Kapljice rijetkih sorta poput solarisa, ali i onih klasičnih kao što su rajnski rizling, rosé, malvazija i sauvignon ponovno se mogu kušati u Zagrebu, no ovoga puta na ne tako uobičajenoj lokaciji. Više od 40 izlagača, vinara iz svih hrvatskih regija, na nekoliko je dana tunel Grič, naime, pretvorilo u najveći podrum, i to sklopu prvog izdanja gastroenološkog Wine & Walk festivala pod zemljom "Zagreb underground".
Bregi, ravnica, obala
– Velika sam ljubiteljica vina, ali i putovanja, a nekako mi je u tradiciji na svakom iskusiti nešto novo. Nedavno sam bila na jednom sličnom događanju u Kranju, što me inspiriralo da takvo što pokrenem i ovdje. Koncepcija se zapravo zove "Underground Adria" i kombinacija je gastroenologije i zabave, a ovo je tek prvo od događanja koja planiramo do kraja godine, ali i u budućnosti – kaže organizatorica Paula Kovačić.
VEZANI ČLANCI:
Ulaznice koje stoje 30 i 35 eura nudile su se, dodaje, u pretprodaji, no i dalje se mogu kupiti na blagajnama ispred ulaza u tunel, onoga iz Mesničke ulice. Na ulazu pak svaki posjetitelj dobiva čašu s logom festivala, s kojom obilazi štandove, a sve su degustacije uključene u cijenu. Grič su osvijetlili zelenom, crvenom, plavom i narančastom bojom, a svaka od njih, ističe Paula, predstavlja po jednu domaću vinsku regiju. Hodajući kroz 350 metara dug tunel tako ćete iz Bregovite Hrvatske zakoračiti u Slavoniju i Podunavlje, a nakon središnjeg dijela u plavom bojom osvijetljenu Istru te Dalmaciju.
– Tema nam je bila spajanje nespojivog, stoga posjetitelje u proširenom dijelu tunela očekuje pravi spektakl. Postavili smo veliku diskokuglu, a pozornicom koja se nalazi na ulazu u suženi dio zavladat će Disco magic bend koji će u posjetiteljima zasigurno probuditi nostalgiju – govori Paula.
Dok guštate u vrhunskim kapljicama, imat ćete priliku i rasplesati se uz neke od najpopularnijih hitova Abbe, Boney M, Chica, Kool and the Ganga i Donne Summer, a između setova glazbenu palicu preuzet će DJ MacGregor, koji će atmosferu podizati obradama uspješnica iz legendarnog Studija 54.
Svoja ekološka vina na festivalu predstavlja vinarija Chresno iz Pitomače, koja je naziv, kaže Miroslav Slaviček, dobila prema srednjovjekovnom imenu Male Črešnjevice u kojoj se nalazi lokalitet vinograda, u blizini najvišeg vrha Bilogore. Posjetiteljima je odlučio ponuditi klasike poput traminca, rajnskog rizlinga, merlota, caberneta i sauvignona, ali i kapljice hibridnih sorta među kojima je i solaris.
– U ekološkom uzgoju grožđa razlika je u samoj filozofiji i pristupu zemlji i lozi. Puno više pozornosti posvećuje se zdravom tlu koje se ne tretira raznim pesticidima i herbicidima. Samim time postiže se raznolikija zdravija okolina koja doprinosi harmoniji i suživotu raznih biljaka, životinja i mikroorganizama u tlu i iznad njega – objašnjava Slaviček.
A u sektoru Istre, kapljice malvazije, sauvignona i roséa, između ostalog, nudi i motovunska vinarija Roxanich koja već više od dva desetljeća njeguje tradicionalan način proizvodnje. Njihovi se aduti, kaže vinar Mladen Rožanić, rade na prirodan način, bez selektivnih kvasaca, a uz lagane maceracije odležavaju nešto dulje nego što je uobičajeno.
VEZANI ČLANCI:
Pomažu udruzi Krijesnica
U sklopu festivala predstavlja se i nekoliko OPG-ova pa osim u vinima uživati možete i u okusima domaćih kobasica, pršuta, čvaraka, kulena, maslinova ulja i raznih sireva. Široku paletu pčelarskih proizvoda zagrebačkoj je publici odlučio predstaviti i Tomislav Jakopović iz okolice Križevaca, koji uz teglice cvjetnog ili bagremova meda nudi i kombinacije s dodatkom jagode ili borovnice. A kako umjetna inteligencija vidi uzgoj grožđa i preradu vina u budućnosti, možete pogledati na izložbi koju je u tunelu postavila organizatorica Paula Kovačić.
– Festival ima i humanitarnu notu, stoga ćemo dio prihoda od prodaje ulaznica donirati udruzi Krijesnica, koja pomaže djeci oboljeloj od malignih bolesti te njihovim obiteljima, a svatko tko kupi ulaznicu sudjeluje i u nagradnoj igri i može osvojiti čak 3000 eura vrijednu nagradu, odnosno sedam dana ljetovanja za dvije osobe u all inclusive ponudi Labranda Senses Resorta u Vrboskoj na otoku Hvaru – napominje.
"Zagreb underground" možete obići još danas i sutra, od 15 sati do 22 sata. Kako se ne bi stvarale prevelike gužve, u tunelu je dozvoljeno boraviti najdulje tri sata.
GALERIJA Purica s mlincima, sir i vrhnje, sushi, specijaliteti Vijetnama... Pogledajte što smo jeli večars na Dolcu