REDOVNA KONFERENCIJA

Bez mjesta u zagrebačkim vrtićima 3 tisuće djece s pravom na upis, Tomašević najavio rebalans proračuna

Zagreb: Konferencija gradona?elnika Tomaševi?a i zamjenika
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
20.06.2023.
u 12:15

Gradska uprava u roku prigovora očekuje upis još 500 djece, a rok je do 28. lipnja, dok je objava konačnih rezultata 10. srpnja. Tijekom jeseni i zime za još 500 djece bit će ponuđen upis, a Dolenec je dodala da će se u te kapacitete uključiti i novi vrtići čija se izgradnja dovršava. Najavila je bolju situaciju sljedeće godine, a odgovorila je i na pitanje što s neupisanima.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici Luka Korlaet i Danijela Dolenec u 11 sati u prostorijama Gradske uprave u Zagrebu održali su redovnu konferenciju za medije.

Ovoga puta najviše je riječi bilo o upisima u vrtiće jer su objavljeni prvi preliminarni rezultati. No, uz situaciju u odgojno-obrazovnom sektoru, pitanja su stigla i na temu bolnice Sveti Duh u kojoj je izbila zaraza među novorođenčadi, a nedavno je preminula još jedna pacijentica. U uvodnom izlaganju Tomašević je najavio i rebalans proračuna na sljedećoj sjednici Gradske skupštine.

POGLEDAJTE SNIMKU:


O upisima u vrtiće

Upisi su provođeni od 24. svibnja do 5. lipnja, a danas se objavljuju prvi rezultati, nakon čega slijedi rok za žalbe.

– Zaprimljeno je 12.260 zahtjeva, što je 28 posto više nego prošle godine, a broj neupisane djece koja ispunjavaju uvjete jest 3180. Riječ je o trendu koji traje više od pet godina. Problem je nedostatak kapaciteta koji seže godinama unatrag – kazala je Dolenec.

Dodala je kako je više roditelja posljednjih godina zainteresirano za upise u jaslice.

– Godišnji broj rođene djece i prvašića je stabilan, a stiglo je 1537 zahtjeva roditelja odgojitelja, 224 za jaslice, 1011 za vrtić i 302 za predškolu i prvi put ove godine djeca roditelja odgojitelja ostvarila su pravo na upis koje im je ranije bilo zabranjeno. Inicijalno je upisano 74 posto prijavljene djece roditelja odgojitelja – dodala je.

Gradska uprava u roku prigovora očekuje upis još 500 djece, rok je za prigovore do 28. lipnja, a objava konačnih rezultata 10. srpnja. Tijekom jeseni i zime za oko 500 djece bit će ponuđen upis, a Dolenec je dodala da će se u upis uključiti i novi kapaciteti.

– Izdvojili smo i 70 milijuna eura u ulaganje u zapošljavanje i proširivanje kapaciteta kako se budu otvarali novi i veći vrtići. Očekujemo sljedeće godine u ovo vrijeme da će situacija biti puno bolja – napomenula je Dolenec.

POGLEDAJTE PRELIMINARNE REZULTATE UPISA:

Što će biti s mjestima gdje se izgradilo previše zgrada?

– Najveći raskorak između potrebe i mogućnosti je u Novom Zagrebu Zapad, Stenjevec također ima veće potrebe od ponude, ali i tamo se planira iz novog poziva NPOO prijaviti projekt novog vrtića – odgovorila je.

Gdje će se pronaći dodatnih 500 mjesta, hoće li se povećati broj djece u skupinama?

– Ne, sada je raskorak najvećim dijelom kod raspodjele između gradskih vrtića. U roku prigovora ćemo preusmjeriti dio zahtjeva prema vrtićima gdje je ostalo mjesta. Svaki roditelj mogao se prijaviti u dva vrtića, a ako tamo nije ostalo mjesta, onda ćemo im ponuditi treću opciju – kazala je Dolenec.

POVEZANI ČLANCI:

Dodala je da je vrtićima poslan upit i zamolba da djeca ne čekaju te da se zamolilo da se u skupinama poveća mjesto za jedno ili dvoje djece.

– Uz to, zaposlit ćemo na neodređeno sve one koji imaju ugovor na određeno i svaka jaslička skupina dobiva treću osobu kao pomoćnika za skrb. Mi, naravno, ne možemo biti zadovoljni jer toliko djece nije upisano, ali isto tako podsjećam da je proteklih nekoliko mjeseci bilo govora o 10 ili 7 tisuća neupisanih od gradske oporbe i udruga roditelja odgojitelja, a to se nije dogodilo – istaknula je.

