POVIJESNA MISIJA

10 nevjerojatnih pojava koje će astronauti doživjeti nakon slijetanja na južni pol Mjeseca

Pun mjesec iznad Šibenika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
12.09.2024.
u 15:28

Ova misija bit će posebna jer će po prvi puta na Mjesec kročiti prva žena i prva osoba tamnije boje kože

NASA-in ambiciozni program Artemis priprema se za povijesnu misiju koja će, po prvi put u više od 50 godina, vratiti čovječanstvo na površinu Mjeseca. Ova misija (Artemis III) bit će posebna jer će po prvi puta na Mjesec kročiti prva žena i prva osoba tamnije boje kože, otvarajući novo poglavlje u svemirskom istraživanju. Južni pol Mjeseca, gdje će se odvijati misija, nudi jedinstvene uvjete i fenomenalne prirodne pojave koje dosad nisu bile viđene tijekom prijašnjih istraživanja. U nastavku donosimo pregled 10 fascinantnih fenomena koje će astronauti doživjeti.

1. Lebdeće Sunce i duge sjene
Na južnom polu Mjeseca, Sunce se nikada ne podiže visoko iznad horizonta, ostajući svega nekoliko stupnjeva iznad njega. Zbog niskog kuta Sunčevih zraka, astronauti neće svjedočiti klasičnim izlascima i zalascima sunca. Umjesto toga, promatrat će kako Sunce ‘lebdi iznad horizonta’, stvarajući dramatične sjene koje mogu biti čak 25 do 50 puta duže od objekata koji ih bacaju. Ovo neobično kretanje Sunca pružit će astronautima prizore kakvi se ne mogu doživjeti nigdje drugdje u Sunčevom sustavu, piše portal Kozmos. 

2. Oštra i abrazivna mjesečeva prašina
Lunarni regolit, koji prekriva površinu Mjeseca, izgleda fin i mekan, ali to je daleko od stvarnosti. Ova prašina nastaje kada meteoroidi udare u Mjesec, drobeći stijene u sitne, oštre čestice. Bez atmosferskih uvjeta poput vjetra ili vode, čestice zadržavaju svoju abrazivnu prirodu, što može predstavljati ozbiljan rizik za astronaute i njihovu opremu. Prašina se lako može zalijepiti za svemirska odijela, stvarajući potencijalne opasnosti za tehniku i sigurnost astronauta.

3. Statički elektricitet i izazovi
Zbog nedostatka atmosfere, površina Mjeseca izložena je Sunčevom zračenju i plazmi, što uzrokuje nakupljanje statičkog elektriciteta. Slično kao kada hodamo po tepihu, a zatim osjetimo električni ‘udar‘ pri dodiru s predmetima, na Mjesecu se takvi udari mogu dogoditi na većoj skali. Ova pojava može uzrokovati kvarove u elektronici, dok se prašina lako lijepi za odijela astronauta. NASA je razvila posebne tehnologije za smanjenje ovih problema, uključujući otporne tkanine i metode filtriranja.

4. Lakši koraci
Astronauti misije Artemis osjetit će jedinstvene učinke smanjene gravitacije na Mjesecu, koja iznosi tek jednu šestinu Zemljine gravitacije. Hodanje po površini Mjeseca bit će potpuno drugačije iskustvo, s koracima koji će biti lagani i gotovo lebdeći. Iako će se čekići i drugi alati činiti lakšima u rukama astronauta, njihova inercija neće se promijeniti, što će zahtijevati prilagodbu prilikom rada s uzorcima. Manja gravitacija donosi i prednosti – astronauti će lakše podnijeti težinu svojih svemirskih odijela, a kretanje će biti dinamičnije i agilnije.

5. Faze Zemlje s Mjeseca
Jedan od najuzbudljivijih prizora za astronaute bit će pogled na Zemlju s Mjeseca. Dok mi na Zemlji promatramo različite faze Mjeseca, astronauti će s Mjeseca vidjeti faze Zemlje, koje se izmjenjuju na suprotan način. Kada mi vidimo mladi Mjesec, astronauti će vidjeti potpuno osvijetljenu Zemlju. Ova promjena faza Zemlje, od tankog svjetlosnog ruba do punog diska, pružit će astronautima nevjerojatan prizor. Promatrajući Zemlju kako se mijenja, astronauti će doživjeti jedinstvenu povezanost sa svojim planetom, uz spektakularan vizualni doživljaj koji je teško zamisliti s površine Zemlje.

