izvisilo 3180 mališana

Roditelji ogorčeni zbog upisa u vrtiće: 'Žena ovoj državi ne može imati posao i obitelj istovremeno'

Foto: Igor Soban/PIXSELL
Roditelji ogorčeni zbog upisa u vrtiće: 'Žena ovoj državi ne može imati posao i obitelj istovremeno'
20.06.2023.
u 13:56
"Roditelji koji plaćaju porez i prirez i sve moguće socijalne solidarnosti na kraju nemaju kamo s djetetom kad se trebaju vratiti na posao. Ne u gradskom, ma ni u kakvom vrtiću nema mjesta. Da ne govorim o diskriminaciji na osnovu dobi, posebnih potreba itd. Velika sramota, tužna sramota za zemlju koja odumire, a kojoj su demografija i natalitet prvi na listi apsolutno svake političke kampanje", komentira jedna od majki
Pogledaj originalni članak

Zbog nedostatka mjesta u zagrebačkim vrtićima roditelji su bijesni, a svoje razočaranje zbog ovogodišnjih uvjeta i navale na vrtiće izražavaju na društvenim mrežama. 

"U Markuševcu ove godine nitko nije upao, govorim za jasličku djecu, nema mjesta ni za koga", piše mama Marija. 

Jaslička djeca su se loše provela jer je nedavno promijenjen Zakon o predškolskom obrazovanju kojim je uvedena obveza da prednost za upis imaju djeca starija od četiri godine. Najlošije su prošli roditelji ''zimske i jesenske'' djece koja do 31. kolovoza neće napuniti godinu dana.

"Moj sin do 31. kolovoza neće još imati godinu dana i izgleda da smo ga pravili u krivo vrijeme. Da je rođen koji mjesec ranije, imali bismo barem neku šansu. Sramota je s čim se susreću roditelji, ali i odgojitelji kojima se pretrpavaju grupe", domeće mama Martina. "A kaj da rade oni koji nemaju baka servis na raspolaganju, a dijete se nije upisalo u vrtić", pita se mama Darija. 

REDOVNA KONFERENCIJA

Bez mjesta u zagrebačkim vrtićima 3 tisuće djece s pravom na upis, Tomašević najavio rebalans proračuna

Gradska uprava u roku prigovora očekuje upis još 500 djece, a rok je do 28. lipnja, dok je objava konačnih rezultata 10. srpnja. Tijekom jeseni i zime za još 500 djece bit će ponuđen upis, a Dolenec je dodala da će se u te kapacitete uključiti i novi vrtići čija se izgradnja dovršava. Najavila je bolju situaciju sljedeće godine, a odgovorila je i na pitanje što s neupisanima.

"Da uzmemo neplaćeno ili da damo otkaze? Ispada da žena stvarno u ovoj državi ne može imati posao, čak neću reći ni karijeru i obitelj istovremeno", negoduje Darija.

Pritisak je ogroman i na privatne vrtiće tako da su mnogi ostali bez mjesta i u njima. Ima slučajeva da su se roditelji za mjesto u privatnom vrtiću prijavljivali i prije rođenja djeteta, no ni to im nije pomoglo. U Dubravi je pak zabilježen slučaj da mjesto u vrtiću nije dobilo ni dijete s autizmom iako ima četiri i pol godine te mu je socijalizacija nužna. Bez mjesta su ostale i nezaposlene majke kojima je to zakompliciralo mogućnost da uopće pronađu posao, a zabilježeni su i slučajevi da su probleme s upisima djece imale i studentice. 

"Oni koji djecu i demografiju stavljaju usta prije svakih izbora trebaju početi djelovati. Već godinama slušamo o gradnji novih vrtića i novim zaposlenjima. Jedan vrtić može biti i mali montažni objekt, ne mora koštati milijune eura. U kakvim prostorima rade obrti za dadilje (i super je i djeci i tetama i roditeljima). Roditelji koji plaćaju porez i prirez i sve moguće socijalne solidarnosti na kraju nemaju kamo s djetetom kad se trebaju vratiti na posao. Ne u gradskom, ma ni u kakvom vrtiću nema mjesta. Da ne govorim o diskriminaciji na osnovu dobi, posebnih potreba itd. Velika sramota, tužna sramota za zemlju koja odumire, a kojoj su demografija i natalitet prvi na listi apsolutno svake političke kampanje", zaključuje jedna od mama.

Ljutitim roditeljima podršku je pružio i dio odgajatelja. 

"Kao odgojitelj u potpunosti razumijem roditelje i moja nećakinja je ove godine ostala bez mjesta, dakle kud će ljudi s tom djecom, a moraju se vratiti na posao? Vrtići zaista nemaju kapacitet. Ali isto tako je dosta pretrpavanja grupa. Radimo same u smjeni s 200 jasličanaca i još smo jako omalovažavane. Toga je stvarno dosta. Ono što država treba raditi i o čemu treba misliti jesu novi vrtići, nove gradnje, hitno i odmah", napisala je jedna od teta. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar CroViper
CroViper
14:07 20.06.2023.

Zagrepčanci, tražili ste antiobiteljaše! Sad gledajte...

Avatar Vukomerec
Vukomerec
14:57 20.06.2023.

Nije problem država, nego Možemo! gradska vlast u Zagrebu za čijeg je gradonačelnika glasovalo 64% Zagrepčana.

JS
John_Smith
14:31 20.06.2023.

zato gradonačelnik i stoji u prvim redovima LGBT parada, jer oni ne rađaju djecu, zato i popularizira i forsira abortuse da bude što manje problema... samo ne razmišlja dugoročno, tko će nas jednog dana liječiti i tko će raditi u potrebnim službama kad podmlatka ne bude, i tko će raditi za penzije sve većeg broja staraca... ma nije to njih briga, bitno je obnoviti trnjanske krijesove, financijski se odužiti pogodnim anacionalnim lijevim udrugama i organizacijama a sve druge šikanirati i postavljati im klipove i zapreke