Od lososa mariniranog u american pale aleu s prženim svinjskim ušima, salatom od daikona i wasabi majonezom koji se sparivao s Varioničinom Berbom, india pale aleom pripremljenim sa svježim hmeljem, preko rolade od patke, sotirane raštike, kreme od kestena i krumpira te pačjeg jusa koji je došao na stolove u društvu Zeppelinova amber alea Flaminga pa do slatkog završetka Beer-a-misua koji se sljubljivao sa stoutom The Garden Breweryja...
Favorit je svima ipak bila gusta curry juha od slanutka i kiselog graha s krvavicom koja je parirala india pale aleu C4 Nove runde. A bio je to meni našeg poznatog kuhara Toma Gretića koji je na događaju nazvanom “The Inglorious Crafters”, održanom u sklopu prvog Zagreb Craft Beer Weeka, uspješno sljubio vrhunske namirnice s odličnim pivom.
– Sparivati hranu s pivom vrlo je slično kao s vinom. Tražimo glavne karakteristike u pivu i kroz okuse u hrani spajamo njihovo “druženje” u vašim ustima u harmoniju. Ovakvi bi se događaji trebali češće organizirati jer mladi pivari uzdižu kvalitetu piva koje je danas postalo puno više od običnog, hladnog, masovno proizvedenog lagera koji neobvezno pijemo u ljetno popodne. Zašto se ne bismo ugledali na zemlje poput Belgije, gdje puno vrhunskih restorana nudi i beer opciju za sparivanje hrane i piva – kazao je Gretić.
Brojni su posjetitelji u Craft Roomu doista uživali.
– Zamislili smo to kao svojevrsnu provokaciju ostatku chefova i visokih gastromjesta, a pokazali smo da se hrana može sparivati s pivom na zavidnoj razini te da hrvatski craft pokret, pokret nezavisnih malih pivovara, nije neozbiljan i da ga se doista više ne može ignorirati – istaknuo je Davor Simičić iz Varionice.