ŽELE BITI SPREMNI

Što ako na Zagreb padne satelit s radioaktivnim materijalom: Grad priprema plan za nuklearnu opasnost

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL
Što ako na Zagreb padne satelit s radioaktivnim materijalom: Grad priprema plan za nuklearnu opasnost
30.07.2024.
u 08:00
Grad je u savjetovanje s javnošću uputio nacrt plana pripravnosti i odgovora u slučaju izvanrednih događaja, poput curenja iz nuklearke ili terorističke prijetnje
Pogledaj originalni članak

Bilo da je riječ o curenju iz reaktora Nuklearne elektrane Krško, izlaganju radioaktivnom materijalu koji je procurio iz transportnog vozila ili nekoj sličnoj katastrofi, gradska uprava želi biti spremna. Upravo zato pripremili su i u savjetovanje s javnošću poslali 38 stranica dug nacrt plana pripravnosti i odgovora Grada Zagreba na radiološki i nuklearni izvanredni događaj, a u njemu su u detalje opisani razni opasni scenariji koji bi mogli pogoditi metropolu, njezinu okolicu ili cijelu kontinentalnu Hrvatsku, kao i mjere postupanja za svaki od njih.

Među potencijalnim opasnostima su, stoji u dokumentu, incidenti u elektranama Krško ili Paks, problemi u prijevozu radioaktivnih materijala, pronalazak, gubitak ili krađa radioaktivnog izvora, teroristička prijetnja ili napad te pad satelita s radioaktivnim materijalom. "U obzir su uzeti i događaji s vrlo niskom vjerojatnosti pojave. Plan ne obuhvaća pripravnost i odgovor na napad nuklearnim oružjem", napominje se ipak u nacrtu.

Propisano je i koja je uloga svih uključenih u odgovor na opasnost, od Stožera civilne zaštite i vatrogasnih postrojbi do policije, hitne pomoći, gradskih operativnih službi i Grada. Tako u slučaju opće opasnosti u elektrani Krško, primjerice, pripadnici Stožera osiguravaju i koordiniraju evakuaciju, vatrogasci identificiraju kome treba medicinska pomoć i provode dekontaminaciju stanovništva, a policija održava javni red i mir te regulira promet.

Vodoopskrba i odvodnja pak prekida opskrbu vode ondje gdje je to potrebno da ne bi došlo do daljnje kontaminacije. U slučaju curenja radioaktivnog transporta uspostavlja se, piše također, sigurnosni pojas te strogo kontrolira pristup, a ako je došlo do zagađenja vode, odmah se isključuje crpilište u neposrednoj blizini. Planom je propisan i detaljan hodogram odgovora nadležnih u svim oblicima opasnosti, kao i postupak komuniciranja sa stanovnicima.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

PA
pasodoble12
11:48 30.07.2024.

Kako mogu primjetiti, od Rusa nemamo nikakve opasnosti. Na hrvatsku pada ukraji ska raketa, ulijeće ukrajinski avion, nadlijeću ga NATO avioni i ako ne daj Bože neki i padne i napravi neku štetu, prijateljski je i saveznički...

V0
Vlaskoulicanec4.0
13:53 30.07.2024.

Pad satelita sa radioaktivnim materijalom??? Na kaj nas to pripremate?

LA
larala
07:30 01.08.2024.

Lik koji nije u stanju mjesecima organizirati raščišćavanje grada od posljedica nevremena, kojem je čist o.k. smrdljiv i prljav grad priprema plan u slučaju nuklearne opasnosti...da nije tužno bilo bi smiješno.... U slučaju nuklearne katastrofe, od likova na vlasti očekujem samo zataškavanje i zatvaranje ljudi u grad, kao i za vrijeme potresa.