Obitelj Cvjetković

U tuđem se domu mole i kažu: "Od doma ne odustajemo"

Foto: Marko Prpić/Pixsell
obitelj Cvjetković
Foto: Marko Prpić/Pixsell
obitelj Cvjetković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
obitelj Cvjetković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
obitelj Cvjetković
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
obitelj Cvjetković
15.07.2015.
u 11:30
Imali su nekoliko sati da spakiraju stvari i napuste dom. Već pet dana žive kod susjeda
Pogledaj originalni članak

Pet je dana proteklo otkako je deveteročlana obitelj Cvjetković napustila svoj dom na zagrebačkom Bukovcu.

Mirno su tog petka ujutro, u četvrtom pokušaju provedbe deložacije, predali jedinu nekretninu koju posjeduju – nakon pet godina pravne borbe i dokazivanja vlastitih prava, toga jutra, kada se policija redala ispred kuće, a u dvorištu bili oni koji su obitelji odlučili dati podršku, Cvjetkovići su donijeli odluku – izaći će mirno i koliko je moguće dostojanstveno.

Izdano dopuštenje za primjenu sile, svijest o naredbi da moraju predati nekretninu, sve to presudilo je mirnoj predaji doma. Nakon pet godina dokazivanja vlastitih prava i pokušaja da zaštite nekretninu koju su naslijedili i u koju su se uselili 1994. godine, imali su tek nekoliko sati da spakiraju stvari iz kuće. Deložirani su zbog duga po kreditu koji je podmiren nekretninom. Istom onom kojoj je, osim Tomislava, vlasnica i 48-godišnja Marija Cvjetković, supruga, čije je vlasništvo dokazano, ali tvrdi ona, nikada od sudstva priznato, a onda na dražbi prodano bez ikakve pravne osnove i njezina dopuštenja.

– Pravosuđe nad građanima vrši pravni genocid zbog kojeg smo danas beskućnici. Kuća nam je prodana na dražbi, a da o tome uopće nismo bili obaviješteni – kažu supružnici s kojima smo se jučer sastali u gradu. Dok su u petak roditelji tražili pravdu i na Markovu trgu, djeca su u vlastitoj kući pakirala stvari u kutije – privremeni krov nad glavom ponudio im je susjed. Stotinu metara zračne linije od stare adrese.

– Ne idem u blizinu kuće – kaže Marija i dodaje da ih u ovim trenucima čuva jedino vjera. U tuđem domu navečer okupi se njih šestero, koliko ih sada zajedno živi na ponuđenoj adresi, pa se mole i vode razgovore dugo u noć. Trenutačna adresa tek je privremeno rješenje, no svaka noć završava istim zaključkom – od borbe za svoja prava, uvjeravanja da govore istinu i od svoje kuće neće odustati.

– Gubitak doma teška je stvar. Da nemamo ove duhovne razine, ne znam kako bismo podnijeli cijelu situaciju. Naša djeca žive u agoniji čekajući da se stvari raspletu. Kada smo godinama upozoravali na problem s kojim se suočavamo, raznorazne institucije govorile su kako se ne mogu miješati u sudske procese, danas pak govore kako smo se obratili prekasno – kažu supružnici. I dok tjeraju pravdu i dokazuju da je dug zbog kojeg su izgubili cijelu kuću podmiren, u glavi vrte adrese – njihove osobne stvari rasute su na četiri lokacije, jedina plaća je ona suprugina. Već će danas po pomoć na adresu Grada.

Od gradonačelnika M. Bandića na korištenje će zatražiti gradski stan.

– Ako nisi pravno educiran, ne možeš imati povjerenje u pravni sustav. Osoba koja je trebala štititi naša prava, a to je sudac Ustavnog suda, podbacila je – kažu supružnici. U novu će pravnu bitku, kaže to i njihov odvjetnik, na sud za ljudska prava. Jer, kažu, dokazat će da su u pravu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

DU
Deleted user
11:53 15.07.2015.

