EUROPSKA HERA

Veliki korak prema planetarnoj obrani: Lansirana sonda koja bi mogla pomoći spasiti Zemlju od asteroida

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from launch complex-40 carrying the European Space Agency Hera spacecraft on a mission to the asteroid Dimorphos, in Cape Canaveral
Foto: STEVE NESIUS/REUTERS
1/5
07.10.2024.
u 19:22

Sondom se upravlja se iz kontrolnog centra u Darmstadtu, opremljena je s nekoliko kamera, kao i mjernim sustavima koji se temelje na laseru i radaru

Europska svemirska agencija (ESA) u ponedjeljak je lansirala sondu u svemirskoj luci Cape Canaveral na Floridi u sklopu testa koji ima za cilj pomoći spasiti Zemlju od mogućih udara asteroida. Nazvana po grčkoj božici braka, ESA-ina sonda Hera trebala bi istražiti namjerni udar NASA-ine svemirske letjelice DART prije dvije godine na asteroid imena Dimorphos.

Istraživači se nadaju da će misija pružiti vrijedne uvide koji bi mogli pomoći u zaštiti Zemlje od udara asteroida u budućnosti. Glavni direktor ESA-e Josef Aschbacher nazvao je misiju "korakom prema planetarnoj obrani".

Znanstvenici trenutno ne vide niti jedan asteroid koji bi mogao udariti u Zemlju s fatalnim posljedicama u sljedeće tri generacije, no Aschbacher kaže da je Hera na važnoj misiji. "Prvi put u povijesti čovječanstva imamo mogućnost braniti planet", rekao je Rolf Densing, direktor ESA-inog kontrolnog centra u njemačkom Darmstadtu. Prolazeći pored Marsa na putu, Hera bi trebala stići do Dimorphosa, manjeg binarnog asteroidnog sustava, u prosincu 2026. godine.

Sondom se upravlja se iz kontrolnog centra u Darmstadtu, opremljena je s nekoliko kamera, kao i mjernim sustavima koji se temelje na laseru i radaru kako bi se dobio uvid u izgled 150 metara dugog asteroida nakon NASA-inog udara. Hera također treba utvrditi u kojoj je mjeri Dimorphos izbačen s kursa zbog sudara, s nadom da bi se takvi udari mogli koristiti u budućnosti za skretanje asteroida koji idu prema Zemlji.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

Foto: VL
POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Za ovaj prometni prekršaj prijeti vam paprena kazna, a možete i završiti u zatvoru

A SpaceX Falcon 9 rocket lifts off from launch complex-40 carrying the European Space Agency Hera spacecraft on a mission to the asteroid Dimorphos, in Cape Canaveral
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije