pošiljka s istoka

U Zagreb iz Beograda stigle najotrovnije zmije na svijetu

Foto: ZOO
zmija otrovnica (1)
Foto: ZOO
zmija otrovnica (1)
Foto: ZOO
zmija otrovnica (1)
Foto: ZOO
zmija otrovnica (1)
Foto: ZOO
zmija otrovnica (1)
Foto: ZOO
zmija otrovnica (1)
05.03.2013.
u 13:59
Riječ je o zmijama Predraga Ristića. Nakon što je taj uzgajivač zmija, čija kolekcija spada među najveće i najvrednije u regiji, poginuo u prometnoj nesreći, njegova je obitelj zbirku darovala zagrebačkom ZOO-u.
Pogledaj originalni članak

Posebna pošiljka iz Beograda stigla je u Zoološki vrt grada Zagreba. Obitelj Ristić darovala je 25 zmija koje se nalaze među najotrovnijima na svijetu. Među njima su južnoamerička čegrtuša i gabonska ljutica.

Riječ je o zmijama Predraga Ristića. Nakon što je taj privatni uzgajivač zmija, čija kolekcija spada među najveće i najvrednije u regiji, poginuo u prometnoj nesreći, njegova je obitelj zbirku darovala zagrebačkom ZOO-u, izvijestili su iz Zoološkog vrta. 

Kako Vrt posljednjih nekoliko desetljeća nije imao egzotične, nego isključivo hrvatske zmije otrovnice, za njihov je dolazak napravljena opsežna priprema.

Posjetitelji trenutačno zmije mogu vidjeti kroz sigurnosna staklena vrata na katu iznad Insektarija, a do kraja godine u Tropskoj će se kući urediti posebna nastamba za gabonsku ljuticu. Prostor s egzotičnim otrovnicama iz sigurnosnih je razloga dodatno stavljen pod videonadzor. Ne postoji mogućnost da zmija ugrize posjetitelja, ali radi mjera opreza, u prvom redu za djelatnike Zoološkog vrta, sa Serum-Depotom iz Berlina dogovorena je dostupnost seruma za sve otrovnice.

Među novim stanovnicima ZOO-a najotrovnija je južnoamerička čegrtuša, zmija koja u prirodi još jedino živi na malom prostoru u Venezueli. Smrtonosan ugriz ima i gabonska ljutica, najdeblja zmija iz porodice ljutica.

Ta je zmija koja potječe iz Afrike, prepoznatljiva po boji, debelom tijelu i veličini zuba. Budući da joj zubi mogu narasti do pet centimetara, riječ je o zmiji s najvećim otrovnim zubima. Iznimno su zanimljive i azijske otrovnice te čegrtuše koje plijen hvataju u mraku pomoću termalnih receptora. Pojednostavljeno, sliku primaju poput infracrvene kamere pa plijen detektiraju preko njegove topline.

Uz 22 egzotične otrovnice u Zagreb su stigla i dva pitona te vrtna boa.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 31

AN
ANM
15:50 05.03.2013.

Meni su ipak zmije draže nego ova vlada !

AN
ANM
16:00 05.03.2013.

Kad bi me zmija ugrizla za ... pustio bi admina da mi isiše otrov !

OB
-obrisani-
14:24 05.03.2013.

Već su one dugo u zagrebu...pokazuju veliki interes za tuđu imovinu i bavljenje politikom....