednu orbitu oko Zemlje, samo dio nje. Ušao je u Zemljinu orbitu u nedjelju i tamo će boraviti do 25. studenog, nešto više od 56 dana – rekao je Marcos. Činjenica je, također, kako ovo nije prvi puta da Zemlja ima i drugi, manji mjesec. Ne događa se svaki dan da Zemlja usvoji novog pratioca, ali ni takvi događaji s malim mjesecom nisu posve neuobičajeni. Astronomi u Arizoni uočili su drugačiji gostujući mini-mjesec, maleni asteroid nazvan 2020 CD3, u Zemljinoj orbiti u veljači 2020. Procijenjeno je da je bio širok dva do tri metra, a kružio je oko Zemlje više od godinu dana prije nego što je odbačen natrag u svemir. Studije su naknadno otkrile da je asteroid 2020 CD3 najvjerojatnije bio zarobljen Zemljinom gravitacijom 2017., tri godine prije nego što je otkriven u našem planetarnom dvorištu. Prije toga, asteroid nazvan 2006 RH120, koji kruži oko Sunca i prolazi blizu Zemlje svakih nekoliko desetljeća, bio je zarobljen Zemljinom gravitacijom u lipnju 2006. i ostao je do rujna 2007. Profesor Marcos kaže kako mini-mjeseci obično dolaze u dvije veličine.

VEZANI ČLANCI:

– Kratka epizoda mini-mjeseca može trajati satima, danima, tjednima ili nekoliko mjeseci, a pogođeni objekt ne završi niti jednu revoluciju oko Zemlje. S druge strane, duge epizode mini-mjeseca traju najmanje godinu dana, a vjerojatno i više, a predmetni objekt dovrši jednu ili više revolucija oko Zemlje – rekao je za priču koju je objavio američki medij NBC. Budući da je se radi onome što je znanstvenicima poznato kao "privremeno uhvaćeni objekt", astronomi su znali da 2020 CD3 neće dugo ostati u Zemljinoj orbiti, kao što to znaju i za 2024 PT5. Prvotno je procijenjeno da će mini-mjesec napustiti Zemljinu orbitu negdje u travnju 2020. godine. Nakon prve detekcije 2006. godine, ovo je bio drugi put da su astronomi identificirali privremeno snimljeni objekt u Zemljinoj orbiti. Isprva astronomi nisu bili sasvim sigurni je li mini-mjesec doista nekakav svemirski kamen ili je možda ugašeni satelit ili neko drugo svemirsko smeće. No, nakon nekih zapažanja, prilično su bili sigurni da se radi o malom kamenu, iako nisu sigurni koja bi točno vrsta kamena mogla biti.

Što se samog 2024 PT5 tiče, riječ je o objektu bliskom Zemlji promjera otprilike 11 metara a koji je 7. kolovoza otkrio ATLAS, Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, sustavu za konačno upozorenje udara asteroida, koji se nalazi u Južnoafričkoj Republici, dio je Južnoafričkog astronomskog opservatorija Sutherland, otkriven je dan prije približavanja Zemlji na udaljenosti od 568.500 km. Objekt kruži oko Sunca, ali se polako približava sustavu Zemlja – Mjesec. Između 29. rujna i 25. studenog ove godine proći će neposredno izvan Zemljine Hill sfere pri maloj relativnoj brzini, u rasponu od 0,002 km/s do 0,439 km/s i privremeno će ga uhvatiti Zemljina gravitacija. Posljednji najbliži pristup Zemlji bio je 8. kolovoza 2024. na otprilike 567.000 km kada je imao relativnu brzinu od 1,37 km/s. Hill sfera je uobičajeni model za izračun gravitacijske sfere utjecaja, odnosno to je najčešće korišteni model za izračunavanje prostornog opsega gravitacijskog utjecaja astronomskog tijela u kojem ono dominira nad gravitacijskim utjecajem drugih tijela.

CNEOS je 18. kolovoza 2024. uklonio 2024 PT5 iz svoje tablice rizika Sentry, nakon što je utvrdio da ne predstavlja rizik od potencijalnog udara na Zemlju. CNEOS je Centar za proučavanje objekata blizu Zemlje postrojenje je Laboratorija za mlazni pogon, Jet Propulsion Laboratory, za izračunavanje orbita asteroida i kometa i njihove vjerojatnosti sudara sa Zemljom. U uvodu rada o novoj situaciji dvaju Zemljinih mjeseca koji se može naći pod nazivom A Two-month Mini-moon: 2024 PT5 Captured by Earth from September to November, kaže se kako je i krajem prošlog stoljeća bilo uočavanja mini-mjeseca oko Zemlje. U uvodu rada stoji: Objekti blizu Zemlje, Near Earth Objects, koji slijede potkovaste staze i približavaju se našem planetu na blizinu i malom relativnom brzinom, mogu proći kroz događaje u obliku mini-mjeseca u kojima njihova geocentrična energija postaje negativna satima, danima ili mjesecima, ali bez dovršetka jedne revolucije oko Zemlja dok je vezana. Primjer NEO-a koji doživljava takav privremeno snimljeni prelet je 2022 NX1, koji je bio kratkotrajni mini-mjesec 1981. i 2022. Ovdje pokazujemo da nedavno otkriveno malo tijelo 2024 PT5 slijedi put potkove i postat će mini-mjesec 2024., od 29. rujna do 25. studenog. Sasvim je pri tome sigurno da se nikako ne radi ni o čemu drugome osim o prirodnom objektu.

– Evolucija svih kontrolnih orbita ukazuje na to da će 2024 PT5 doživjeti privremeno zadržani prelet 2024. godine, od 29. rujna do 25. studenoga. Malo je vjerojatno da je objekt umjetan jer njegova kratkoročna dinamička evolucija vrlo nalikuje onoj 2022 NX1, potvrđenog prirodni objekt, kaže se u navedenom radu. Već minule nedjelje mogle su se na internetu vidjeti slike mini-mjeseca napravljene teleskopima sa Zemlje. Da biste uočili ovaj maleni asteroid, trebat će vam posebna profesionalna oprema. Izgledat će poput male točkice koja se brzo kreće pored zvijezda. Ako propustite ovaj događaj, ne brinite – očekuje se da će se 2024 PT5 vratiti u Zemljinu orbitu 2055. godine.

GALERIJA Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će hrvatski gradovi izgledati za 100 godina. Rezultati su fascinantni

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
Turisti na Pulskom Forumu
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Turisti razgledavaju plan grada Zagreba
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Turisti prou?avaju veliku autokartu Hrvatske
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti
Foto: DALL E
Hrvatski gradovi u budućnosti

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.