6. Blizak i skraćen horizont
Zbog manje veličine Mjeseca, horizont će astronautima izgledati bliže i manje nego na Zemlji. Dok na Zemlji horizont gledamo na udaljenosti od oko 5 kilometara, na Mjesecu će se činiti udaljenim samo 2,5 kilometra. Ovaj skraćeni horizont, rezultat manjeg radijusa Mjeseca, može stvoriti dojam da je prostor oko astronauta znatno manji i uži nego što su navikli.

Ovo će vjerojatno pridonijeti osjećaju skučenosti i zatvorenosti, kao da se nalaze u manjem, ograničenom prostoru, unatoč ogromnoj otvorenoj površini oko njih. Takav vizualni dojam može utjecati na percepciju veličine i udaljenosti, što će astronautima pružiti potpuno novo iskustvo navigacije u odnosu na ono na Zemlji.

7. Ekstremne temperature
Južni pol Mjeseca nudi ekstremne temperaturne uvjete. Duboki krateri, koji nisu vidjeli svjetlo milijardama godina, mogu doseći temperature od nevjerojatnih -203 °C, dok površine koje su izložene izravnoj sunčevoj svjetlosti mogu doseći temperature do 54 °C. Ova ogromna temperaturna raznolikost čini Mjesec izuzetno izazovnim za istraživanje, posebno u područjima koja nikada nisu bila osvijetljena.

8. Crno nebo
Za razliku od Zemlje, Mjesec nema atmosferu koja bi raspršivala Sunčevu svjetlost, što znači da će nebo, čak i tijekom dana, biti potpuno crno. Astronauti će biti suočeni s oštrim kontrastom između blještavo osvijetljene površine Mjeseca i duboke, tamne praznine iznad njih. Ovaj fenomen stvorit će gotovo nadrealan osjećaj, kao da nisu na čvrstom nebeskom tijelu, već lebde u samom svemiru.

Iako zvijezde nisu vidljive na fotografijama snimljenim tijekom misija Apollo zbog postavki kamere koje su bile prilagođene jakom svjetlu Mjesečeve površine, astronauti će ih moći vidjeti golim okom. Zvijezde će izgledati drugačije nego sa Zemlje, jer ih promatraju iz čistog, nefiltriranog svemira, bez atmosfere koja bi utjecala na njihov sjaj. Bez poznatog plavog neba i oblaka, astronauti će osjetiti potpunu prisutnost svemira iznad sebe, što može dodatno pojačati osjećaj izolacije, ali i oduševljenja zbog pogleda koji nijedno drugo mjesto u Sunčevom sustavu ne može pružiti.

9. Neravna i izazovna površina
Površina Mjeseca, osobito u regiji južnog pola, karakterizirana je mnoštvom dubokih kratera i izduženih sjena koje dodatno otežavaju orijentaciju i navigaciju. Ove sjene, stvorene zbog niskog položaja Sunca na horizontu, mogu sakriti ključne detalje terena i učiniti svaki korak nepredvidivim. Osim kratera, teren je ispresijecan visokim planinskim lancima, strmim dolinama i dubokim kanjonima, što čini kretanje kroz ovo područje iznimno zahtjevnim. Astronauti će se suočiti s mnogim fizičkim preprekama, zbog čega će morati koristiti specijaliziranu opremu, uključujući napredne svemirske odijele i rovere prilagođene za ovakvo okruženje.

Također će morati primijeniti sofisticirane tehnike navigacije, oslanjajući se na satelitske sustave i opremu za mapiranje terena kako bi sigurno prolazili kroz ova nepristupačna i potencijalno opasna područja. Ovaj izazovni krajolik zahtijevat će visoku razinu opreza, vještine i pripreme, ali će također pružiti priliku za neviđena istraživanja.

10. Slabo magnetsko polje
Za razliku od Zemlje, Mjesec nema globalno magnetsko polje, ali u određenim područjima postoje lokalizirane magnetske anomalije. Ovi slabi magnetski štitovi pružaju minimalnu zaštitu od Sunčevog zračenja, no ipak predstavljaju zanimljiv fenomen za znanstvena istraživanja. Iako ne nude značajnu zaštitu astronautima, istraživanje ovih anomalija moglo bi dati vrijedan uvid u povijest Mjeseca i pomoći u budućim istraživanjima njegovih resursa.

GALERIJA Supermjesec na nebu iznad Hrvatske

Pun mjesec iznad Šibenika
1/27
Ključne riječi

Komentara 1

Avatar @promatrač
@promatrač
23:43 12.09.2024.

Kad sam ja svojoj babi govorio da su ljudi bili već na Mjesecu ona je redovito odgovarala: "ma bili su u prknu". Danas znam da je bila u pravu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije