Stara vinska klet koja je desecima godina stajala na obroncima Plešivice svoje je mjesto našla na Novoj Vesi, i to u podrumu u dvorištu na broju 8. Ipak, u nešto drugačijem obliku od onog prvotnog. Vinari koji su tamo otvorili kušaonicu i točionicu vina “Vinska klet” njene su dijelove iskoristili kako bi uredili unutrašnjost. Ciglene svodove i zidove upotpunili su drvenim policama, a od kleti su izradili i šank te masivne stolove i klupe.
– Posljednja dva mjeseca u podrumu smo provodili cijele dane. Pazili smo da svaki detalj podsjeća na Plešivicu – kaže Drago Kurtalj, predsjednik udruge Vinska klet, koju su osnovali kako bi promovirali svoja vina. No glavni je cilj, kažu vinari, promocija kulture stola i vina. Zato su odredili i popularne cijene. Vino će naplaćivati i u rinfuzi, a naplaćivat će samo trideset kuna za točenje. Butelje od 70 kuna koštat će sto kuna na stolu. Točit će i razne sorte vina u rinfuzi, koje koštaju od 15 do stotinjak kuna po litri.
– Primjerice, butelja sivog pinota u restoranu košta 250 kuna, a kod nas će s točenjem koštati 105 kuna – kaže Kurtalj. Željeli su, dodaje, u centru Zagreba po prihvatljivoj cijeni ponuditi domaće proizvode koji nastaju dvadesetak minuta od glavnog grada. Tako će slagati i plate od domaćih kobasa, špeka, šunke, sira i vrhnja, friško pečenu gibanicu, štrudlu, štrukle ili tradicionalni slani kolač toga kraja – rudarsku greblicu. Goste će slati i na izlete na svoja obiteljska gospodarstva, njih četiri, koliko ih je uključeno u udrugu.
– Osim našeg obiteljskog izletišta, tu su još obitelji Šember, Kolarić i Barundić. Surađujemo i s drugim vinarima, planovi su u budućnosti uključiti i druge regije – kaže Kurtalj dodajući kako se nada i turistima s obzirom na blizinu katedrale i glavnog trga.