Moderna vježbaonica

Dječja igra za dobru formu, hula-hup novi je aerobik

Foto: Pixsell
Dječja igra za dobru formu, hula-hup novi je aerobik
14.02.2012.
u 10:00
Sada odrasli pokazuju kako vrtjeti hula-hup svojoj djeci. Potrošnja od 100 kalorija u deset minuta dovoljan je motivator za vježbanje.
Pogledaj originalni članak

Troši se sto kalorija u deset minuta, koristi se za meditaciju, aktivira sve mišićne skupine u tijelu, izvrstan je za kardiološki sustav, poboljšava koordinaciju i vrlo je zabavan. Zvuči kao aktivnost iz snova, ali zaista postoji i može se vježbati na Zagrebačkom velesajmu. Riječ je o “hula hoop aerobiku” udruge Sretni kolut, kako su ga nazvali voditelji radionica hula-hupa, mladi bračni par Eva Požar-Kardum i Kristijan Kardum. Tako je kolut koji smo kao djeca neumorno vrtjeli postao atraktivan rekvizit za rekreaciju.

Individualni pristup

– Prvo je potrebno naučiti osnovne elemente. Čak i ako nikada niste vrtjeli hula-hup, za nekih mjesec dana naučite bacanje koluta u zrak, kretanje kroz prostor, trčanje, dizanje i vraćanje na tijelo. Nakon toga, svi ti elementi integriraju se u cjelovit pokret, a pritom se puno smijemo i dosta razgibamo pa je to kao aerobik – kaže Eva, koja je hula-hup ponovno otkrila u odrasloj dobi prije pet godina.

Blagodati hula-hupa bile su poznate još u staroj Grčkoj, kada su se njime koristili kao sredstvom za skidanje suvišnih kilograma, a Amerikanci su ga prije desetak godina ponovno popularizirali.

– Igraš se, boriš se sam sa sobom učeći nove pokrete, cijelo te tijelo vuče da učiniš nešto novo – objašnjava Eva zaraznost hula-hupa.

Ovo je jedina ovakva radionica u Hrvatskoj, a rad na treningu temelji se na individualnom pristupu, pa grupe imaju maksimalno pet polaznika. Na njihove radionice “hula hoop aerobika” dolaze uglavnom žene zbog vježbanja, a ostanu jer se to pretvori u terapiju smijeha.

– Meni je to kao psihoterapija. Puno se smijemo, poslije treninga znam ostati tu satima – kaže Brankica Kopčalić koja je prije nekoliko mjeseci naučila vrtjeti obruč kako bi mogla pokazati svojoj četverogodišnjoj kćeri Arwen.

– U početku hula-hup nisam mogla ravno ni držati, mislila sam da ga nikad neću naučiti vrtjeti. Zahvaljujući njihovoj upornosti, gotovo sam majstor – kaže Brankica.

Poslovna tajna

Kardumi proizvode i svoje hula-hupove, posebnom tehnikom, od čvrste plastike. Svaki kolut ima garanciju godinu dana, a šalju ih poštom diljem Hrvatske. Od čega su točno napravljeni, ne žele otkriti.

– Riječ je o poslovnoj tajni – kažu kroza smijeh.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.