sudbina zg bolnica

Boris Šprem: Milinović je donoseći Mrežu ušteda prekršio Ustav

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Boris Šprem: Milinović je donoseći Mrežu ušteda prekršio Ustav
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
23.09.2010.
u 17:42
Skupština Grada Zagreba prihvatila je prijedlog Odbora za zdravstvo te pokrenula zahtjev za ocjenu suglasnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti s Ustavom RH.
Pogledaj originalni članak

Sudbina zagrebačkih bolnica koje nisu pripojene Milinovićevoj Mreži ušteda, i koje su da osiguraju prihode bile prisiljene potpisati ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji sa Vinogradskom bolnicom te se time se dovele u kooperantski položaj, biti će poznata u listopadu. Naime, gradska skupština danas je prihvatila prijedlog Odbora za zdravstvo te pokrenula zahtjev za ocjenu suglasnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti s Ustavom RH, te usvojila inicijativu za pokretanje statusnih promjena bolnica kojima je osnivač Grad.

– Kada zahtjev za ocjenu suglasnosti podnese gradsko tijelo, sud je dužan donijeti pravorijek za najviše trideset dana – objasnio je Boris Šprem predsjednik Skupštine i ponovio da je ministar Milinović samovoljno donoseći Mrežu u koju je uključio i bolnice koje nisu u vlasništvu države prekršio ne samo Ustav nego i vlasnička prava Grada kao osnivača.

Inicijativa o osnivanju zagrebačke Mreže koju je u konzultaciji s ravnateljima bolnica još prošlog tjedna donio Odbor za zdravstvo izazvala je burnu raspravu. Naime, iako predlagatelji ističu da je cilj formiranja Mreže racionalizacija i poboljšanje kvalitete zagrebačkoga zdravstvenog sustava, HDZ-ovi zastupnici smatraju da to nije točno i da se iza modela spajanja bolnica koji predlaže Odbor krije kadroviranje u upravama tih ustanova. Riječ je o tome da u prijedlogu Mreže piše da će se bolnici Srebrnjak pripojiti Kukuljevićeva i Goljak, a da će se bolnica Vrapče spojiti s Jankomirom.

– To u praksi znači da će upravljačka struktura u bolnici Srebrnjak ostati ista, dok će se u slučaju psihijatrijskih bolnica ići na izbor nove uprave – objasnio je HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić.

Takve tvrdnje odbacio je SDP-ovi zastupnik doc. Mirando Mrsić koji, kaže, nije iznenađen da se HDZ bavi kadroviranjem.

– U prijedlogu inicijative ne stoji ništa o spajanju ili pripajanju, a kojemu će se modelu pristupiti znat će se nakon detaljne rasprave – poručio je Mrsić i dodao da je inicijativa Mreže donesena u suradnji s ravnateljima bolnica, a posebice temeljem srodnosti djelatnosti.

– Dječje bolnice ministar Milinović htio je, u jednom trenutku, pripojiti Sv. Duhu koji nema registriranu pedijatrijsku djelatnost, što je veliki propust – upozorio je doc. Mrsić.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

PI
Pippo9
18:35 23.09.2010.

Bolje nek se on drži problema u Zagrebu umjesto da se petlja u MIlinovićev posao koji odlično radi i pomoću kojeg je ostvario brojne uštede

GO
goran774
20:25 23.09.2010.

Daj Pippo ne valjaj. Ak su svi iz HDZ mladeži poput tebe, fakat nije ni čudo što nam je kako nam je. Oni koji se mogu odmaknut od HDZ - SDP prepucavanja, mogu jasno vidjet svu glupost koncentracije bolnica po Milinovićevom modelu. Kaj nije logičnije da se stvori koncentracija dječije medicine, te akutnog , kroničnog i mentalnog zdravstva kao zasebnih entiteta. Ali tebi i ovom ispod tebe zdravstvo je i tako španjolsko selo. Uostalom, da je Milinović tako briljantan, barem bi ga Hebrang hvalio. A on šuti. Već duže vrijeme.

KU
kukuriku
18:34 23.09.2010.

izgleda da Esdipijevci trazé Savjete od Bandicá i placáju mu \"honorano\" ??