Zakon o kazalištu

Bandić će moći birati intendanta HNK, ali odlučuje – ministrica

Foto: 'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Bandić će moći birati intendanta HNK, ali odlučuje – ministrica
12.09.2013.
u 08:30
Grad Zagreb sa 49 posto novca sufinancira Hrvatsko narodno kazalište, što je oko 40 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Tko je tu lud, vjerojatno će se zapitati hrvatska javnost nakon što Vlada na današnjoj sjednici izmijeni dopune Zakona o kazalištu koje su u nešto drugačijem tekstu već prije nekoliko mjeseci otišle u saborsku proceduru. Prema tekstu iz siječnja novog intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu imenuje Vlada na prijedlog ministra kulture. Iz procedure je tako izbačen gradonačelnik Zagreba koji sa 49% sredstava sufinancira HNK (sada je to 40-ak milijuna kuna).

Rok od sedam dana

Prema novom tekstu koji će dobiti ministri u proceduru se vraća gradonačelnik Zagreba, ali taj je povratak samo kozmetički, a ne i stvaran. Prema novom tekstu koji će teško zadovoljiti ambicije Milana Bandića, ali i bilo kojeg drugog šefa metropole o kandidatu za intendanta HNK trebali bi raspravljati i ministrica i gradonačelnik te utvrditi zajednički prijedlog. Ako se ne slože, kandidata za budućeg intendanta Vladi može predložiti samo ministrica i to u roku od sedam dana nakon što je u pisanom obliku utvrđeno da se ministar i gradonačelnik ne mogu složiti tko je najbolja osoba za vođenje najveće kulturne institucije u državi. Na isti se način imenuje i vršitelj dužnosti intendanta, bez javnog natječaja i u krajnjoj liniji samo na osnovi ministarskog prijedloga koji ne mora uvažiti gradonačelnikovo mišljenje. Ovaj mali manevar Andree Zlatar Violić u stvarnosti ne znači ništa, osim što gradonačelnika na jedan krajnje formalan način ubacuje u proceduru iz koje je i u novoj verziji dopuna zakona izbačeno Kazališno vijeće.

Budući da HNK u Zagrebu već drugi tjedan nema upravu te da Bandić inzistira na Ani Lederer kao vršiteljici dužnosti, s čime se u Ministarstvu ne slažu jer tvrde da ona više nije zaposlenica kazališta pa ne može biti ni vršiteljica dužnosti, jasno je da ministrica izmjenama zakona pokušava uvesti red u kući koja ima više od 500 zaposlenih i budžet od 100 milijuna kuna. Ono što nije jasno jest što Vlada dopune Zakona o kazalištu još u kasno proljeće nije poslala po hitnoj proceduri, nego je iz tko zna kojih razloga dopune poslala bez hitnoće, što je dovelo od totalnog upravljačkog vakuuma u HNK koji se nije dogodio nikad u povijesti.

Prije \"lex Perković\"?

Navodno su u Ministarstvu kulture bili uvjereni da će dopune zakona doći na dnevni red prije ljetne stanke, no kako se to nije dogodilo, očekuje se da Sabor što je prije moguće glasuje o novim dopunama Zakona o kazalištu. Možda izbor intendanta HNK u Zagrebu dobije i prioritet veći od tzv. lex Perkovića?

>>Vršitelj dužnosti intendanta ne mora biti zaposlenik HNK

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.