Presica utorkom

Tomašević: 'Stadion u Maksimiru planiramo ne financirati javnim novcem'

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Tomašević: 'Stadion u Maksimiru planiramo ne financirati javnim novcem'
07.11.2023.
u 12:27
Dva puta je pala javna nabava jer nije bilo zainteresiranih, treći je u tijeku, otvaranje ponuda je sutra, očekujem da će ih biti i da ćemo nastaviti dalje s radovima. Namjeravamo da u drugoj polovici iduće godine sve bude gotovo, najavio je Tomašević
Pogledaj originalni članak

Otvoren je 45. Interliber, najveća književna manifestacija u Hrvatskoj, a održava se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Otvorenje Interlibera bit će u paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma, Avenija Dubrovnik 15, a nakon otvorenja gradonačelnik i zamjenici  na istom mjestu održavaju redovnu konferenciju za medije. Uz Tomaševića i zamjenike , Interliber je otvorila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

-Interliber odavno je nadišao granice Zagrebačkog Velesajam, a naš je cilj povezati nakladnike s čitateljima te kulturnim i gospodarskim sektorom- kazala je u pozdravnom govoru Renata Suša, ravnateljica Zagrebačkog velesajma te otkrila neke od detalja ovogodišnjeg programa Interlibera. 

-Sadržaji za čitanje dostupni su preko elektroničkih medija, no knjiga je zadržala svoj status. Nema straha za tiskanu knjigu, za autore i knjiga će uvijek biti knjiga- naglasio je u uvodnom izlaganju gradonačelnik Tomašević te dodao kako će na godinu povećati sredstva za izdavaštvo. Spomenuo je i Paromlin, najveći kapitalni projekt u čijem je sukusu velika multifunkcionalna knjižnica. Riječ je potom preuzela ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

-Početkom našeg mandata naslijedili smo proračun za knjigu od tri milijuna eura, a ove je godine budžet šest milijuna. Potičemo sve segmente knjižnog lanca, reformirali smo sustav potpora i stipendija kako bismo omogućili kvalitetniji rad autorima - poručila je ministrica. Nakon toga, gradonačelnik odgovarao je na pitanja novinara. 

Zašto kasne radovi na Jadranskom mostu?

Dva puta je pala javna nabava jer nije bilo zainteresiranih, treći je u tijeku, otvaranje ponuda je sutra, očekujem da će ih biti i da ćemo nastaviti dalje s radovima. Namjeravamo da u drugoj polovici iduće godine sve bude gotovo. 

Hoće li se postaviti česma na Kvatriću i Trgu?

Na Kvatriću da, ali za Trg još treba vidjeti hoće li se uklapati, kao i za ostale trgove, no na Kvatriću ćemo ih postaviti. 

Je li točno da želite 'deložirati' hrvatske vojnike iz Drugog svjetskog rata s Mirogoja kako bi se napravilo mjesta za migrante? 

Ne znam o čemu taj dopis Udruge Hrvatska mati piše, niti mi je i jedna od tih informacija poznata niti ima ikakve veze s istinom. Nije mi jasno ni kakve te teme imaju s roditeljima odgojiteljima koje udruga zastupa. Pitao sam gradska groblja, oni ne znaju ni za što piše u dopisu tako da je sve fake news. 

Što činite da olakšate zimu beskućnicima? 

O tome ćemo na Skupštini u četvrtak, napravljen je iskorak, vodimo računa i unaprjeđujemo kapacitete. 

Kako komentirate SDP-ov prijedlog reforme mjesne samouprave?

S koalicijskim partnerom ne namjeravam razgovarati preko medija. Ako imaju prijedloge, a imamo ih i mi, red je da se međusobno dogovorimo, a ne preko medija. 

U kojoj je fazi GUP?

Idu izmjene svojim tijekom, analiziraju se svi mogući prijedlozi od mjesečne samoupravi VGČ-a, puno ih je. Prvi puta VGČ nisu predlagale prenamijene zelenih površina u građevinske, nego obratno, ide u raspravu, uključiti se mogu i građani. Procedura traje dvije godine i završit će do proljeća 2025. 

Zašto su sadnice stabala tako skupe?

Prije nego što smo došli na vlast cijene su bile manje od danas 20 posto, no onda se dogodila inflacija. Kupujemo ih od gradskog poduzeća, kako se može pogodovati? 

Što mislite o želi Francuza da investiraju u stadion u Maksimiru?

Maksimirski stadion radimo studiju izvodljivosti da se pokaže koliko je popratnih sadržaja potrebno izgraditi kako bi privatni investitor izgradio stadion bez javnog novca te ih vratiti kroz popratne sadržaje, kao što su trgovački objekti, hotel, javna garaža. Plan je da javni novac ne sudjeluje u financiranju stadiona, ili da sudjeluje što manje. Kada riješimo imovinsko-pravne odnose sa Zagrebačkom nadbiskupijom, ići ćemo na natječaj na kojem će se svi zainteresirani investitori javiti, no hoće li biti ta tvrtka ili neka druga, vidjet ćemo. 

Što ste zadnje pročitali? 

Kupit ću novi roman Kristijana Novaka. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

PA
papiribica
13:20 07.11.2023.

Ništa oni ne planiraju. Tu su da ukradu najmanje četiri godine, kao i prethodnik.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:24 07.11.2023.

Zenf, ajmo jedno po jedno, jer drugačije očito ne ide: skupiti smeće po gardu, pokositi travu, odstraniti polomljena stabla, završiti sanaciju Jadranskog mosta....... Vrtići, stadion, nove pruge, Paromlin.... itd. su očito za tebe prevelik zalogaj.

Avatar Retardo
Retardo
12:26 07.11.2023.

O nebesa! Pa što vi drljate, brkate Jadranki i Jarunski most! Kakva je ovo podvala? Jadranski most je POSTOJEĆI most koji je Tomašević zatvorio za tramvaje prije gotovo godinu dana i od onda se ništa ne radi. Jarunski most je PLANIRANI most koji se davno trebao napraviti, ali ga je Tomašević skinuo s liste projekata pod izlikom da ga ne želi nekakav mjesni odbor u kojem Možemo ima većinu.