Treba li obitelj djeteta koje nije dobilo mjesto u vrtiću dobiti naknadu?

– Ne razmišljamo o tome, mi smo izmjenom odluke o roditeljima odgojiteljima ispravili brojne dugogodišnje nepravde. Oni imaju pravo upisati dijete u vrtić i primati naknadu, a usto subvencioniramo i privatne i vjerske vrtiće tako da ne mislim da bi to imalo previše smisla – zaključila je Dolenec.

VIDEO: Tomislav Tomašević u društvu svojih zamjenika na otvorenju područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini

Tomašević najavio rebalans proračuna

Nakon nje govorio je gradonačelnik Tomislav Tomašević te je najavio rebalans proračuna na skupštinskoj sjednici 13. srpnja.

– Rebalans je potreban jer se dižu plaće. S druge strane, u gradskim ustanovama i državnim ustanovama, zdravstvene ustanove i škole dobivaju veće plaće zbog inflacije, tako da im se povećavaju i rashodi i prihodi pa to rebalansom moramo osigurati. Povećavaju se i prihodi i troškovi Grada Zagreba – obrazložio je Tomašević rebalans koji će u javnosti biti dostupan sutra.

Rebalansom se povećavaju prihodi i rashodi za više od 90 milijuna eura. Nastavio je komentiranjem odluke o davanju prostora udrugama i drugim javnim dionicima.

– Uvodi se red u zakup poslovnih prostora u vlasništvu Grada i to ide na ovu skupštinu i tu će biti kriteriji definirani u samim odlukama. Radna grupa radila je na tome da se razriješi status ugovora koje različite organizacije imaju za prostore u vlasništvu grada pa ćemo konačno moći postaviti nove ugovore – rekao je uvodno.

28.03.2023., Zagreb - Konferencija za medije gradonacelnika Grada Zagreba Tomislava Tomasevica i zamjenici gradonacelnika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

O Svetom Duhu

– Što se tiče situacije s virusnim meningitisom, stručne službe razgovarale su s bolnicom. Bilo je jedno dijete koje je prošli tjedan primljeno u bolnicu. Mislilo se da je to izoliran slučaj i to dijete jučer je pušteno na kućnu njegu. No jučer je kod još četvero djece potvrđen enterovirus i sukladno protokolu bolnica je obavijestila Zavod za javno zdravstvo i zabranjeni su posjeti bolnici jer još nije jasno kako je virus dospio tamo. Važno je reći da je u ovo ljetno vrijeme takav virus izuzetno zarazan. Nadam se da će djeca biti u redu, i podsjetit ću da do sada nismo imali težih slučajeva iako se svako ljeto u bolnicama događa takvo što – odgovorio je.

Na pitanje je li ta gradska bolnica postala "bolnica slučaj" zbog svih skandala koji je tresu posljednjih mjeseci, Tomašević je odgovorio kako su istrage u tijeku i da će nadležne službe utvrditi je li bilo propusta. Odbacio je tezu da je Sveti Duh bolnica slučaj i da tamo nije loša situacija onoliko koliko se u medijima prikazuje.

Podsjetimo, u nedjelju je objavljeno kako je u gradskoj bolnici Sveti Duh preminula još jedna pacijentica. Bolnica koju mjesecima tresu afere zbog sumnjive smrti pacijenata te tijela na podu mrtvačnice tako je ponovno pod povećalom javnosti.

VIDEO Gradonačelnik Tomašević prokomentirao podijeljene otkaze na Svetom Duhu

O optužnici za Bandićev Advent

– Formalno je njegov vozač i dalje zaposlenik grada, ali je udaljen iz službe i nije na radnom mjestu. Optužnica još nije pravomoćna, ali mislim da je svima bilo jasno da su korupcijom bile dodjeljivane kućice na Adventu. Drago mi je da je jedan od naših prvih poteza kad smo došli bila promjena modela kako se dodjeljuju kućice na Adventu. Postoji natječaj, postoje komisije, postoje i kućice koje idu na aukciju i samo od kućica – na manji broj kućica – pet puta povećao se prihod Grada od zakupa. Znali smo da je to korumpirana situacija, ali ne mogu komentirati detalje dok ne bude sudski epilog – odgovorio je.

Podsjetimo, USKOK je podigao optužnicu zbog primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti protiv Zdravka Krajine, vozača bivšeg gradonačelnika Milana Bandića, tzv. kralja Adventa, poduzetnika Denisa Mohenskog te gradske službenice Jelene Čeklić. Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, izvijestilo da je optužnicu podiglo pred zagrebačkim Županijskim sudom nakon provedene istrage.

