NEOBIČNE PONUDE GRAĐANIMA

HSLS o plinskoj tržišnoj utakmici u Zagrebu: 'Ide li GPZ Opskrba svjesno u nove gubitke?'

Zagreb: Konferencija za medije stranke HSLS o zelenim politikama grada Zagreba
Foto: Mia Slafhauzer/PIXSELL
1/2
29.07.2024.
u 12:31

Članovi HSLS-a tvrde da im se javljaju građani koji su primili ponudu Gradske plinare po kojoj mogu sklopiti ugovor o opskrbi, ali po cijeni nižoj od opskrbljivača u obavezi javne usluge.

Zagrebački HSLS održao je još jednu konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli niz aktualnih gradskih problema, a ovog puta koncentrirali su se na područje gospodarenja otpadom, solarnih elektrana te tržišne utakmice s plinom u Zagrebu.

– U protekle tri godine gospodarenje otpada u Zagrebu doživjelo je fijasko,  prodana je svega četvrtina plavih ZG vrećica od planiranog broja, smeće  završava u žutim ili smeđim vrećicama i na divljim odlagalištima procjena je da 25.000 tona smeća godišnje završi izvan sustava.

Za Jakuševac niti nakon tri godine nema plana zatvaranja kao ni gospodarenja otpadom – navodi se u priopćenju koji su HSLS-ovci poslali medijima. Spomenuli su i projekt "Sunčani krovovi" koji je također, tvrde, doživio fijasko."Pozitivni projekt "Sunčani krovovi" smanjenja ugljičnog otiska pokrenut 2021. godine čiji cilj je bio realizacija 50 MW solarnih elektrana do 2024. godine na 800 objekata u vlasništvu grada Zagreba , danas se upravo  nalazimo  pred neslavnim završetkom ovog projekta sa realizacijom manjom od 2,5 MW" – napominuju. 

VEZANI ČLANCI: 

Članovi HSLS-a također  tvrde da im se javljaju građani koji su primili ponudu Gradske plinare Zagreb po kojoj mogu sklopiti ugovor o opskrbi, ali po cijeni nižoj od opskrbljivača u obavezi javne usluge. – Osim što nisu kupce upoznali sa svim uvjetima iz tržišnog ugovora, kako bi kupac na temelju relevantnih informacija mogao zaključiti koja je usluga za njega povoljnija – javna ili tržišna, nisu ni pojasnili da se krajnji kupci u svakom trenutku mogu vratiti na javnu uslugu opskrbe plinom. 

Ono što je posebno zbunjujuće, je činjenica da je gradonačelnik Tomašević tvrdio još u svibnju da GPZ Opskrba sa ponuđenom cijenom na nadmetanju od 10,2 eura po MWh može poslovati jedva na nuli, a sada šalju kupcima ponude sa cijenom ispod 9,5 eura po MWh – pita Kristijan Jelić, potpredsjednik gradskog HSLS-a. 

"Pitao bih gradonačelnika Tomaševića ide li GPZ Opskrba svjesno u akumuliranje novih gubitaka koji će se neminovno slomiti na leđima poreznih obveznika u Gradu Zagrebu i tko je to odobrio? U četiri godine nakon početka liberalizacije plinskog tržišta, GPZ Opskrba je uspjela izgubiti ne samo Zagreb, nego još i 12 distributivnih područja (Bjelovar, Rijeka, Samobor, Koprivnica…), a ovaj „genijalni“ potez mogao bi biti zadnji čavao u lijes GPZ Opskrbe. Opskrba je tržišna, a ne komunalna djelatnost i njena svrha je da posluje sa što većom dobiti, a ne da po svaku cijenu učestvuje u opskrbi krajnjih kupaca ! – rekao je Jelić. 

Zagreb: Konferencija za medije stranke HSLS o zelenim politikama grada Zagreba
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije