Prije tri godine nismo mogli ni zamisliti da će svi pričati o našem bureku i zbog njega stajati u redu, govore supružnici Selma Hadžić Huzejrović i Alvedin Huzejrović, koji su se uoči lockdowna iz Sarajeva preselili u Zagreb. Godinu dana kasnije na tržnici u Utrini otvorili su prvu poslovnicu Pita Cuta, koja je odmah postala hit, a potom lani i drugu, na Trešnjevci.
Slika se korama i punjenjem
Tradicionalne delicije pripremaju ispod peke, ogrnute žarom, i to na tri načina. U ponudi je šest vrsta motanih pita u velikim tepsijama, koje teže tri kilograma i mogu se kupiti po gramaži, a tu su i mali zvrkovi, kao i slagana sirnica i zeljanica. Popularni su klasični burek s mljevenom junetinom i šarena verzija, koja je kombinacija s krumpirom, no posebno su traženi mali mesni zalogaji preliveni vrhnjem i češnjakom. Buredžika, kažu, nikada ne mogu napraviti dovoljno.
VEZANI ČLANCI:
– U prosjeku ispečemo oko sto tepsija pita dnevno, a počinjemo rano ujutro loženjem vatre i izradom tijesta. Svako jutro nam stižu svježe namirnice od kojih radimo nadjeve za pite. Mašine nam pomažu samo za miješanje tijesta, faširanje mesa i rezanje povrća – ističe Alvedin.
Najveću pozornost, dodaje, posvećuju tijestu, a izrada pita je umjetnost u kojoj je prazna tepsija platno po kojem se slika korama i punjenjem. Kore se razvlače na ulju, a moraju biti prozirne i elastične. Za prave sarajevske pite, otkriva Selma, izuzetno je važan i način njihova motanja, bez zraka, a vrhunskim majstorima za izradu jedne tepsije od 10 kora potrebno je oko 20 minuta. Za tepsiju buredžika pak treba pola sata, plus 20 do 20 minuta za pečenje.
VEZANI ČLANCI:
Omiljeno jelo ili zvijezda stola
– Burek povezuje ljude. Da biste pojeli hrskavo zapečenu, a iznutra mekanu pitu s neodoljivim nadjevima, ne treba vam nikakva posebna prigoda, ali i može biti takva. Burek može biti bilo koji obrok, ali i izložen na sredini stola na obiteljskoj ili kakvoj drugoj proslavi. Jednostavno jelo othranilo je brojne generacije te mnoge vraća u djetinjstvo – zaključuje Selma. A neke će u djetinjstvo vratiti i domaće baklave, hurmašice, tulumbe i tufahije, koje također imaju u ponudi.
Dobri, ali dobrano preskupi, jedino su gorn oni hamburgeri a la mate janković i ostali preseratori