Od ove afere je Živi zid napravio nečuven marketinški doseg, a istina je 180 stupnjeva od njihove "vizije" koju su narinuli javnosti jer dotičan par se igrao "šibicarenja" s novcem, kreditima i nekretninama - o čemu svjedoče izvodi iz z.k. i demanti banke kojoj godinama nisu vraćali kredit. Oni nisu žrtva, kako je to prikazao Živi zid, nego aktivni "tražitelji nevolja" u financ. sektoru gdje su jedno vrijeme čak i poslovali. Tko se želi uvjeriti u drugu stranu priče, nek utipka u tražilicu: Otkrivamo prvi: ‘Slučaj Cvjetković’ je još jedna manipulacija Sinčićeve ekipe

DU
Deleted user
13:20 15.07.2015.

Preneseno sa hop.hr-a: Slučaj Cvjetković je eklatantni primjer suradnje medija i Živog zida u obrani neistina. Cvjetkovići su u medijima prikazani kao prosječna familija u Hrvatskoj, koju je dohvatila jedna ovrha u nizu. Ipak nije to tako. Petoro djece ugrozili su Cvjetkovići sami. Javnost se smilovala oko njih, dolazili su iz HHO-u u pomoć, neki glumci, pjevači, a zapravo je sve ogromna manipulacija Cvjetkovića i Živog zida.... Živi zid i obitelj Cvjetković vezani su trenutkom kada Tomislav Cvjetković kreće u izbore sa Ivanom Pernarom. U općini Maksimir Cvjetković postaje kandidat Pernarova ‘Saveza za promjene’ na izborima. Naš list posjeduje kandidacijski dokument iz kojeg je razvidna njihova povezanost na izborima za političku vlast. Danas te stranke nema i svi članovi Saveza za promjene su članovi Živoga zida. Cvjetković je i tada bio u interesnoj grupi današnjeg Živoga zida.Što još Cvjetković nije iskreno rekao o sebi? Obitelj Cvjetković je osnivač štedionice. Tomislav Cvjetković je lagao novinarki HRT-a da je bio samo formalni član tog osnivačkog tima,“ jer se on u taj posao ne razumije“, kao niti u financije. Tomislav Cvjetković ima tvrtku i za financijski konzalting i netko sa takvim referencama nije samo promatrač u financijskim tokovima. Štedionica se zvala Nummus, a tvrtka za finacijsko savjetovanje „Marcom media d.o.o“ . Znači svjesno je ušao u posao i znao je što radi. Što se tiče duga koji je trebao plaćati; Cvjetković ga ne plaća od 1999. godine, a tada je iznosio oko 500 000 kuna, da bi 2009. godine narastao do 1 200 000 kuna....Cvjetkovići su znali za svoje dugove nastale lošim poslovanjem, pa su na vrijeme prodali nekretnine po gradu, odnosno stanove u Zagrebu, a sada se prikazuju kao osobe sa jednom nekretninom, iako se iz povjesnih knjiga vidi koliko su stanova imali. Cvjetkovići iz svega izloženog nisu žrtve sustava već manipulatorska priča medija i Živog zida. Imali su na svoje ime trosobni konforni stan od 75,08m2, 4-sobni konforni stan od 102,44m2, pola 2-sobnog konfornog stana u prizemlju 42,76m2, sve na istoj adresi Kralja Zvonimira 108, pa onda i zamjenili trosobni stan od 118,18m2 za stan na Peščenici od 67,40m2. Slučaj je po tome jasan, stanovi su rasprodavani od 1999. godine kada se dug ustanovio, pa sve do danas i jedino kuću nisu uspjeli spasiti, a što se tiče nekretnina postoji i trag koji vodi do javno bilježničkog ureda iz kojeg se vidi i upletenost istog u prikrivanju kupnje pod drugim vlasničkim imenima...

EF
epic.flyer
12:52 15.07.2015.

Želim vam da se vratite u svoju kuću od sveg srca!