Zagreb: Konferencija gradona?elnika Tomaševi?a i zamjenika
1/3

O komarcima

– To je program koji provodi NZJZ Andrija Štampar i to je jedan od projekata kojima se suzbijaju komarci uz druge metode. Nadam se da će biti uspješan i cijelo vrijeme nastojimo poboljšati kvalitetu života građana, a posebice nakon ovih proljetnih kiša posebno je izazovna godina – kazao je Tomašević.

Inače, za borbu protiv komaraca Grad Zagreb ove je godine osigurao 384.000 eura. Dio novca ide i za edukaciju građana. "Da se građani informiraju o važnosti uklanjanja posuda s vodom za vrijeme ljetnih mjeseci jer najefikasnija metoda za uklanjanje jest zapravo uklanjanje legla komaraca", rekao je za HRT Dragan Grubiša s Odjela za zdravstvenu ekologiju Grada Zagreba.

U četvrtak će se u Zagrebu prvi put ispustiti 100.000 sterilnih mužjaka uvezenih iz Italije kao dio borbe protiv najezde komaraca. "Što znači da će oni, ako su brojnošću nadmoćni, oploditi ženke koje će zatim proizvesti jajašca koja neće dovesti do potomstva i na taj način biološkim putem smanjit će se broj tigrastih komaraca na nekom području", objasnila je Ana Klobučar iz Službe za epidemiologiju, NZJZ-a "Dr. Andrija Štampar", piše HRT.

POVEZANI ČLANCI:

Stručnjaci objašnjavaju i da se prevencija obavlja i na vodama stajačicama, a prije ljeta počinje i oprašivanje. "Suzbijanje odraslih jedinki obično se radi u vrijeme njihove najveće brojnosti, a to je krajem 6. mjeseca i početkom 7. mjeseca kada se ruše tzv. proljetne vrste komaraca", dodao je Josip Palaversa iz Tehinspekta. 

Osvrnuo se kratko i na priopćenje udruge Ekologija grada koja je komentirala njegovu izjavu o tome da neće u ovom mandatu zatvoriti Jakuševec.

– Kako da komentiram udrugu koja je nastala tri dana oko izbora i nije provela nijedan ekološki projekt i zalaže se da se posao s otpadom da privatnicima, što govori o motivima. Što se tiče njihove procjene da 400 milijuna eura nije velik teret za gradski proračun, to nije točno i nijedan grad ni županija neće sami financirati svoj centar za gospodarenje otpadom – kazao je Tomašević.

O rušenju u Paromlinskoj

Nastavio je komentiranjem slučaja rušenja u Paromlinskoj kazavši da bi krajem ove godine mogli početi radovi na Paromlinu koji je desetljećima zapostavljen.

– To nije naslijeđeni projekt, promijenili smo ga, a prošla vlast htjela ga je prodati. Mi ćemo graditi najveći društveno-kulturni centar. A srušit ćemo i ostale građevine koje se nalaze u tom bloku – kratko se osvrnuo.

POVEZANI ČLANCI:

Osvrnuo se i na moguću koaliciju sa SDP-om, suradnju je u posljednje vrijeme ocijenio dobrom i korektnom jer se komunicira direktno. Što se tiče aerodroma Lučko, pitanje za Tomaševića bilo je misli li grad preuzeti upravljanje sportskim aerodromom.

– Ne vidim kako bismo uz sve potrebe za ulaganjem u sportske objekte u vlasništvu grada mogli još uložiti i u nešto što nije naše. Sportska infrastruktura zapuštena je desetljećima i mi prvo ulažemo u postojeću infrastrukturu poput Doma sportova.

VIDEO: Bageri na terenu: Ruši se oronula i derutna zgrada Zabe u Zagrebu

 

Komentara 68

SP
Stari_proleter
11:37 20.06.2023.

Ukinuli mjeru roditelj-odgojitelj, a nema mjesta u vrtićima. Tipično za (ne)možemo. Birali ste - dobili ste...

KI
kiseli
11:50 20.06.2023.

U zemji od 3,8 miliona ljudi i 60% starog stanovništa mi imamo problem upisa djece u vrtiće Koja tragedija od države i života majko mila.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
11:49 20.06.2023.

Prije 3 i po godine naslov na portalu Vlade:Demografska revitalizacija pitanje od najveće važnosti za opstanak i budućnost Hrvatske.Izgleda da netko misli,kako je demografska obnova, u današnje vrijeme zaposlenih majki,moguća bez jaslica i vrtića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije