Proputovali su cijeli svijet, posjetili brojne metropole, no za život su odabrali – Zagreb. Braća sa Šri Lanke otvorila su restoran u Tkalčićevoj 44 pa je tako Zagreb u moru internacionalnih kuhinja dobio i jedan novitet – Curry bowl s tradicionalnim jelima te otočne države u južnoj Aziji.
Edukacija za hrvatska nepca
– Dugo sam radio u IT sektoru, svaki dan bio u odijelu, radio s brojkama i papirima, a onda sam se odlučio za nešto sasvim drugačije – kaže Brian Senaratne, koji je 13 godina radio u Microsoftu, a proglašen je i menadžerom godine na Šri Lanki.
Jednom je prilikom upoznao Hrvaticu na čiji je poziv stigao u Zagreb i oduševio se.
– Zagreb je idealan grad za život. Jako je čist i lijep, a posebice me oduševljava arhitektura – govori Brian Senaratne, koji u Hrvatskoj živi godinu dana. Za to je vrijeme zaključio da grad nema dovoljno raznoliku gastronomsku ponudu.
Grad je jako lijep, no zaključio sam da nema dovoljno raznoliku gastroponudu i tako došao na ideju za biznis
ima 35 godina i titulu menadžera godine
– Ima dosta restorana, ali većinom su u ponudi pizza, ćevapi i kebab – ističe 35-godišnjak koji je došao na ideju da otvori restoran, u čemu mu je pomogao brat Clement Senaratne, koji već ima nekoliko restorana na Šri Lanki. Stoga se i on doselio u Zagreb, i to sa suprugom, bivšom Miss Šri Lanke. Iako se u Zagrebu već osjećaju kao kod kuće, još im je puno toga novo.
Ovdje se već osjećamo kao doma, no nedavno sam prvi put vidio snijeg i još ne mogu vjerovati koliko je hladno
supruga mu je bivša Miss
– Ovaj sam mjesec prvi put vidio snijeg i još ne mogu vjerovati koliko je hladno. Kod nas je ljeto cijele godine – govori Clement Senaratne te kroz smijeh ističe kako je, došavši u Hrvatsku, morao obnoviti cijelu garderobu.
Za svoj su restoran braća pronašla već opremljen prostor, malo ga prenamijenili te krenuli u akciju. Restoran otvoren prije mjesec dana već je pravi hit, a pri samom ulasku jasno je da je riječ o nečemu potpuno drugačijem. Miris raznih začina širi se prostorom u kojem kuhari jela rade točno pred gostima, i to rekvizitima kakvi se ne mogu vidjeti svakog dana. I okusi su također iznenađenje.
– U hrvatskoj se kuhinji koristi jako malo začina. Uglavnom samo sol i papar. Na Šri Lanki, s druge strane, koristimo razne začine i aromatična bilja – ističe Clement Senaratne te napominje kako je bio pravi izazov osmisliti meni za Hrvate jer, osim što je hrana sa Šri Lanke puno aromatičnija, jako je i ljuta. Stoga su u Zagreb doveli najpoznatijeg chefa sa Šri Lanke koji je kuhao u restoranima diljem svijeta, pa tako i za bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona u Chicagu.
– Rajendra Kumar stigao je u Zagreb da bi educirao hrvatske kuhare. Također, pomogao nam je u slaganju menija koji će se na proljeće još širiti – kaže Clement Senaratne te dodaje kako s dolaskom toplijeg vremena planiraju i otvaranje restorana na obali.
Privlači i mnogo turista
Na meniju u restoranu Curry bowl za sada se može naći tradicionalno ulično jelo hotthu s piletinom, svinjetinom ili teletinom te pileći ili curry s povrćem uz rižu. Za predjelo se poslužuju kremasti šampinjoni s češnjakom i piletina s domaćom majonezom, a u ponudi je i mediteranski meni jer, kako kažu vlasnici, “uvijek u ekipi postoji netko tko ne voli egzotično, pa da ne ostane gladan”. Zato postoji i veganska i vegetarijanska varijanta jela. Cijene su u rasponu od 18 do 39 kuna, a uskoro će početi i s dostavom.
– Želimo privući puno gostiju, a ne zaraditi na jednom. To su ljudi prepoznali i zato ih se većina vrati u restoran – govore Brian i Clement Senaratne, koji ističu kako su gosti oduševljeni novom ponudom u gradu, a u restoran dolazi i puno turista.
Neka ljudi samo rade..