U zagrebačkoj Heinzelovoj ulici, u sklopu centra Emporion, u školske će klupe sredinom listopada sjesti polaznici prvog međunarodnog studija gastronomije.
Ondje će svoja vrata, naime, otvoriti Visoka škola Aspira, koja u Splitu djeluje 20 godina. Budući menadžeri u gastronomiji studirat će prema bolonjskom procesu, a nakon što završe program, osim kuharskim vještinama, baratat će znanjem iz marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te izrade poslovnog plana.
Autohtono i zaboravljeno
Poslije tri godine studija steći će titulu stručnog prvostupnika međunarodnog menadžmenta u hotelijerstvu, usmjerenja gastronomija, a na Aspiri pripremaju i program za posljednje dvije godine diplomskog studija.
– Lani smo u Splitu upisali prvu generaciju, tako da studenti pohađaju tek drugu godinu. Sada primamo prijave za Zagreb, zadovoljni smo potražnjom, neki su se već upisali, no još nismo ispunili kvotu od trideset studenata – kažu u Aspiri. Naglasak je studija na praksi, a u 640 sati studenti će imati priliku učiti od poznatih chefova, među kojima su i Andrej Barbieri, Dino Galvagno, Ivan Pažanin, Branko Ognjenović, Mate Janković, Denis Galić, Hrvoje Zirojević, Antun Nišević... Educirat će se i o sommelierstvu, slastičarstvu, suvremenim trendovima posluživanja...
– Učimo ih kako odabrati kvalitetne namirnice, na koji način ih tretirati, s čime ih kombinirati... – kaže jedan od predavača Hrvoje Zirojević, koji je kuhao i za Bona Voxa, dok Antun Nišević, chef kuhinje u hotelu Jadran u Segetu Donjem kod Trogira, dodaje da sve temelje na autohtonim namirnicama, a posebno se posvećuju jelima koja su zaboravljena.
Sve zahtjevniji gosti
Prije nego što su lani pokrenuli program gastronomije u Splitu, ističe voditeljica studija turizma Martina Petrović, proveli su istraživanje u struci i shvatili da nedostaje kvalificiranih radnika.
– No, da bi se upisao studij gastronomije ne treba imati potrebnih predznanja – kaže predavač Denis Galić, koji je svoju diplomu magistra gastronomije stekao u Italiji. Dok studenti u Splitu imaju prilike učiti u najsuvremenijoj kuhinji u sklopu koje poteze svog predavača prate i na uvećanim monitorima, u Zagrebu je takva kuhinja još u pripremi, a dok je ne urede, polaznici će se educirati u zagrebačkim restoranima. Posebnost je studija terenska nastava jer se obilaze i OPG-ovi, restorani, tržnice, vinarije...
Potreba za takvim studijem, ističe Milivoj Jerkunica, pokretač Aspire, ukazala se zbog sve veće turističke ekspanzije, ali i sve zahtjevnijih gostiju i poslodavaca. Otvaranjem studija u Zagrebu, polaznici onoga u Splitu imat će mogućnost jedan semestar provesti u metropoli i obrnuto. Godišnja je školarina između 39.000 i 42.000 kuna, u što su uključena i studijska putovanja te svi materijali i oprema.