oduševit će i skeptične

Bili smo opet na Dolcu i ovaj put 'upecali' fantastičan recept za fileke

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
28.11.2021.
u 08:00
Mesnica Zubec ih nudi neobrađene, a cijena im je 25 kuna po kilogramu
Pogledaj originalni članak

Ili ih voliš, ili ih ne voliš. Nema između. Tako su nam kratko kazali prodavači na Dolcu kad smo ih pitali vole li i oni jesti i spremati fileke te preferiraju li ih i, sudeći prema prodaji, Zagrepčani. A da su fileki, odnosno tripice, sastavni dio zagrebačkog stola, potvrdili su nam i na najvećem placu u metropoli.

VIDEO Što se nudi na Dolcu?

- Najviše ih kupuju na jesen, odnosno čim zahladi. To je baš prava zimska hrana. Može se jesti i cijele godine, a znaju ih ljudi doći nabaviti i ljeti. Osobno ih obožavam bilo kad jesti, a najbolje ih sprema moja supruga - govori prodavač Stjepan s kojim smo pričali kod mesnice Francek.

Ondje se, naime, prodaju blanširani fileki za 39,90 kuna po kilogramu, odnosno termički obrađeni i djelomično prokuhani te usitnjeni, pa kad se spremaju kod kuće, kraće traje priprema jela.

Mesnica Zubec ih pak nudi neobrađene, a cijena im je 25 kuna po kilogramu te se za njih nerijetko čeka i u redu. Tripice su inače jelo koje se sprema od očišćenih želudaca različitih životinja. A kad smo kod iznutrica, one pileće super prolaze i kod Mire koja radi na štandu peradarstva Beštak.

- Za svašta ih ljudi kupuju. Od njih najčešće spremaju rižoto, dinstana jetrica, ajngemahtec... - nabraja.

RECEPT ZA FILEKE

SASTOJCI

500 g fileka

1 glavica luka

sol, papar i vegeta po želji

režanj češnjaka

žličica crvene slatke paprike

1-2 lovorova lista

100 ml pelat rajčice

100 grama špeka

pola litre temeljca

PRIPREMA

Na ulju ili masti dinstati luk dok se ne kristalizira i zatim dodati sitno narezani češnjak te špek narezan na male kockice. Pržiti nekoliko minuta pa na to staviti rajčicu. Dok rajčica se malo raspadne dodati fileke i podlijati ih jušnim temeljcem. Tada dodati lovorov list i pustiti da nekoliko minuta prokuha pa začiniti po želji. Ostaviti zatim da se kuha, a jelo je gotovo dok fileki omekšaju. Dobar tek!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.