Cappelli posjetio jedini studij gastronomije

Izvrstan vam je rižoto: Ljudi poput vas stup su našeg turizma

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Visoka škola Aspira
20.02.2019.
u 10:33
Hrvatsko kulinarstvo, kazao je ministar Cappelli, jedan je od glavnih razloga zbog kojih dolaze turisti
Pogledaj originalni članak

Studira' gastronomiju već pedeset godina. No, dodat će, uglavnom između svoja četiri zida i još uvijek misli da je nije potpuno svladao. Ministar turizma Gari Cappelli gotovo je cijeli život u kulinarstvu i iznimno ga cijeni. Stoga je, da bi “podebljao” svoje znanje, odlučio posjetiti jedini studij gastronomije u Hrvatskoj, u sklopu Visoke škole Aspira, koja je jučer otvorila svoja vrata.

Miješati samo u jednom smjeru

Tako su studenti gastronomije u kulinarskom praktikumu s najsuvremenijom opremom pripremali rižoto od bifteka za sve prisutne, a kuharsku “odoru” i kapu navukao je i ministar Cappelli koji je za chefa Filipa Horvata, gosta predavača i trenutačno jednog od najpopularnijih mladih kuhara, imao niz potpitanja.

– Biftek niste dodatno stavljali u pac? Kako ste pripremili džem od luka? – propitkivao je ministar dok je kušao apsolutno svaki rižoto koji su pripremili studenti i nije se mogao odlučiti koji je najbolji. Svaki je, dodao je, drukčiji, a razlika je tek u detaljima.

Ministar turizma Gari Cappelli posjetio Visoku školu Aspira

– Rižoto se mora uvijek miješati u jednom smjeru da bi svako zrno bilo jednako obrađeno, a za njegovu “kremoznost” najbitniji je maslac koji se dodaje na kraju – objašnjavali su ministru studenti Katarina Vrenc i Tin Rašpolić proces pripreme, dok je Cappelli dodao da on kod kuće kuha uglavnom rižote koji se temelje na ribi, i to vikendom, a napravi i dobru buzaru.

– Jela od ribe jača su mi strana, nisam toliko dobar s mesnim jelima – kazao je Cappelli dodajući da je kulinarske vještine naslijedio od oca koji je radio u ugostiteljstvu i hotelijerstvu i bio vrsni kuhar.

– Već s 14 godina davao sam doručke turistima u svojoj kući, s obzirom na to da smo iznajmljivali sobe – govorio je ministar dodajući da se nekad posao kuhara negativno doživljavao, no danas dobar chef nerijetko ima i veću plaću od generalnog direktora nekog hotela. Ključ hrvatskog turizma upravo su, kazao je, mladi ljudi poput ovih koji studiraju na Aspiri, a hrvatska gastronomija, dodaje, jedan je od glavnih razloga zbog kojeg dolaze turisti.

– Naši kuhari prepoznati su na europskoj i svjetskoj karti, a imamo i više od 50 restorana po preporuci Michelina. Neki su dobili zvjezdice, neki su u fazi dobivanja – kaže Gari Cappelli, kojem je Visoka škola Aspira dodijelila i priznanje te titulu “majstor rižota”.

Naglasak studija na praksi

Rižoto od bifteka kuhali su studenti 1. i 2. godine, a budući menadžeri u gastronomiji studiraju prema bolonjskom procesu. Nakon što završe program, osim kuharskim vještinama, baratat će znanjem iz marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te izrade poslovnog plana.

– Naglasak studija je na praksi, a studenti uče od mnogih poznatih chefova, hrvatskih i stranih – kaže voditelj praktičnog djela nastave Gostimir Dragić, dok dekan Alen Jerkunica dodaje da njihova kuhinja ima 20 radnih mjesta, a postavili su i kameru iznad štednjaka predavača da bi njegove poteze studenti mogli pratiti na uvećanim monitorima.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.